Skip to content

9 DO’S & DON’TS KETIKA WAXING BULU KETIAK

Kongsikan artikel ini

Waxing adalah cara terbaik untuk membuang bulu ketiak daripada mencukur. GLAM Lelaki menyenaraikan DO’S dan DON’TS  jika ingin mencuba waxing bulu ketiak anda.

Walaupun bercukur terasa seperti penyelesaian yang lebih mudah, ia memerlukan penjagaan berkala dan hasilnya tidak selalu halus. Jika anda sudah muak mencukur ketiak setiap hari dan baru dalam mencukur ketiak menggunakan wax, GLAM Lelaki merangkumkan beberapa perkara yang perlu dan tidak perlu untuk membimbing anda sepanjang sesi waxing nanti.

BERIKUT ADALAH 9 DO’S DAN DON’TS KETIKA WAXING BULU KETIAK:

DO’S

1. BIARKAN TUMBUH PANJANG

Bulu ketiak anda perlu cukup panjang supaya sebarang wax dapat melekat padanya kira-kira panjang sebutir beras. Tahap pertumbuhan bulu ini biasanya mengambil masa 3 hingga 4 minggu selepas wax sebelumnya, atau kira-kira seminggu selepas kali terakhir anda wax. Jika anda telah membiarkan bulu ketiak tumbuh sepanjang masa, pastikan ia tidak lebih dari ¼ inci sebelum sesi mencukur anda untuk pengalaman yang lebih lancar

2. SENTIASA EKSFOLIASI KULIT ANDA

Eksfoliasi dengan lembut kawasan ketiak dengan menggunakan sarung tangan atau scrub untuk mengeluarkan sebarang kotoran, membersihkan kulit dari sel-sel kulit mati, dan mencegah bulu tumbuh ke dalam. Jika ketiak anda sensitif, pastikan untuk eksfoliasi dengan lembut untuk mengelakkan geseran pada kulit. Anda sepatutnya eksfoliasi beberapa hari sebelum merancang untuk waxing.

3. CUCI DAN KERINGKAN

Langkah pertama untuk waxing ketiak adalah memastikan bahawa ia bersih. Wax tidak akan melekat pada ketiak yang berkeringat atau kotor, jadi elakkan aktiviti fizikal dan jauhi dari menggunakan minyak, losyen atau deodoran sebelum sesi waxing anda. Bersihkan kawasan dengan sabun dan air, kemudian keringkan kulit sepenuhnya sebelum mencukur.

4. KENALI BULU KETIAK

Bulu ketiak boleh tumbuh di arah atas dan ke bawah. Bahagikan sesi wax anda kepada dua bahagian menggunakan wax yang keras, seperti Nad’s Charcoal Bead Wax, supaya anda mempunyai lebih banyak kawalan semasa mengaplikasikan produk. Fokus pada satu kawasan pada satu masa, kendurkan kulit dengan mengangkat siku anda ke atas, aplikasikan wax mengikut arah tumbuhnya bulu, kemudian tarik wax ke arah yang bertentangan. Ulangi pada bahagian kedua.

5. LAKUKAN PENJAGAAN SELEPAS WAX

Nad’s Charcoal Bead Wax  membantu menghilangkan sebarang  yang mungkin tertinggal dan untuk menenangkan kulit selepas mencukur. Pastikan untuk menggunakan losyen tanpa pewangi pada kawasan yang baru sahaja waxing untuk menjaga kelembapan kulit anda.

DON’TS

6. JANGAN WAXING ATAS KULIT SENSITIF

Elakkan waxing jika ketiak anda terbakar di bawah matahari, ada ruam, tisu parut baru, jerawat, atau iritasi lain. Jika anda mempunyai kulit yang sensitif, anda perlu melakukan ujian kawasan kecil selama 24 jam untuk melihat bagaimana kulit anda bertindak sebelum meneruskan sesi waxing penuh. Tip lain yang berguna adalah mengelakkan minum alkohol atau kafein sebelum sesi anda kerana ini boleh menyebabkan kulit menjadi lebih sensitif semasa waxing.

7. JANGAN WAXING KAWASAN YANG SAMA DUA KALI

Mencukur kawasan yang sama berulang kali boleh menyebabkan iritasi. Pilih penyepit untuk mencabut bulu ketiak yang mungkin tersisa.

8. JANGAN MEMAKAI PAKAIAN KETAT

Memakai pakaian yang ketat boleh menyebabkan geseran dan iritasi pada kulit yang baru sahaja dicukur. Kulit anda perlu bernafas, jadi pastikan untuk memakai pakaian longgar selepas selesai mencukur ketiak.

9. JANGAN GUNAKAN PRODUK SELAMA 24JAM

Ini termasuk bahan seperti semburan badan, deodoran, scrub atau pewarna sendiri. Ia boleh menyebabkan iritasi pada folikel bulu ketiak yang terbuka.

 

Artikel Berkaitan: BULU BAWAH LENGAN, PERLU CUKUR ATAU TIDAK?

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

BULU BAWAH LENGAN, PERLU CUKUR ATAU TIDAK?

Bacaan Lanjut
BERANIKAN DIRI LALUI PENGALAMAN PERTAMA ‘BOYZILIAN’

BERANIKAN DIRI DENGAN ‘BOYZILIAN’

Bacaan Lanjut