Skip to content

PEREKA FESYEN PIERRE CARDIN MENINGGAL DUNIA PADA USIA 98 TAHUN

Kongsikan artikel ini

Satu lagi berita menyedihkan sebelum tahun 2020 meninggalkan kita.

Dua tahun sebelum ulang tahun yang ke-100, bapa jenama fesyen dan pengasas jenama Perancis, Pierre Cardin diumumkan meninggal dunia di sebuah hospital di Neuilly, berdekatan Paris.

Berita sedih tersebut disampaikan oleh ahli keluarganya sendiri dalam satu kenyataan. “Hari yang mendukacitakan buat kami sekeluarga. Pierre Cardin telah meninggal dunia. Kami sangat berbangga dengan cita-cita dan keberanian yang ditonjolkan kepada dunia sepanjang hidupnya.”

Menurut Reuters, Cardin memperoleh kekayaan dengan menjadi pereka pertama yang menggunakan nama sendiri sebagai jenama untuk menjual pakaian di kedai dan yang pertama memasuki perniagaan perlesenan minyak wangi serta aksesori. Dia juga yang pertama menyuntik idea futuristik pada gaya fesyen 1960-an dan 70-an.

 

Foto: Reg Lancaster/Express/Getty Images

 

Walaupun tinggal di Perancis, dia sebenarnya berasal dari Itali. Merupakan anak lelaki kepada pedagang wain, Cardin dilahirkan di Venice pada Julai 1922, kemudian mereka sekeluarga berpindah ke Perancis sewaktu usianya dua tahun.

Dia mengorak langkah dalam bidang fesyen pada usia 14 tahun. Sepanjang tujuh dekad dalam bidang ini, dia pernah bekerjasama dengan pereka fesyen terkenal Itali, Elsa Schiaparelli juga pengarah Jean Cocteau di mana dia diminta untuk membuat rekaan topeng dan kostum untuk filem La Belle et La Bete pada 1946.

Cardin juga pernah menjadi pemotong corak untuk wajah baru fesyen wanita Christian Dior selepas perang dunia kedua. Dia kemudian membuka rumah fesyen sendiri dan butik pakaian wanita yang pertama, Eve di mana bubble dress yang diperkenalkannya menjadi buah mulut antarabangsa. Hasil rekaannya kemudian disarungkan oleh nama-nama besar antaranya Eva Peron, Rita Hayworth, Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot, Jeanne Moreau, Mia Farrow dan Jacqueline Kennedy.

 

Foto: Frederic Souloy/Gamma-Rapho via Getty

 

Pautan berkaitan: DANIEL W FLETCHER UBAH GEROBOK FESYEN LELAKI

By Siti Syahidah
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

GLAM LELAKI Mierul Aiman

HOT BOY SUMMER! MIERUL AIMAN IS GLAM LELAKI MAY/JUNE’S COVER BOY

Bacaan Lanjut
VA VA VOOM ATHINA! ATHINA KAMARUDIN IS GLAM LELAKI MAY/JUNE'S COVERGIRL

VA VA VOOM ATHINA! ATHINA KAMARUDIN IS GLAM LELAKI MAY/JUNE’S COVERGIRL

Bacaan Lanjut
OH LA LA NIA ATASHA! NIA ATASHA IS GLAM LELAKI MAY/JUNE’S COVERGIRL

OH LA LA NIA ATASHA! NIA ATASHA IS GLAM LELAKI MAY/JUNE’S COVERGIRL

Bacaan Lanjut
20 SEGAK & ANGGUN DI FESTIVAL FILEM CANNES 2023

20 SEGAK & ANGGUN DI FESTIVAL FILEM CANNES 2023

Bacaan Lanjut
BAFTA TV AWARDS: 20 STAIL KARPET MERAH TERBAIK

BAFTA TV AWARDS: 20 STAIL KARPET MERAH TERBAIK

Bacaan Lanjut
TIGA KOLEKSI MUSIM PANAS TERHANGAT

TIGA KOLEKSI MUSIM PANAS TERHANGAT

Bacaan Lanjut