Skip to content

TIPS UNTUK MEMILIH DAN MENGGAYAKAN FESYEN OVERSIZED

Kongsikan artikel ini

Fesyen oversized memberikan volume pada outfit anda dan wardrobe essential ini datang dalam pelbagai gaya dan boleh dipakai untuk mencipta pelbagai ensembel, daripada penampilan tradisional kepada trend fesyen semasa dan street style.

Ia untuk menggayakan item pakaian yang lebih besar dan lebih longgar daripada saiz biasa anda.

Tahukah anda bahawa fesyen oversized juga asalnya dalam budaya streetwear dan hip-hop? Ia dipengaruhi oleh tokoh ikonik seperti Kanye West dan jenama seperti Vetements, trend ini telah beralih daripada pinggir fesyen kepada arus perdana. Ia mencerminkan keinginan untuk keselesaan dan penghargaan terhadap keperibadian.

Trend ini merangkumi pelbagai jenis pakaian, daripada baju sejuk dan hoodie bersaiz besar kepada seluar jeans longgar. Perkara utama ialah mencipta rupa yang seimbang dan disengajakan yang mempamerkan kepekaan fesyen anda.

TIPS UNTUK MEMILIH & MENGGAYAKAN FESYEN OVERSIZED

1. MENGIKUT OCCASION

fesyen oversize

Foto: Greg Lauren

Trend oversized mungkin semakin hangat sekarang, tetapi ia bukan sesuatu untuk semua situasi. Fesyen oversize haruslah digayakan dengan betul terutamanya apabila di acara atau majlis formal.

Tetapi itu bukan satu penghalang untuk kita tidak boleh menggayakan outfit oversized di majlis formal. Oleh itu, kita harus padankan dengan beberapa pieces untuk menggayakan fesyen oversized walaupun di majlis formal.

Memilih look oversized mengikut majlis adalah kemahiran yang membolehkan individu mencapai keseimbangan sempurna antara keselesaan dan kesesuaian sambil membuat fashion statement yang bergaya.

2. MEMBELI DUA SAIZ LEBIH BESAR DARIPADA MUAT BIASA ANDA

fesyen oversize

Foto: Dior Men

Apabila membeli-belah untuk outfit oversized, GLAM Lelaki mencadangkan untuk membeli pakaian yang dua saiz lebih besar daripada saiz biasa anda.

Baju anda harus longgar pada pinggang dan bahu anda sambil jatuh beberapa inci lebih panjang daripada baju biasa. Untuk kemeja-T bersaiz besar, lengan baju harus jatuh lebih rendah daripada julat mid-bicep biasa, serendah siku dalam beberapa gaya bersaiz besar.

3. MEMILIH PIECES DENGAN TERPERINCI

fesyen oversize

Foto: MSGM Menswear

Mudah untuk baju bersaiz besar menenggelamkan badan anda dengan memilih yang terlampau oversize.

Elakkan baju bersaiz besar yang boleh membebankan badan anda seperti memilih helaian dengan terperinci seperti corak, warna pop atau jahitan unik memberikan baju bersaiz besar titik tumpuan, menarik perhatian kepada reka bentuk dan bukannya fabrik berlebihan.

Sebaliknya, pilih fesyen oversized yang tidak terlalu besar untuk mengelakkan anda kelihatan terlampau besar.

STEAL THIS LOOK!

fesyen oversize

Foto: AllSaints

Oversized jumper mungkin merupakan item pakaian bersaiz besar yang paling mudah dipakai dan siapa yang boleh menyalahkan anda kerana memakai knitwear? Ia adalah rupa yang boleh menjadi seperti classy tapi mestilah digayakan dengan betul.

Ia lebih mudah untuk menggabungkan warna dan corak menjadi oversize jumper daripada item pakaian lain. Jika anda memilih sesuatu yang menarik perhatian di bahagian atas, pastikan ia seimbang dengan sepasang seluar ringkas di bawah, yang sepatutnya sesuai dengan pakaian. Bermaksud tidak terlalu lebar, tidak terlalu kurus.

Menggayakan outfit oversized adalah tentang merangkumi keselesaan dan keperibadian dalam pilihan fesyen anda. Dengan mengimbangi perkadaran, mengakses dengan teliti dan memberi perhatian kepada butiran, anda boleh mencipta oufit oversize yang bergaya dan mencerminkan gaya unik dan keyakinan anda.

Salah satu elemen yang paling penting untuk pull off fesyen oversized ialah keyakinan. Embrace keunik dan santai trend ini, dan pakai dengan yakin!

Artikel berkaitan: Anda ‘Orang Lama’? Ini Tip Fesyen Terbaik Buat Anda

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

DRIES VAN NOTEN UCAP SELAMAT TINGGAL KEPADA PENTAS FESYEN

DRIES VAN NOTEN UCAP SELAMAT TINGGAL KEPADA PENTAS FESYEN

Bacaan Lanjut
Uniqlo miracle air

5 SEBAB ANDA PERLU MELENGKAPKAN GEROBOK WORKWEAR ANDA DENGAN UNIQLO MIRACLE AIR

Bacaan Lanjut
fesyen Gulf Kanawut

5 GAYA FESYEN TERBAIK GULF KANAWUT PILIHAN GLAM LELAKI

Bacaan Lanjut

10 STAIL TERBAIK SELEBRITI DI BAFTA AWARDS 2024

Bacaan Lanjut
Sisley Malaysia

SISLEY BUKA STOR FLAGSHIP PERTAMA DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut

LIVESTREAM – SAKSIKAN PEMENTASAN VALENTINO LE CIEL MEN FALL/WINTER 2024 DI SINI

Bacaan Lanjut