‘THE MORE FAMOUS YOU GET, THE MORE QUIET YOU SHOULD BE’. – ZUL ARIFFIN

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUpon

Menjadi bintang di mata umum juga banyak kesukaran di Malaysia atau di mana-mana pun. Media terdorong menggembar-gemburkan berita yang tidak elok tentang bintang terkenal. Seperti kontroversi Zul bergambar dengan seorang wanita di kelab di Langkawi. Banyak blog-blog gossip memperbesar-besarkan isu ini. Zul percaya ada cara menanganinya. “Saya mendapat nasihat daripada aktor senior yang kata, ‘the more famous you get, the more quiet you should be’. Sebelum anda famous, tak ada siapa yang nak dengar apa yang anda nak cakap. Tapi bila dah terkenal, silap cakap sahaja akan memakan diri anda semula. Jadi saya perlu berhati-hati dengan pendapat sendiri. Tak boleh main cakap sahaja ikut suka.”

Dan kerana populariti juga, tentu akan ada banyak pihak yang cuba mengeksploitasi dan mengambil kesempatan. Zul seperti yang dia ceritakan pada saya amat berhati-hati dengan isu ini. Dia tidak suka orang mengambil kesempatan ke atas dirinya. “Saya tak gentar menarik diri daripada apa-apa projek jika saya rasa diri saya cuba dieksploitasi. Macam malam semalam saya ada meeting dengan satu pihak di mana kata mereka nak kumpul derma untuk tujuan amal. Kata mereka peminat boleh datang dan ambil selfie dengan saya dan mereka akan kenakan bayaran. Saya tak setuju. Mengapa peminat perlu bayar untuk ambil selfie dengan saya. Mereka akan benci saya bukan mereka. Saya tak nak ini terjadi.”

Bukan senang untuk Zul belajar menolak dan meletakkan harga pada diri. Bersikap jujur dan melafazkannya kepada semua. Ada yang boleh menerima tetapi ramai pula yang akan mengata. “Ya, saya belajar ini semua. Tapi itulah, kita perlu menghargai diri sendiri, menghormati dan sayang diri sendiri. Orang akan kata kamu ego tapi ini bukan ego. Jangan sampai merendahkan maruah diri kamu untuk memuaskan hati orang lain. Tak berbaloi pun. Yang penting ialah kamu bekerja keras dan demand. Kamu harus berani. Kerana itu saya kagum dengan aktor-aktor senior seperti Remy dan Aaron. Mereka kerja keras untuk mencapai tahap mereka. Bersaing secara sihat sesama sendiri dan meningkatkan standard profesional dalam industri ini. You don’t hope for the best but work for the best.

Walaupun permulaan Zul dalam industri seni negara bukanlah dalam nada yang positif tetapi dia tidak pernah patah semangat malah terus usaha mencipta nama. Namanya mula-mula dikaitkan dengan kontroversi bersama rumah tangga Abby Abadi. Tiada siapa benar-benar mengenali Zul sebelum itu. Dia ada berlakon beberapa kali sebagai watak ekstra dalam drama waktu itu. Melihat pelakon-pelakon utama berlatih skrip dan bersedia di set penggambaran membuat Zul pantas tertarik dengan dunia lakonan. Sedangkan dia sebenarnya tidak tahu apa-apa tentang berlakon. “Saya suka tengok proses pelakon rehearse line mereka. Tengok krew menyiapkan pencahayaan dan kerja-kerja kamera,” cerita Zul. Memang pun Zul suka menonton filem tapi hanya setakat itu sahaja. Kerana tidak ada wang untuk mengambil kursus pendek atau belajar lebih mendalam tentang dunia lakonan, dia mula membeli buku-buku dan belajar dengan menonton youtube. Menunggu masa hari demi hari, bulan ke bulan untuk big break nya tiba.

PEMINAT BERKUASA

Pada permulaan nama Zul mendapat perhatian dan diperkatakan, dia mengakui dia sering tidak senang duduk. Seperti ada anxiety attack kerana terkadang-kadang walau duduk di rumah dia tidak akan berhenti melihat telefon memastikan jika ada berita-berita buruk yang ditulis mengenainya. Apabila pendedahan itu terlalu besar, dia sendiri tidak tahu apa yang patut dilakukan. “Apabila dapat projek… patut atau tidak saya terima projek itu? Apakah peminat tidak akan suka lagi dengan saya lepas ini? Apa yang mereka mahu saya buat? Sampai jadi buntu. Tetapi peminat saya sangat menyokong saya selama ini.

Mereka merubah hidup saya sepenuhnya. Sesetengahnya sangat mengambil berat tentang saya. Tidak pernah saya sangka pun mereka akan sampai ke tahap ini. Mereka buat laman web untuk saya. Mereka sangat berkuasa. Jadi saya salurkannya dalam bentuk positif. Saya kata pada diri, kalau saya menang anugerah atau apa-apa sahaja yang buat untuk kerjaya saya, saya buat untuk mereka. Bagi saya ini meletakkan lebih makna pada setiap pekerjaan saya.”

Zul juga sedayanya untuk tidak terbawa-bawa dengan populariti yang dimiliki. Dia sedar dia perlu bijak mengawal perasaan dan tindak-tanduknya. “Tapi untuk bijak mengawal populariti ini, kamu perlu benar-benar kenal diri kamu bukan?” tanya saya. “Ya saya setuju. Walaupun saya tahu populariti itu saya miliki tapi saya tidak sama sekali hilang jati diri. Kalau ada sesetengah perkara yang saya tak mahu buat, saya takkan buat. Tidaklah bermaksud kerana saya terkenal, saya perlu berikan kelonggaran dan buat apa sahaja yang orang mahukan.”

Kerana Zul sedar akan kuasa peminatnya juga dia bercadang untuk bersama-sama dengan mereka membuat projek-projek yang akan menguntungkan komuniti. “Dalam masa tiga bulan lagi mungkin, bersama-sama peminat saya akan memulakan dana yang boleh membantu masyarakat. Saya tidak mahu dikenali sebagai pelakon sahaja selepas ini.”

MEMBESAR DI TAIPING

Zul membesar di Taiping. Saya terkejut kerana tidak sangka Zul membesar di pekan kecil. “Kakak kamu kata kamu baby dalam keluarga…?” “Aah… saya anak bongsu. Jarak usia antara abang sebelum saya agak jauh, 11 tahun. Jadi waktu saya membesar di Taiping, abang-abang dan kakak-kakak saya tidak ada di sana. Mereka semua di sini, di Bangsar. Saya membesar sebagai ‘anak tunggal’.” Ditanya sama ada dia masih pulang ke Taiping berjumpa ibu bapanya Zul menjawab, “Ya mereka masih di sana tapi sebab mereka juga kerap datang sini, saya jarang pulang. Taiping pekan yang senyap.

Banyak hujan kat sana. Banyak juga kawan-kawan saya di sana lagi. Saya membesar lebih sebagai budak kampung. Pergi memancing, main bola, naik basikal. Kebanyakan orang Taiping kenal saya sebab saya memang tak duduk diam di rumah. Saya bukan jenis nerdy. Saya outgoing. Walaupun masa saya kecil, banyak orang Taiping rupa saya tak macam Melayu tipikal. Tapi saya rasa sama. Mungkin sebab kulit gelap dan banyak bermain dengan kanak-kanak lain di sana saya tak nampak bezanya. Semakin besar, kulit semakin cerah dan gaya hidup juga berubah, kini ada benarnya kata-kata mereka tu.”

Abang dan kakak Zul juga rajin menerima tawaran berlakon iklan komersial. Antaranya ialah iklan rokok Peter Stuyvesant. “Hanim berlakon dalam iklan tu. Waktu tu, iklan rokok masih belum diharamkan lagi.” Ya zaman di mana berlambak-lambak iklan komersial tempatan yang menampilkan wajah-wajah Pan Asia. Saya ingat zaman itu. Zaman di mana Malaysia lebih liberal dan tidak terlalu sempit pemikirannya seperti hari ini.

Oleh Editorial GLAM LELAKI (Artikel ini diterbitkan dalam majalah GLAM Lelaki edisi Mac 2015)



Copyright © 2017. Blu Inc Media Sdn Bhd (7408-K). Hak Cipta Terpelihara.