Skip to content

SELAMI JIWA KACAU DAN KRONIK ARTHUR FLECK DALAM JOKER

Kongsikan artikel ini

Joker adalah watak antagonis yang unik dan menarik, dari segi personaliti, aura dan karismanya. Joker tidaklah sekuat mana, namun kelebihan ada padanya terletak pada misteri, sikap manipulasi dan kebenciannya yang sukar ditangani, baik dirinya sendiri mahupun orang di sekelilingnya. Walaupun asal usul Joker tidak ketara, malah memiliki banyak versi yang kita dengar, itu yang menyebabkan Joker watak yang menarik untuk diteroka.

Tidak terkecuali untuk versi arahan Todd Philips ini. Yang menariknya, DC bersama-sama pengarah dan penerbit Martin Scorsese telah mencuba sesuatu yang baru di mana watak antoganis diangkat sebagai watak utama. Senang cerita, filem ini tiada ‘hero’ yang bakal menyelamatkan keadaan.

Sedikit sinopsis mengenai filem Joker ini, Joker mengisahkan tentang Arthur Fleck yang dilakonkan oleh Joaquin Phoenix, seorang pesakit neurologi yang menghabiskan usianya menjadi badut jalanan. Namun jauh di sudut hatinya, dia bercita-cita untuk menjadi pelawak pentas yang menceriakan orang disekelilingnya, namun ia tidak datang dengan mudah. Dek kemiskinan, apatah lagi kondisi kesihatan Arthur yang turut mengalami penyakit ‘pathological laughter’ atau tidak boleh mengawal ketawa, menyebabkan dirinya disisih oleh masyarakat termasuk sistem sosial yang tidak adil. Penindasan, ekploitasi dan penipuan dari kisah silamnya menyebabkan Arthur berubah menjadi seorang individu yang memberontak, kesunyian dan gila; yang digelar Joker, sebuah nama yang ‘diagungkan’ sehingga dianggap vigilante yang bakal mengubah nasib penduduk Gotham.

BUKAN FILEM AKSI, NAMUN EMOSI

Jika anda menjangkakan filem ini sebuah filem yang sarat aksi dan debar, anda silap!  Yang pasti, hanya 15% sahaja aksi yang dihidangkan dari keseluruhan filem. Despite of that, anda akan dihidangkan dengan sebuah filem penuh emosi dan perasaan, namun tidak semestinya membosankan. Di awalnya, mungkin anda akan merasa sedikit perlahan, namun apabila anda sampai bahagian ketiga filem ini, anda akan merasai keterujaannya. Along the way, beberapa plot twist menarik bakal disajikan, apatah lagi ia  melibatkan dengan watak Bruce Wayne aka Batman. Jadi, anda pasti tidak mahu ketinggalan.

LAKONAN KELAS A DARI JOAQUIN

Apa yang membuatkan penulis ternanti-nanti akan tayangan filem ini sudah semestinya penyandang kepada watak utama iaitu Joaquin Pheonix sendiri. This is his film! Kualiti lakonan Joaquin nyata mengujakan apatah lagi dihidangkan dengan garapan serta feel watak Joker tanpa perlu dibayangi oleh penyandang sebelum-sebelum ini seperti mendiang Heath Ledger dan Jack Nicholson. Joaquin membawa karekter ini dengan baik dan sempurna sekali. Belum lagi menyentuh transformasi Joaquin untuk watak ini yang memerlukan dirinya untuk mengurangkan berat badannya sehingga 24kg semata-mata untuk tampil berbeza dengan sebelum ini. Yang pasti, usahanya berbaloi apatah lagi nama Joaquin dijangka layak untuk dicalonkan dalam Anugerah Oscar untuk Pelakon Lelaki Terbaik pada tahun hadapan. Usah bandingkan cara pembawaan karekter Joaquin dengan Heath di mana kedua-duanya menampilkan sisi lain Joker. Kedua-duanya sama hebat! Sorry Jared Leto!

Filem Joker mula ditayangkan di seluruh Malaysia mulai 3 oktober ini dan kami memberikan 9.5 / 10 untuk filem ini.

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

PRODUK TERBARU APPLE SPRING LOADED EVENT

Bacaan Lanjut

PENCIPTAAN TERPINTAR: DYSON LIGHTCYCLE MORPH

Bacaan Lanjut
RIMOWA TAMPIL KLASIK DENGAN WARNA HITAM MATTE

RIMOWA TAMPIL KLASIK DENGAN WARNA HITAM MATTE

Bacaan Lanjut
TIPS KEKAL CERGAS SEMASA RAMADHAN

TIP KEKAL CERGAS SEPANJANG RAMADHAN

Bacaan Lanjut
Regé-Jean Page Bakal Menjadi James Bond Seterusnya?

Regé-Jean Page Bakal Menjadi James Bond Seterusnya?

Bacaan Lanjut
Toxic Masculinity Dalam Kesihatan Mental Dan Fizikal

Toxic Masculinity Dalam Kesihatan Mental Dan Fizikal

Bacaan Lanjut