Skip to content

10 WANGIAN TERBAIK PILIHAN GLAM LELAKI 2023

Kongsikan artikel ini

Tidak mempunyai masa yang cukup untuk menguji setiap wangian secara langsung? GLAM Lelaki membariskan 10 pilihan terbaik untuk wangian lelaki pada tahun 2023.

Tidak cukup hanya menjadi yang paling bergaya atau memiliki kereta yang paling mewah. Jika anda ingin menarik perhatian dan maksimakan karisma semula jadi anda, anda perlu berbau harum juga. Wangian terbaik untuk lelaki boleh membantu anda untuk mencapai matlamat itu.

Lebih baik lagi, terdapat wangian yang hebat untuk setiap lelaki, tidak kira estetika peribadi atau pilihan gayanya. Dengan begitu banyak wangian yang berbeza untuk dipilih, anda mungkin tidak tahu wangian mana yang patut dicuba.

BERIKUT ADALAH 10 WANGIAN TERBAIK PILIHAN GLAM LELAKI PADA TAHUN 2023:

1. EROS BY VERSACE

Versace kembali dengan pilihan wangian terbaik untuk lelaki dengan Eros. Ia boleh menjadikan anda tidak dapat ditolak oleh sesiapa sahaja yang anda ingin pikat. Ia mengambil namanya yang menarik daripada dewa cinta erotik Greek, Eros yang merupakan anak kepada Aphrodite.

Sejajar dengan namanya, Eros menawarkan banyak perkara dengan meningkatkan setiap malam romantis. Semburkan wangian ini sekali, dan anda akan mendapati aroma bau ini terdiri daripada kayu, segar, dan oriental.

2. YVES SAINT LAURENT Y LE PARFUM

Versi yang lebih intensif daripada wangian lelaki asal YSL, Y Le Parfum adalah fougere yang berani dan aromatik. Ia lebih pekat daripada EDP, jadi anda akan mendapatkan lebih banyak projeksi dan ketahanan. Epal, aldehid, grapefruits, dan geranium berada di nota hadapan, memberikan pembukaan yang cerah dan berangin.

Aroma lavender, dan geranium adalah bersih dan menyenangkan. Sekaligus menyatu dengan sempurna ke dalam asas yang berkelas iaitu bean, cedar, patchouli, dan olibanum. Ini menjadikan ia wangian yang hebat untuk waktu malam. Gunakannya sebelum pergi makan malam atau ke kelab.

3. ACQUA DI GIO BY GIORGIO ARMANI

Acqua Di Gio oleh Giorgio Armani adalah salah satu wangian paling popular untuk lelaki pada tahun 2023, terutamanya jika estetika atau suasana pilihan adalah semula jadi dan autentik. Apabila anda menggunakan wangian ini pada mana-mana titik nadi anda, anda akan merasai kesegaran diri dan mendapat manfaat dari bau patchouli Indonesia yang hangat, yang membangkitkan imej dan idea yang segar dan sensual.

Wangian yang ringan dan akuatik bercampur dengan bau rosemary, buah persimmon, dan jasmine. Wangian yang terinspirasi oleh laut ini boleh menjadi pilihan utama yang menonjol di antara pilihan  anda atau pilihan tetap untuk lelaki yang mencari wangian ikonik yang ingin dikaitkan dengan personaliti.

4. CHRISTIAN DIOR SAUVAGE

Christian Dior Sauvage memberikan kesegaran aromatik, jadi ia sekaligus memberikan keselesaan dan kegembiraan dengan satu campuran yang unik. Beberapa bahan yang paling menarik dalam wangian ini untuk lelaki termasuk biji Tonka, yang dicampur dengan aroma kulit kayu.

Kayu cendana Sri Lanka menambahkan aura maskulin ke dalam campuran dan ia menjadikannya pilihan utama untuk lelaki yang ingin sesuatu yang padan dengan jam tangan kulit dan tali pinggang halus.

5. 1 MILLION BY PACO RABANNE

1 Million memberi wangian untuk lelaki yang tidak sama seperti yang lain. Ia adalah wangian edisi kolektor yang menampilkan bahan menarik daripada pudina, grapefruit, bunga mawar, kayu manis, kulit, patchouli India, dan kayu. Bayangkan sebagai wangian yang terkenal yang merangkumi banyak wangian lelaki yang paling popular di seluruh dunia.

6. LE LABO ANOTHER 13

Anda mungkin kenal Le Labo dengan bau signature Santal 33, tetapi Another 13 adalah salah satu wangian yang lebih kurang dikenali yang juga layak mendapat pujian sebanyak itu. Wangian ini sebahagian beraroma musky dan segar yang terdiri daripada ambroxan, kelopak bunga melati, lumut, dan kayu yang berwarna amber.

7. BYREDO BIBLIOTHEQUE

Wangian ini mengambil inspirasi daripada buku-buku lama dan halaman mereka yang bertutup kulit. Ia juga terinspirasi oleh salah satu lilin paling laris Byredo.Beraroma peach, plum, peony, dan violet menambah sentuhan manis kepada dasar kayu yang sebaliknya terdiri daripada patchouli dan vanilla.

8. FREDERIC MALLE GERANIUM POUR MONSIEUR

Dicipta dengan kerjasama bersama ahli pembuat wangian Perancis ulung, Dominique Ropion, wangian ini digambarkan sebagai seorang lelaki Inggeris yang bergaya dengan jaket baldu biru yang memberi satu kesimpulan yang sesuai. Sebuah wangian yang cerah, aromanya terdiri daripada pudina, jintan manis, dan geranium, sementara dasarnya termasuk kayu cendana.

9. MAISON CRIVELLI OSMANTHE KODOSHAN

Penemuan bunga osmanthus di atas gunung berkabus tropika menjadi inspirasi bagi Maison Crivelli’s Osmanthe Kodoshan. Sebuah wangian bunga kayu yang dicipta dalam kerjasama dengan ahli pembuat wangian Stéphanie Bakouche. Di sini, kulit dan daun tembakau bertentangan dengan lada Sichuan pedas, dan buah-buahan berperasaan peach dan apricot yang kaya, mencipta wangian yang membawa anda ke alam lembap di luar.

10. CELINE BLACK TIE

Merujuk kepada kecemerlangan Celine dalam pakaian hitam berkelas dan siluet yang disesuaikan, wangian malam ini dibina untuk keluar pada malam hari. Ia terdiri daripada mentega orris putih, cedar, lumut pokok, dan vanilla dan sekaligus menemui keseimbangan yang tepat antara wangi musky dan manis. Bayangkan seperti jaket makan malam yang bergaya yang tidak akan pernah ketinggalan zaman.

 

Foto: Pinterst.com

Artikel Berkaitan: 5 MINYAK WANGI TERKINI PILIHAN LELAKI ALPHA

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

12 WANGIAN PILIHAN GLAM LELAKI DAN RIZAL RASID UNTUK LEBARAN 2024

Bacaan Lanjut
hermes h24

H24 HERBES VIVES EAU DE PARFUM, WANGIAN BAHARU HERMES UNTUK LELAKI

Bacaan Lanjut
celine Malaysia

RITUAL MANDIAN CELINE DENGAN KOLEKSI COLOGNE CÉLESTE

Bacaan Lanjut
boss elixir

BOSS FRAGRANCE RAI ULANG TAHUN KE-25 DENGAN WANGIAN BOSS BOTTLED ELIXIR BAHARU

Bacaan Lanjut

PENGEMBARAAN MONTBLANC EXPLORER PLATINUM BAHARU DI MALAM ALPHAMEN 2023

Bacaan Lanjut

TEROKAI ERA BAHARU WANGIAN RABANNE BERSAMA POWER COUPLE PILIHAN GLAM LELAKI

Bacaan Lanjut