Skip to content

5 TIP TANGANI TEKANAN DI TEMPAT KERJA

Kongsikan artikel ini

Sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia disambut pada 10 Oktober setiap tahun sebagai satu usaha dalam menyebarkan kesedaran kepada masyarakat mengenai kepentingan kesihatan insan merangkumi kesihatan fizikal, kesihatan mental dan kesihatan spiritual. Kesihatan mental di tempat kerja adalah tema uta­ma sambutan pada kali ini yang dianjurkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) dan Persekutuan Kesihatan Mental Sedunia.


Yang pasti, tekanan dan bebanan di tempat kerja sewajarnya perlu diberikan perhatian. Akibat work overload, seorang pekerja berpotensi untuk tertekan dan seterusnya berpotensi untuk meningkatkan risiko ancaman terhadap kesejahte­raan pekerja dalam persekitaran pekerjaan pada abad ke-21 ini. Oleh itu, GL senaraikan 5 tip terbaik tangani tekanan di tempat kerja.

1. BERSYUKUR

Cara pertama yang boleh diambil untuk mengatasi stres adalah dengan bersyukur. Menurut pakar psikologi Robert Emmons, rasa kesyukuran dapat membangkitkan sistem kekebalan psikologi dan sekaligun membina benteng kesedaran dalam jiwa untuk kebal dari berhadapan masalah kecil mahupun besar. Dengan kata lain, fikiran anda akan lebihpositif sehingga anda meyakini bahawa sentiasa ada jalan keluar dari masalah yang membuatkan anda tertekan.

2. MENGHELA NAFAS 

Cara kedua adalah dengan menghela nafas dalam-dalam. Tutup mata, tumpukan fikiran kepada perkara yang menyenangkan dan lepaskan nafas perlahan-lahan. Lakukan rutin ini selama 2-5 minit. Menarik nafas dalam-dalam akan membantu anda meredakan saraf-saraf otak yang tegang. Selain itu, rutin ini dapat meningkatkan fokus anda.

3. KETAWA

Laugh all the way! Jika benar pekerjaan membuatkan anda stres, ketawalah. Anda boleh memaksa diri untuk ketawa dengan melihat video-video lucu di YouTube. Apa pun penyebabnya, ketawa memicu rembesan hormon endorfin dan dopamin di otak Anda. Kedua-dua hormon tersebut berperanan dalam membuatkan seseorang rasa tenang dan bahagia. Namun ingat, rutin ini haruslah dilakukan berpada-pada jangan sampai menganggu ketenteraman pekerja lain serta memberi efek kepada kelangsungan tugasan harian anda.

4. MENDENGAR MUZIK

Cara ini terbukti antara yang paling berkesan. Mendengar muzik ternyata dapat melegakan fikiran anda. Sebaiknya pilihlah muzik yang santai dan lembut. Tetapi pastikan muzik itu tidak terlalu kuat sehingga boleh membuatkan teman lain menegur anda.

5. SEMBANG DENGAN TEMAN SEBELAH

Ya, pentingnya untuk anda mempunyai seorang teman di sebelah stesen kerja anda. Ambil lah peluang untuk berbual dengannya sekali sekala. Dengan demikian, anda tidak akan lagi memendam masalah sendirian dan siapa tahu teman anda tersebut mungkin dapat memberikan solusi akan masalah anda itu. Secara tidak langsung,  anda akan merasa beban anda akan ringan berbanding berdiam diri.

Oleh Wan Mohd Firdaus, 10 Oktober 2017

By Wan Firdaus
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON MENUTUP TIRAI 2023 DENGAN PENUH MERIAH

Bacaan Lanjut

STREET PIZZA MILIK GORDON RAMSAY KINI DIBUKA DI SUNWAY PYRAMID

Bacaan Lanjut
Ruark

SISTEM MUZIK REVOLUSIONER SIRI 100 RUARK MENGHUBUNGKAN ANDA DENGAN MUZIK

Bacaan Lanjut
10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

Bacaan Lanjut

BACHA COFFEE MEMBUKA DESTINASI SUMBANGANNYA DI SURIA KLCC

Bacaan Lanjut
senaman sakit pinggang

5 SENAMAN TERBAIK UNTUK KURANGKAN SAKIT PINGGANG

Bacaan Lanjut