Skip to content

rolex us open

ROLEX US OPEN: THE FINALE OF THE GRAND SLAM SEASON

Kongsikan artikel ini

Rolex US Open di Geneva, yang bermula sejak 1881 merupakan salah satu kejohanan tenis tertua di dunia, kembali sebagai kejohanan Grand Slam® keempat dan terakhir musim ini. Acara ini akan diadakan di Pusat Tenis Kebangsaan USTA Billie Jean King di New York dari 28 Ogos hingga 10 September.

Rolex telah menjadi Penjaga Masa Rasmi Terbuka AS sejak 2018, sebagai sebahagian daripada komitmen lebih 40 tahunnya terhadap sukan itu. Kejohanan itu telah menjadi sumber kejayaan yang kaya untuk keluarga Rolex Testionees. Termasuk Chris Evert, yang mara ke separuh akhir buat kali pertama pada usia 17 tahun.

ROLEX US OPEN: THE FINALE OF THE GRAND SLAM SEASON

Pemain Amerika itu memenangi enam gelaran perseorangan wanita. Dengan kemenangan di Australia Open, Roland-Garros dan Kejohanan di Wimbledon, dia adalah salah satu daripada beberapa juara yang pernah memenangi semua empat permukaan Grand Slam sepanjang kariernya.
Chris Evert berkata “bermain di negara sendiri rasa amat istimewa kerana orang ramai di New York dan Stadium Arthur Ashe. Manakala setiap tahun berbeza, ada kualiti baru dan menarik dalam setiap kejohanan yang saya mainkan di sana. Menang enam kali di negara asal saya adalah sesuatu yang akan sentiasa kekal dalam diri saya.”

rolex us open

Lelaki berusia 22 tahun itu merangkul gelaran sulung US Open pada 2022 memenangi perlawanan akhir secara straight set dan akan berusaha untuk menambah empat kemenangan Grand Slamnya selepas kemenangan di Roland-Garros pada Mei.

Rakan Testimoni Carlos Alcaraz juga akan bersaing untuk mempertahankan gelarannya setelah mendakwa mahkota perseorangan lelaki dan kejayaan Grand Slam sulungnya pada kejohanan tahun lalu.

“Saya tidak pernah terfikir akan mencapai sesuatu seperti itu pada usia 19 tahun. Semuanya berlaku begitu pantas. Ia luar biasa bagi saya dan sesuatu yang saya mahu lakukan sejak saya masih kecil. Ia amat bermakna untuk mempunyai begitu ramai orang di New York menyokong saya” kata Carlos Alcaraz mengenai pengalamannya di TeUS Open 2022.

“Terdapat banyak detik sukar semasa kejohanan Grand Slam, tetapi peminat di US Open sentiasa ada untuk saya, percaya dan menyokong saya. Mereka berada di sana untuk saya sehingga mata akhir separuh akhir saya menentang Jannik Sinner tahun lepas pada 03:00 pagi,” ujar Carlos Alcaraz lagi.

Setiap tahun, ia menarik orang ramai dan dinanti-nantikan oleh kedua-dua pemain dan penonton. Pendirian di menara Stadium Arthur Ashe di atas gelanggang. Arena pusat dengan kapasiti tempat duduk 23,700 setakat ini yang terbesar dalam tenis Grand Slam. “Sarang singa” yang sebenarnya semasa perlawanan utama.

Suasana oktana tinggi ini telah menjadi tanda dagangan US Open. Banyak perlawanan dimainkan pada waktu malam. Inilah yang membezakan US Open dan pemain menikmati tenaga yang membara di tempat penonton sambil menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka yang kecoh.

Bermula pada April 1981 di gelanggang rumput di Kasino Newport di Newport, Rhode Island yang kini menempatkan Dewan Kemasyhuran Tenis Antarabangsa. US Open berpindah ke Kelab Tenis West Side di Forest Hills, Queens, pada tahun 1975, sebelum berpindah ke rumah semasa dan gelanggang keras Flushing Meadows pada tahun 1978.

US Open adalah yang pertama daripada empat kejohanan Grand Slam yang menawarkan kejohanan yang sama. Hadiah wang untuk lelaki dan wanita pada tahun 1973, membuka jalan untuk sukan itu bergerak ke arah masa depan yang lebih saksama.

Perlawanan tenis ialah sejenis pertarungan istimewa untuk Rolex dengan musuh di setiap sisi jaringan menjadi rakan kongsi penting dalam mengejar kecemerlangan masing-masing menolak diri mereka sehingga had dan, dengan berbuat demikian, mendorong lawan mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Penglibatan Rolex dengan US Open adalah sebahagian daripada perkongsian lama dengan sukan itu yang bermula di Wimbledon pada 1978. Sejak itu, Rolex mempunyai hubungan istimewa dengan tenis, sukan dengan tarikan global yang sejarahnya ditulis dengan cabaran baharu, cerita dan juara.

Kehadiran pembuat jam Swiss dalam permainan telah berkembang dan berkembang, meresap ke setiap peringkat. Rolex bekerjasama dengan keempat-empat kejohanan Grand Slam dalam mengejar ketepatan dan kecemerlangan berterusan.

Pautan berkaitan: 5 REKOD YANG DIPECAHKAN NOVAK DJOKOVIC SELEPAS KEJUARAAN DI ROLAND GARROS 2023

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

FILA x Smiley®

“COOL ON COURT” FILA X SMILEY MELANCARKAN KOLEKSI INSPIRASI SUKAN TENIS

Bacaan Lanjut
piala ryder

PERTANDINGAN GOLF BERKUMPULAN TERHEBAT DI PIALA RYDER

Bacaan Lanjut
#NYFW: COOL KIDS DI PERTUNJUKAN COACH MUSIM BUNGA 2024

#NYFW: COOL KIDS DI PERTUNJUKAN COACH MUSIM BUNGA 2024

Bacaan Lanjut

BENTUK OTOT DALAM 30 HARI

Bacaan Lanjut
5 TETAMU STYLISH DI MEN’S FASHION WEEK

5 TETAMU STYLISH DI MEN’S FASHION WEEK

Bacaan Lanjut
ONITSUKA TIGER MUSIM LURUH 2023 DI MILAN, ALVIN CHONG, GLENN YONG & GULF KANAWUT ANTARA TETAMU UTAMA

ONITSUKA TIGER MUSIM LURUH 2023 DI MILAN, ALVIN CHONG, GLENN YONG & GULF KANAWUT ANTARA TETAMU UTAMA

Bacaan Lanjut