Skip to content

KEPULANGAN SANG LEGENDA DIGITAL

Kongsikan artikel ini

Hamilton memproduksi kembali arloji monumental, Hamilton Pulsar yang diperkasa dengan teknologi terkini. Jam digital legenda ini dibentangkan dalam dua versi, satunya edisi terhad sepuhan emas kuning juga hadir dalam keluli tahan karat.

Hamilton memperkemas kini himpunan terbaru arloji digitalnya, Hamilton PSR.

Tahun ini menandakan setengah abad penciptaan arloji digital pertama garapan Hamilton. Terus, rumah arloji berpunya genesis susuk rekaan Amerika ini memperkasakan jam tangan ikoniknya yakni Hamilton Pulsar. Tanggal 6 Mei 1970, Hamilton merungkai salah satu momen terpenting dalam sejarah lapangan arloji sedunia. Pada sidang media yang mengambil lokasi di restoran The Four Seasons di New York City, Hamilton mengungkapkan kepada dunia jam tangan digital elektronik pertama. Menamakannya Pulsar bersempena bintang neutron yang memancarkan sinaran radiasinya pada frekuensi berketepatan ultra-tinggi. Penciptaan ini bak satu fiksyen sains, tanpa bahagian yang bergelangsar. Langsung, tidak punya bunyi berdetik lalu dicipta berdaya ketahanan serta ketepatan yang tidak dapat ditandingi.

Hamilton PSR versi keluli berharga Rm3,000.

Orang ramai memperoleh gambaran perdana prototaip Pulsar menerusi program TV, The Tonight Show yang dihoskan oleh Johnny Carson. Johnny memaparkan fungsinya yang unik dengan menolak tombol butang pada sisi jam tangan lalu terpampang angka LED merah pada skrin jam yang gelap. Di samping itu, Johnny menekan butang yang sama dengan lebih lama bagi mendedahkan fitur kitaran detik. Hamilton Pulsar yang pertama, P1, hanya memasuki pasaran pada tahun 1972. Bersusuk rekaan case avant-garde bergaya kusyen dan bertali gelang emas kuning 18 karat. Penciptaan ini nyata membias satu produk elit dengan harga 2,100 dolar. Elvis Presley adalah antara pemuja yang merangkul jam tangan ini yang hanya diproduksi sebanyak 400 utas kala itu.

Hamilton PSR sepuhan emas kuning edisi terhad berharga Rm4,000.

Dengan mempertahankan siluet utama jam tangan dari dekad 1970-an ini, terbaru Hamilton menampilkan Hamilton PSR yang hadir dalam dua versi yang bisa dipilih. Sama ada, bersusuk keluli tahan karat atau dalam versi sepuhan emas kuning edisi terhad 1970 utas. Keduanya tampil retro sekali gus futuristik dengan dimensi 40.8mm x 34.7mm dan berkebolehan kalis air sehingga 100m. Salah satu perbezaan dengan versi terdahulu adalah ciri penampilan waktunya. Kali ini, Hamilton PSR diolah dengan paparan hibrid dengan gabungan tampilan LCD yang reflektif berserta kuasa pancaran Organic Light Emiting Diodes (OLED). Sentuhan retro dikekalkan dengan tombol butang di sisi bagi menyalakan lampu merah OLED sebagai penunjuk angka dalam gaya digit dot. Sementara itu, tampilan LCD menunjukkan waktu digital terus-menerus, tanpa backlight. Kedua versi Hamilton PSR ini bakal menemui pasaran Mei ini.

By zuhairiesahrom
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Franck Muller Malaysia

TIGA EKSPRESI MASA JAM TANGAN FRANCK MULLER LONG ISLAND EVOLUTION TERBAHARU

Bacaan Lanjut
omega apollo 8

MISI HOROLOGI ANGKASA JAM TANGAN OMEGA SPEEDMASTER

Bacaan Lanjut

FAKTA MENARIK MENGENAI PEMANGKU SULTAN JOHOR TUNKU MAHKOTA ISMAIL

Bacaan Lanjut
blancpain x swatch

BLANCPAIN X SWATCH: JAM TANGAN BIOCERAMIC SCUBA FIFTY FATHOMS MENEMUI LAUT KEENAM, OCEAN OF STORMS

Bacaan Lanjut

JI CHANG-WOOK MELANCARKAN PEMBUKAAN BUTIK RADO DI KUALA LUMPUR

Bacaan Lanjut

MENGUASAI POLE POSITION BERSAMA JAZEMAN JAAFAR DAN JAM TANGAN BREITLING AVENGER

Bacaan Lanjut