Skip to content

BADAN JERAWAT? INI LANGKAH MENGATASINYA

BADAN JERAWAT? INI LANGKAH MENGATASINYA PALING PANTAS

Kongsikan artikel ini

Lelaki dan badan jerawat sememangnya tidak dapat dipisahkan! Ini 5 langkah mengatasinya

Hakikatnya, jerawat badan adalah salah satu masalah kulit yang memberi kesan kepada banyak lelaki terutamanya semasa musim panas. Walaupun bahagian belakang badan lelaki tidak biasanya terdedah seperti wanita, tidak bermakna ia tidak boleh terjadi. Hakikatnya, jerawat badan pasti memberikan ketidakselesaan dan rasa gatal untuk lelaki, termasuk perempuan. Jadi bagaimana untuk mencegahnya? GL ada solusinya!

PAKAIAN KENALAH SESUAI

Semua orang berpeluh tapi itu bukanlah puncanya. Sebenarnya peluh yang terperangkap pada baju untuk tempoh yang lama menjadi punca jerawat badan. Ini kerana ia menyumbat liang pori di belakang anda. Penyelasaiannya, pilih pakaian yang diperbuat dari fabrik yang boleh mengalirkan udara (seperti kapas, linen atau rayon) dengan mudah.

KULIT BELAKANG KENA SENTIASA LEMBAP

Kulit di belakang badan anda mungkin tidak mudah kering seperti muka atau leher anda, tetapi ia masih memerlukan kelembapan yang mencukupi. Oleh itu, sudah banyak pelembap yang dijual di pasaran berasaskan gel atau pelembap pelindung matahari jika anda sering terdedah kepada UV untuk memastikan kulit belakang kekal terhidrat dan dilindungi daripada sinaran berbahaya matahari dan seterusnya mengelakkan pertumbuhan jerawat. Mudah bukan?

PRODUK YANG BETUL

Mandi dengan produk yang betul adalah kuncinya. Jerawat di bahagian belakang memerlukan bantuan khas semasa. Oleh itu pilih gel pencuci / sabun badan dengan agen yang menyembuhkan jerawat seperti Benzoyl Peroksida (sebaik-baiknya kira-kira 10%) atau produk yang mengandungi 2% Salicylic Acid.

RAMBUT ANDA

Apa pula kaitan rambut dengan jerawat badan. Tahukah anda, saat anda berpeluh, minyak dan gris berlebihan di rambut boleh meleleh ke belakang dan menjadi penyebab utamanya. Oleh itu, pastikan rambut anda bebas minyak dan sentiasa jaga kesihatan rambut anda secara teratur.

Artikel berkaitan RUTIN PENJAGAAN MALAM UNTUK KULIT SIHAT BERSERI

 

 

 

By Julia Azman
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

CARA HILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT TANPA PARUT

Bacaan Lanjut

WARISAN BRITAIN DAN INSPIRASI UNIVERSITI KOLABORASI UNIQLO BERSAMA JW ANDERSON

Bacaan Lanjut

SAMBUTAN ULANG TAHUN KE-40 G-SHOCK BERSAMA 88RISING

Bacaan Lanjut

YUNA MENCIPTA REKOD MEMBUAT PERSEMBAHAN KEPADA 4000 ORANG MALAYSIA TERBESARNYA

Bacaan Lanjut

MONTBLANC MEMARTABATKAN PUSTAKA

Bacaan Lanjut

25 SELEBRITI ‘BEST DRESSED’ DI GLAM LELAKI ALPHAMEN 2023

Bacaan Lanjut