Skip to content

AWAS, PENYAKIT JANTUNG BUKAN SERANG WARGA TUA SEMATA!

Kongsikan artikel ini

Pemergian mengejutkan di kalangan selebriti benar-benar membuka mata dan minda kita bahawa kematian boleh menjemput bila-bila, termasuklah kondisi penyakit jantung yang dahulunya sinonim dengan warga tua, namun kini tidak lagi. Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan kematian pelakon Ashraf Sinclair yang khabarnya meninggal dek serangan jantung ketika tidur, walaupun dirinya dilihat sentiasa sihat dan tidak memiliki sebarang sejarah penyakit berkenaan.

Namun tahukah anda, penyakit jantung atau kardiovaskular merupakan penyebab kematian nombor satu di Malaysia. Lebih merisaukan, trend di negara ini menyaksikan penyakit berkenaan dideritai oleh golongan lelaki pada usia muda. Bagaimana serangan jantung boleh terjadi dan apa penyebabnya? Bagaimana cara untuk menghindarnya?

Menurut sumber menerusi Sinar Harian, Pakar Jantung IJN, Dr Beni Rusani memberitahu, fakta perubatan menunjukkan bahawa lelaki lebih ramai yang mendapat penyakit jantung. Jelas Dr Beni, faktor menyebabkan penyakit itu disebabkan kencing manis, darah tinggi, kolesterol tinggi dalam tubuh, faktor usia, merokok, obesiti dan kurang bersenam serta sejarah keluarga. Jadi amati tanda-tanda ini:

  1. Sakit di tengah dada, ‘menyucuk’, rasa berat seperti dihempap batu, sakit merebak ke bahu dan tangan kiri hingga rasa kebas.
  2. Berdebar-debar.
  3. Loya dan muntah.
  4. Berpeluh-peluh.
  5. Rasa hendak pitam.

Antara saranan bagi mengurangkan risiko sakit jantung adalah:

1 Makan secara sihat: Pelbagaikan pemilihan makanan dan sukatan yang betul. Separuh pinggan diisi dengan sayur dan buah-buahan, suku pinggan diisi protein yang kurang lemak dan suku terakhir dengan karbohidrat.

2 Sentiasa aktif setiap hari. Bersenam sekurang-kurangnya 150 minit seminggu.

3 Tidak merokok atau vaping: Ia boleh merosakkan paru-paru dan menambah risiko serangan jantung, angin ahmar dan kanser.

4 Menangani stres: Kawal perasaan marah untuk mengurangkan tekanan.

Sumber: www.ummc.edu.my | Foto: AFP

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Lelaki & Onani: 5 Perkara Yang Anda Tidak Tahu

LELAKI & ONANI: 5 PERKARA YANG ANDA TIDAK TAHU

Bacaan Lanjut

4 SEBAB GARMIN FORERUNNER 55 TERBAIK BUAT PELARI DAN ATLET

Bacaan Lanjut
ANTHONY ANDERSON BERJAYA HILANG BERAT BADAN DALAM CABARAN ANJURAN WILL SMITH

ANTHONY ANDERSON BERJAYA HILANG BERAT BADAN DALAM CABARAN ANJURAN WILL SMITH

Bacaan Lanjut

PRODUK TERBARU APPLE SPRING LOADED EVENT

Bacaan Lanjut

PENCIPTAAN TERPINTAR: DYSON LIGHTCYCLE MORPH

Bacaan Lanjut
RIMOWA TAMPIL KLASIK DENGAN WARNA HITAM MATTE

RIMOWA TAMPIL KLASIK DENGAN WARNA HITAM MATTE

Bacaan Lanjut