Skip to content

ROTI BAKAR TERLEBIH BAKAR PUNCA KANSER?

Kongsikan artikel ini

Apa benar dakwaan ini? Ya, ia tidak mustahil. Walaupun jurucakap pengkaji kanser di Amerika berkata penemuan ini masih di tahap awal dan belum dapat dilihat mempunyai sebarang kaitan dengan manusia, Food Standards Agency mengesyorkan agar semua daripada kita untuk mengikuti arahan memasak berhati-hati dan mengelakkan pemerangan yang sebenarnya boleh membawa penyakit sekiranya tidak dikawal.

toast-1077984_1920

Saintis makanan telah memberi amaran bahawa makanan berkanji seperti roti dan kentang perlu dimasak secara kuning keemasan, dan bukannya sampai perang atau hampir hangus, untuk mengurangkan pengambilan bahan kimia yang berbahaya yang mungkin boleh menyebabkan kanser.

Dikatakan bahawa bahan kimia akrilamid akan dihasilkan apabila makanan berkanji dibakar, dipanggang atau digoreng terlalu lama pada suhu yang tinggi, dan penyelidikan sebelumnya telah mendapati bahawa ia merupakan toksik kepada DNA haiwan. Oleh itu buat anda semua elakkan untuk membakar roti bakar terlalu lama bagi mengelakkan kemungkinan  berlakunya kanser.

Sumber oleh Woman’s Day.

Diolah oleh Wan Mohd Firdaus, 3 Februari 2017

 

By Wan Firdaus
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

9 KERABAT DIRAJA BRITAIN YANG MENGHIDAP KANSER

9 KERABAT DIRAJA BRITAIN YANG MENGHIDAP KANSER

Bacaan Lanjut
8 KERABAT DIRAJA BRITAIN YANG ANDA TIDAK TAHU MENGHIDAP KANSER

8 KERABAT DIRAJA BRITAIN YANG ANDA TIDAK TAHU MENGHIDAP KANSER

Bacaan Lanjut
RAJA CHARLES III TUNDA TUGAS RASMI AKIBAT KANSER

RAJA CHARLES III TUNDA TUGAS RASMI AKIBAT KANSER

Bacaan Lanjut
TEKNIK PERNAFASAN MUDAH UNTUK TIDUR LEBIH LENA & BERKUALITI

TEKNIK PERNAFASAN MUDAH UNTUK TIDUR LEBIH LENA & BERKUALITI

Bacaan Lanjut

LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON MENUTUP TIRAI 2023 DENGAN PENUH MERIAH

Bacaan Lanjut
makanan Lelaki

5 MAKANAN YANG LELAKI PERLU ELAK UNTUK ZAKAR LEBIH KUAT

Bacaan Lanjut