Skip to content

ROGER FEDERER TARIK DIRI DARIPADA SUKAN OLIMPIK TOKYO

Kongsikan artikel ini

Pemain tenis Switzerland, Roger Federer mengumumkan penarikan diri daripada menyertai Sukan Olimpik 2020 yang akan diadakan di Tokyo bermula akhir bulan ini.

Juara tenis dunia dan Olympian sebanyak empat kali, Roger Federer mengumumkan penarikan dirinya daripada Sukan Olimpik 2020 yang akan diadakan di Tokyo, Jepun. Keputusan itu dibuat selepas juara Grand Slam sebanyak 20 kali itu mengalami kecedaraan sejak dia menjalani pembedahan lutut pada tahun lalu.

“Ketika musim gelanggang rumput, saya mengalami kecederaan pada bahagian lutut, dan malangnya saya perlu menerima untuk menarik diri daripada menyertai Sukan Olimpik Tokyo. Saya berada sangat kecewa, kerana ia adalah satu penghormatan dan antara highlight karier saya setiap kali mewakili Switzerland,” menurut akaun Twitter rasminya.

“Saya sudah mula menjalani proses pemulihan dan berharap dapat kembali ke gelanggang tenis musim panas ini. Saya mengucapkan selamat maju jaya kepada atlet Swiss dan saya akan menykong dari jauh. As always Hopp Schwiz!” tambahnya lagi.

Roger Federer memenangi pingat emas beregu bersama Stan Wawrinka di Sukan Olimpik Beijing pada 2008 dan juga pingat perak perseorangan di Sukan Olimpik 2012 di London. Dia tidak menyertai Sukan Olimpik 2016 di Rio de Jeneiro, Brazil kerana kecederaan lutut kirinya.

(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Pemain nombor satu dunia, Novak Djokovic yang baharu sahaja menjulang trofi Wimbledon keenam minggu lalu diramal akan melengkapkan calendar ‘Golden Slam’ jika dia memenangi pingat emas Olimpik dan juga menjuari Terbuka Amerika Syarikat tahun ini.

Sebelum ini, beberapa pemain tenis ternama turut sama mengumumkan penarikan diri daripada menyertai Sukan Olimpik Tokyo. Antaranya juara Grand Slam 20 kali, Rafael Nadal serta Serena Williams, Dominic Thiem, Simona Halep, Nick Kyrgios, Bianca Andreesco dan Denis Shapovalov. Sukan Olimpik Tokyo akan bermula pada 23 Julai 2021 dalam perintah kawalan pergerakan yang ketat.

Foto: Getty Images

Baca lebih lanjut: BMW 5 SERIES PENERAJU PERUBAHAN BAHARU

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

LEE MIN-HO BERSAMA BINTANG TERKEMUKA LAIN MENGHIASI KEMPEN BOSS

Bacaan Lanjut

“I AM READY TO COMPETE!” – IRFAN SHAMSUDDIN KONGSI PERSEDIAAN KE SUKAN KOMANWEL 2022

Bacaan Lanjut

CARHARTT WIP X SUICOKE, SANDAL KLASIK SILUET SEGAR

Bacaan Lanjut
KENALI HARMONY TAN, BINTANG TENIS YANG MELAKAR SEJARAH DI WIMBLEDON 2022

KENALI HARMONY TAN, BINTANG TENIS YANG MELAKAR SEJARAH DI WIMBLEDON 2022

Bacaan Lanjut

DIOR HADIRKAN KOLEKSI KAPSUL CD 1947

Bacaan Lanjut

BINTANG POP, CODY SIMPSON KINI BERGELAR ATLET RENANG AUSTRALIA

Bacaan Lanjut