Buat para lelaki, ketegangan zakar adalah indikasi yang menunjukkan keupayaan anda dalam urusan seks. Namun, apabila zakar kerap mengeras di waktu pagi, adakah ia normal? Atau sebaliknya. Ya, ketegangan atau ereksi zakar di waktu pagi (atau dalam bahasa saintifiknya) dikenali sebagai Nocturnal Penile Tumescence (NPT). Ia adalah ketegangan zakar secara luar kawal apabila bangun pagi dan adakalanya berlaku pada waktu malam.

Yang pasti, semua lelaki pasti akan mengalami fenomena ini. Dan ketahui lah, fenomena zakar mengeras waktu pagi bukanlah sesuatu penyakit tetapi ia merupakan petanda yang baik yang menandakan anda masih lagi mampu dan memiliki daya seksual yang sihat. Lelaki normal mungkin mengalami beberapa kali ereksi luar kawal sewaktu tidur dan biasanya bertahan sehingga waktu bangun tidur. Ereksi ini berlaku ketika seseorang itu sedang tidur nyenyak iaitu pada fasa REM (Rapid Eye Movement).

Berdasarkan kajian dari Bancroft pada tahun 2005 dalam Journal of Endocrinology, ketegangan yang berlaku ketika tidur adalah disebabkan rangsangan saraf dari noradrenergic neuron yang dihentikan ketika seorang lelaki sedang tidur yang diaktifkan oleh hormon testerone. Oleh itu, jika anda tidak mengalami ketegangan zakar, bawa-bawalah berubat ye!

Oleh Wan Mohd Firdaus, 2 Ogos 2017