SEGAN KE GIM? TINGKATKAN KEYAKINAN DENGAN 5 LANGKAH INI

Gim merupakan salah satu tempat pilihan buat individu yang baru hendak berjinak-jinak untuk bersenam dan memulakan aktiviti kecergasan mereka. Namun dek masih belum memiliki tubuh badan idaman atau pun tidak memiliki kepakaran menggunakan alatan gim, kebanyakkan dari mereka mudah merasa segan dan malu untuk ke gim. Maklumlah, gim dipenuhi dengan pelbagai jenis pengunjung. Ini secara tidak langsung menyebabkan tahap keyakinan diri anda berkurangan dan seterusnya membuatkan anda kurang selesa di sana. Oleh itum ikuti tip yang GL sediakan ini khas buat anda yang memiliki masalah ini.

(Photo credit: health.spectator.co.uk)

1. LAWAT DAN PILIH

Tip pertama yang boleh anda lakukan adalah dengan melakukan recce terlebih dahulu. Lawati dan jenguk dahulu pusat senaman yang memberi keselesaan maksimum dari segi peralatan disediakan, ruang senaman, kemudahan dan lokasi pusat senaman tersebut. Periksa juga yuran yang dikenakan agar ia bersesuaian dengan bajet yang telah anda sediakan. Sekiranya ia dilihat sesuai dengan ‘selera’ anda, teruskan namun jika anda masih merasa ragu, tidak salah untuk anda pilih yang lain.

2. JANGAN BERSEORANGAN

Sekiranya pada awalnya anda merasa segan mahupun malu, kunjungilah gimnasium bersama rakan atau keluarga. Elakkan untuk bersenam berseorangan sekiranya anda masih tidak yakin dengan rutin mahupun peralatan yang disediakan. Yang pasti, sokongan sosial adalah penting dalam kehidupan seseorang individu termasuk dalam konteks bersenam. Dengan adanya mereka, anda akan lebih bermotivasi dan lama kelamaan rasa segan dan malu itu akan dihindari dengan sendirinya.

3. UPAH JURULATIH PERIBADI

Bagi anda yang masih baru dalam  memulakan rutin senaman, ilmu pengetahuan yang betul mempengaruhi kelangsungan amalan senaman tersebut. Dengan adanya jurulatih peribadi anda akan mendapat tunjuk ajar yang sepatutnya serta mendapat khidmat nasihat mengenai pemakanan dan diet yang berkesan juga. Malah, anda tidak akan berasa segan, ini kerana jika anda dapat lihat di dalam gim nanti ramai yang menggunakan khidmat jurulatih peribadi. Namun ingat, pastikan jurulatih peribadi anda itu betul-betul bertauliah dan diiktiraf ya.

4. PEMILIHAN WAKTU

Kebanyakan gim akan dikunjungi pengunjung terutama sekali selepas waktu bekerja, Buat anda yang masih malu dan segan, elakkan mengujungi gim di waktu tersebut, Jika anda memilih waktu yang tidak sibuk maka anda mempunyai lebih banyak peluang untuk berinteraksi dengan jurulatih serta menggunakan lebih banyak alatan di sana.

5. JANGAN MALU BERINTERAKSI

Interaksi amat penting sewaktu di gim sekiranya anda masih baru dalam bidang kecergasan. Bak kata pepatah, malu bertanya sesat jalan. Oleh itu, jangan malu untuk bertanya kepada pengunjung lain, atau pun pekerja-pekerja di gim tersebut untuk apa saja bantuan. Percayalah, mereka tidak akan menghakimi anda.

Oleh Wan Mohd Firdaus, 1 Mac 2017

Tags: , , , , , , ,

Copyright © 2017. Blu Inc Media Sdn Bhd (7408-K). Hak Cipta Terpelihara.