8 TIP TERBAIK HILANGKAN BAU BADAN BUAT LELAKI

Pada asalnya peluh tidak berbau. Peluh dirembes oleh kelenjar apokrin dan mengandungi protein yang banyak, maka ia adalah sumber makanan yang terbaik untuk bakteria, jadi mereka yang mempunyai kelenjar apokrin aktif yang banyak menghasilkan bau badan dengan lebih cepat. Kelenjar apokrin biasanya ditemui di bahagian badan yang berbulu, seperti ketiak dan kawasan kemaluan. Ini ditambah pula jika anda makan dan minum sesuatu, antaranya adalah bawang putih, rempah, alkohol dan ubat-ubat tertentu. Walaupun bau badan boleh memalukan, mujurlah ia boleh dicegah dengan beberapa langkah kebersihan diri yang ringkas, antaranya..

  1. Basuh dengan sabun dan air hangat sekurang-kurangnya sekali sehari. Perhatikan kawasan berambut terutamanya ketiak dan kemaluan di mana terdapat banyak kelenjar yang membebaskan peluh dan kawasan bakteria membiak dengan cepat.
  2. Masalah bau badan mungkin berbeza bagi setiap individu. Jika anda fikir bau badan anda biasa sahaja, orang lain mungkin mempunyai pandangan berbeza. Sehubungan itu, anda perlu peka dengan persekitaran dan cuba patuhinya.
  3. Mandi sekerap mungkin. Jika anda cuma mandi sekali sehari, ia tidak memadai. Mandi sekali pagi dan petang. Ini akan membuatkan badan anda berbau lebih wangi dan segar. Gunakan deodoran dan cologne wangi sejurus selepas badan dikeringkan. Pastikan juga anda tidak terlebih apabila mengenakan cologne kerana baunya mungkin tidak menyenangkan.
  4. Kurangkan pengambilan bawang putih dan rempah dalam masakan dan menu harian anda.
  5. Pastikan anda kerap salin pakaian, basuh dan gantikan jika perlu. Cadangan kami, titiskan Dettol Laundry Sanitiser ke dalam cucian untuk memastikan anda membunuh 99.9% bakteria walaupun pada suhu rendah.
  6. Gunakan deodoran atau penyembur antipeluh di ketiak selepas membersihkan badan. Antipeluh berbola biasanya lebih efektif. 
  7. Mencukur bulu ketiak membolehkan peluh kering dengan lebih cepat, memberikan kurang masa untuk bakteria membiak dan menguraikannya.
  8. Pakai fabrik berangin seperti sutera, wul atau kapas agar peluh boleh kering dengan segera.

Selamat mencuba!

Oleh Wan Mohd Firdaus, 19 Oktober 2017

Tags: , ,

Copyright © 2017. Blu Inc Media Sdn Bhd (7408-K). Hak Cipta Terpelihara.