TIP KAWAL NAFSU MAKAN SEWAKTU RAYA

Ketupat, lemang, rendang, masak lodeh, nasi impit dan banyak lagi! Semuanya akan nampak sangat menyelerakan lagi-lagi bila makan bersama keluarga. Tak salah kalau nak nikmati semua hidangan ini, dan Oleh itu GL kongsikan  kongsikan sedikit tip terbaik untuk kawal nafsu makan sebelum anda menjamah hidangan raya.

1. KAWAL NAFSU ANDA

Sebelum menikmati semuanya, apa kata kamu perhatikan semua hidangan sebelum membuat keputusan untuk makan yang mana satu. Dengan cara ini dapat membantu kamu untuk mengambil jumlah makanan yang kamu inginkan secara terkawal. Usah membazir, cukup setakat menjamah hidangan yang berat. Ambil masa beberapa ketika untuk melihat semua makanan sebelum membuat keputusan untuk memilih makanan yang anda ingin makan.

2. PILIH MAKANAN KAYA DENGAN FIBER

Untuk mengelakkan dari masalah sembelit, minum air dengan kuantiti yang sepatutnya dan jangan lupa makan makanan yang kaya dengan fiber. Jangan nanti, kamu beraya seharian di tandas.

3. KURANGKAN PENGAMBILAN MAKANAN MANIS

Air bergas dan kordial adalah minuman wajib tatkala raya. Kandungan gula yang sangat tinggi dalam air begini adalah penyumbang kepada kegemukan. Jika kamu teringin, cukup sekadar separuh gelas air bikarbonat dan sulamkan dengan air masak. Jangan lupa, sesetengah kuih raya juga mengandungi gula yang tinggi, jadi hati-hati.

4. PENGAMBILAN KURMA SEBELUM RAYA

Berdasarkan kevinzahri.com, anda disarankan untuk mengambil beberapa biji kurma sebelum sembahyang raya dan makan roti gandum penuh, susu rendah lemak dan sepotong buah sebelum menjamah ketupat, rendang dan sebagainya. Cara ini dapat membuatkan kamu kenyang dan mengurangkan pengambilan makanan lain.

5. SAYURAN DAN BUAHAN DI SEBELAH MALAM

Untuk penghadaman setelah seharian makan pelbagai jenis hidangan, pengambilan sayuran dan buah-buahan adalah sangat-sangat membantu. Malah, sayur-sayuran dan buah-buahan ini sangat penting untuk membantu dalam mengimbangkan kembali diet harian anda.

 

Tags: , ,

Copyright © 2017. Blu Inc Media Sdn Bhd (7408-K). Hak Cipta Terpelihara.