Skip to content

TOP 10 FILEM TERBAIK SEPANJANG 2023

Kongsikan artikel ini

Apakah filem blockbuster kegemaran anda tahun ini? GLAM Lelaki menyenaraikan 10 filem terbaik 2023 yang berjaya menarik perhatian penonton sepanjang tahun ini. 

Pejam cilik pejam cilik, tahun 2023 bakal melabuhkan tirai. Dan tinggal beberapa hari saja lagi tahun 2024 bakal menjelang. Ia sememangnya membuatkan ramai berasa tidak sabar untuk meraikan kehadiran tahun 2024.

Tidak boleh dilupakan, tahun ini turut menyajikan puluhan filem-filem hebat yang telah mencuri perhatian penonton dengan jalan cerita dan lakonan yang berkesan. Bersempena dengan sambutan akhir tahun ini, GLAM Lelaki menyenaraikan top 10 filem yang terbaik sepanjang 2023.

TOP 10 FILEM TERBAIK SEPANJANG 2023

1.BARBIE

Filem “Barbie” arahan Greta Gerwig yang membawa kepada kehidupan anak patung fesyen ikonik Mattel. Mendominasi carta sebagai filem yang paling banyak dicari secara global pada tahun ini. Minat, terutamanya dalam album sountrack, mencapai puncaknya dengan kemunculan cemerlang filem blockbuster yang dikuasai oleh wanita ini pada akhir Julai 2023.

Filem ini dibintangi oleh Margot Robbie dan Ryan Gosling, diterbutkan Warner Bros yang mendapat sambutan secara mendadak di Mexico, Amerika Syarikat, dan Brazil.

2. OPPHENHEIMER

Perang antara drama bom atom Christopher Nolan dan filem “Barbie” yang digelar “Barbenheimer” di media sosial. Ia menyaksikan carian global untuk Oppenheimer melonjak pada bulan Julai 2023 dalam trend global. Minat mencapai puncaknya di Ireland yang kebetulan menjadi tempat kelahiran pelakon utama iaitu Cillian Murphy.

3. JAWAN

Filem aksi thriller Shah Rukh Khan, “Jawan, mencapai puncaknya di India dengan tayangan teater awal pada September. Drama berbahasa Hindi yang disokong oleh Yash Raj Films ini dibantu oleh ketua “King Khan” yang mempunyai jutaan peminat global yang telah melangkaui negara India sendiri.

4. SOUND OF FREEDOM

Filem politik berlatar belakangkan kepercayaan, berjaya menjadi hit yang tidak disangka di Amerika Syarikat sepanjang musim panas. Minat terutamanya tinggi di Amerika, diikuti oleh Puerto Rico dan Panama. Carian berkaitan dengan “Sound of Freedom” termasuk Tim Ballard, yang digambarkan dalam filem sebagai seorang hero oleh Jim Caviezel dari filem “Passion of the Christ.”

5. JOHN WICK: CHAPTER 4

Kembalinya Keanu Reeves sebagai John Wick dan kemenangannya dalam duel klimaksnya menentang penjahat Marquis Vincent de Gramont membawa kepada filem aksi terbitan Lionsgate. Minat carian untuk filem yang penuh dengan kekacauan dan keganasan mencapai puncaknya di Singapura, diikuti dengan rapat oleh Turki, Amerika Syarikat, dan El Salvador.

6. AVATAR: THE WAY OF WATER

Filem sekuel yang dinantikan daripada James Cameron telah disusuli dengan puncak carian pada awal tahun. Ia selepas pelancaran global pada Disember 2022. Minat terhadap filem gergasi 3D yang dibintangi oleh Zoe Saldaña, Sam Worthington, Sigourney Weaver, dan Stephen Lang mencapai puncaknya di Hungary dan Chile.

7. ANATOMY OF FALL

Melalui watak seorang penulis yang dituduh membunuh suaminya, pelakon Jerman, Sandra Hüller memberikan persembahan yang sangat rumit  dari segi emosi. Sandra juga hebat dalam filem “The Zone of Interest”, memainkan watak isteri seorang askar Nazi yang merasakan dirinya telah menemui syurga. Mereka tinggal di sebuah rumah yang kemas bersebelah dengan lokasi Auschwitz.

8. PAST LIVES

Filem romantik yang paling menyentuh pada tahun ini, Nora (Greta Lee) diganggu oleh perasaannya terhadap Hae Sung (Teo Yoo), seorang rakan dari zaman kanak-kanak yang lama. Karya yang sangat sedih dan misteri daripada pengarah “All of Us Strangers”, yang dibintangi oleh Andrew Scott dan Paul Mescal.

9. SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER VERSE

Meneruskan gabungan gaya animasi yang menjadikan “Into the Spider-Verse” begitu hidup dan memasukkan pelbagai gaya animasi baru. Ia sungguh mempesonakan dan meyakinkan untuk filem superhero yang genre lain daripada yang lain..

Versi Miles Morales dari Spidey, yang diucapkan sekali lagi dengan perasaan kagum dan jiwa yang sebenar oleh Shameik Moore, meluncur melintasi multivers dan berjumpa dengan ratusan watak Spider-man serentak dalam suatu misi peribadi dengan taruhan yang melibatkan semua. Gag dan rujukan budaya pop yang disampaikan jenaka Lord dan Miller.

10. MISSION IMPOSSIBLE: DEAD RECKONING PART ONE

Kebolehan Tom Cruise untuk melakukan apa saja yang benar-benar ‘gila’ untuk menghiburkan peminat mencapai kemuncak dalam siri yang ketujuh dari francais filem Mission: Impossible yang dinanti-nanti. Dia berlari, terjun bebas, berlumba, dan menunggang kuda melalui siri ini adegan aksi yang luar biasa dan berbahaya.

 

Artikel berkaitan: 8 FILEM INSPIRASI PENDIDIK TERBAIK

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

10 FILEM YANG PASTI MENGHIBURKAN ANDA PADA MUSIM PERAYAAN

10 FILEM YANG PASTI MENGHIBURKAN ANDA PADA MUSIM PERAYAAN

Bacaan Lanjut
10 FILEM TERBAIK NETFLIX PADA 2023 PILIHAN GLAM LELAKI

10 FILEM TERBAIK NETFLIX PADA 2023 PILIHAN GLAM LELAKI

Bacaan Lanjut
must watch December 2023

15 RANCANGAN ‘MUST WATCH’ SEPANJANG DISEMBER 2023

Bacaan Lanjut
5 FAKTA MENGENAI AKTOR THE HUNGER GAMES: THE BALLAD OF SONGBIRDS & SNAKES, TOM BLYTH

5 FAKTA MENGENAI AKTOR THE HUNGER GAMES: THE BALLAD OF SONGBIRDS & SNAKES, TOM BLYTH

Bacaan Lanjut
5 FILEM WAJIB TONTON DI PAWAGAM NOVEMBER INI

5 FILEM WAJIB TONTON DI PAWAGAM NOVEMBER INI

Bacaan Lanjut
10 FILEM HEBAT BAKAL MENEMUI ANDA PADA SUKU AKHIR 2023

10 FILEM HEBAT BAKAL MENEMUI ANDA PADA SUKU AKHIR 2023

Bacaan Lanjut