Skip to content

INI 5 SEBAB DADA AYAM BAGUS UNTUK ANDA

Kongsikan artikel ini

Buat lelaki dan wanita yang sedang dalam usaha menurunkan berat badan dan mengamalkan gaya hidup sihat, pemakanan dada ayam atau chicken breast sangatlah disyorkan. Ini kerana dada ayam tidak mengandungi banyak lemak malah ia mengandungi nutrisi baik seperti vitamin dan protein. Namun, dada ayam bukan sekadar menu makanan terbaik untuk menurunkan berat badan. Yang pasti ada 3 manfaat lain kenapa dada ayam bagus untuk anda.

1. ANTI TEKANAN

Tahukah anda, dada ayam mengandungi asam amino yang tinggi yang digelar triptofan. Ia dikhabar dapat memberikan efek anti teknan kepada tubuh dan meningkatkan kadar serotonin pada otak. Permakanan dada ayam ternyata dapat meredakan stres, meningkatkan mood, hingga membantu anda untuk tidur lelap setiap malam.

2. BAIK UNTUK TULANG

Bagi anda yang mengalami penyakit osteoporosis atau arthritis, dada ayam bisa menjadi makanan yang membantu dalammeredakan masalah tersebut dek kandungan protein yang tinggi dan baik untuk tulang.

3. KESIHATAN JANTUNG

Kandungan homosistein yang tinggi dapat menyebabkan penyakit serangan jantung. Namun, yang menariknya dada ayam tidak mengandung homosistein yang tinggi lalu ia adalah makanan terbaik untuk jantung anda!

4. KESIHATAN SISTEM DALAMAN

Tahukah anda, dada ayam kaya dengan fosfor dan mineral yang dapat melindungi kesihatan gigi hingga ginjal, hati, dan sistem saraf.

5. TINGKATKAN KEKEBALAN TUBUH

Selenium dan mineral terdapat dalam dada ayam adalah baik untuk meningkatkan sistem ketahanan tubuh manusia, bahkan hormon dan kelenjar tiroid.

Oleh Wan Mohd Firdaus, 9 Mac 2017

By Wan Firdaus
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

kesihatan kaki

5 TIP PENJAGAAN KAKI LELAKI UNTUK KEKAL SIHAT

Bacaan Lanjut

STREET PIZZA MILIK GORDON RAMSAY KINI DIBUKA DI SUNWAY PYRAMID

Bacaan Lanjut
Ruark

SISTEM MUZIK REVOLUSIONER SIRI 100 RUARK MENGHUBUNGKAN ANDA DENGAN MUZIK

Bacaan Lanjut
10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

Bacaan Lanjut

BACHA COFFEE MEMBUKA DESTINASI SUMBANGANNYA DI SURIA KLCC

Bacaan Lanjut
senaman sakit pinggang

5 SENAMAN TERBAIK UNTUK KURANGKAN SAKIT PINGGANG

Bacaan Lanjut