4 AKTIVITI GAYA HIDUP AKTIF TERKINI BUAT LELAKI

Gaya hidup sihat nampaknya bukan lagi dilihat sebagai keperluan, ia menjadi satu trend. Aktiviti-aktiviti sihat ini semakin giat dianjurkan dan memang patut buat tiap lelaki menyertainya bagi mencabar ketangkasan diri serta daya tahan.

1. CROSSFIT

Senaman crossfit iaitu sejenis senaman menggunakan beban besar seperti tali kapal ataupun tayar. Ia boleh dilakukan secara perseorangan tetapi adalah lebih baik dilakukan secara berkumpulan. Akan terdapat jurulatih yang akan mengarahkan peserta melakukan sesuatu senaman menggunakan beban besar tertentu.

2. MARATHON

Acara marathon mula mendapat sambutan sejak beberapa tahun lepas. Tak kira umur, jika ada minat dan usaha. aktiviti ini boleh disertai. Ia boleh dilakukan mengikut jarak tertentu mengikut kesesuaian peribadi. Ternyata apa yang dicari adalah pengalaman dan kegembiraan apabila berjaya menamatkan larian yang memberikan satu kepuasan tinggi.

3. HIKING & TREKING

Hujung minggu menjadi waktu kegemaran buat pendaki ygemar melakukan aktiviti hiking atau trekking. Bukit atau gunung yang terdapat di sekitar tempat tinggal menjadi lokasi utama buat penggemar aktiviti ini. Bukit Broga dan Bukit Tabur antara lokasi paling popular dikalangan pendaki-pendaki baru.

4. SPARTAN RACE

Seringnya, sebanyak 15 halangan mencabar ketangkasan dan daya tahan peserta sedia menanti, membuatkan ia satu cabaran agak sukar. Misalnya, melintasi kawasan takungan air, memanjat tembok tinggi, bergayut pada tayar dan sebagainya. Setiap cabaran perlu dilalui peserta dan mereka dilihat bekerjasama serta tidak mementingkan diri sendiri untuk melepasi setiap halangan tersebut. Aktiviti ini dikira ekstrem namun banyak manfaatnya.

Tags: , , ,

Copyright © 2017. Blu Inc Media Sdn Bhd (7408-K). Hak Cipta Terpelihara.