Skip to content

SOLIDARITI DALAM BERFESYEN. KE MANA HALA TUJUNYA?

Kongsikan artikel ini

Dunia kini seakan tidak pernah sunyi dengan masalah berbangkit menyentuh soal-soal kemanusiaan. Seperti gangguan seksual, ketidakadilan tempat kerja, perkauman, ketidaksamaan jantina, kemusnahan alam sekitar dan politik yang dilihat semakin meruncing dari hari ke hari. Dek peningkatan isu-isu ini, turut mendapat perhatian global adalah di mana fesyen turut digunakan sebagai salah satu medium solidariti dalam mengangkat isu-isu ini agar terus didengari dan diberikan perhatian. Tetapi, bukankah sebelum ini fesyen acap kali dikaitkan dengan kemewahan, gaya, liburan dan keseronokkan semata.

Raury, seorang penyanyi dan model menggunakan pentas runaway sebagai tanda memprotes kepada salah satu jenama fesyen antarabangsa dengan hashtag “GIVE ME FREEDOM,” and “I AM NOT YOUR SCAPEGOAT” (Kredit foto: Time.com)

Bercakap tentang solidariti dalam berfesyen, masih segar dalam ingatan penulis Anugerah Golden Globes ke-75 yang membuka tirai awards season di Hollywood tahun ini di mana rata-rata semua seleberiti big names hadir menyarung busana berwarna hitam dalam menunjukkan sokongan kepada wanita yang menjadi objek serangan seksusal serta memuaskan nafsu selepas skandal mogul filem terkenal, Harvey Weinstein terbongkar.  Seakan satu gerakan baru yang diasaskan oleh wanita-wanita berkuasa di Hollywood diberi nama Time’s Up, gerakan ini menjulang tanda protes mereka, hadir dengan stail dan gaya tersendiri.

Namun wajarkah fesyen digunakan sebagai medium untuk membantah? Kami berpendapat, why not! Kami sendiri percaya, fashion is for everyone. Apatah lagi fesyen ibarat sekutu yang boleh dipercayai malah ia lebih terbuka kepada orang ramai untuk menunjukkan tanda kepercayaan, pemberontakan, sokongan tanpa perlu bersusah payah. Besides, you can have fun with it.

Busana hitam disarung Ansel Elgort, Dave Franco, Timotee Chalamet dan Zac Efron sebagai tanda protes kepada isu wanita dijadikan objek seks di Hollywood ketika Anuegrah Golden Globes baru-baru ini.

Selain itu, GL juga meyakini bahawa setiap orang berhak untuk berfesyen. Fesyen masa kini sudah dilihat menjadi ‘nadi’ dalam mendukung identiti dan keperibadian seseorang,  lantas tindakan ini secara tidak langsung menjurus kepada aktivisme, iaitu tindakan mempergunakan item pakaian bagi mendapatkan ‘publisiti’ efektif dalam menyuarakan sesuatu isu. So, what’s better than this kind of act, right? 

Ini turut disokong oleh Vogue, di mana mereka mengesahkan industri fesyen kini bernilah lebih dari $2 trilion dan sekaligus mempunyai kesan besar terhadap norma kehidupan, ekonomi, komuniti dan alam sekitar. Namun, persoalannya kini, cukupkah sekadar bergaya sakan menunjukkan tanda protes atau membangkang tanpa mempedulikan masej yang benar-benar ingin disampaikan? Atas sebab itu, perpaduan serta kesamaan menjadi tunjang kepada medium ini untuk berjaya.

(Foto kredit: www.notjustalabel.com)

Dengan masej yang benar-benar jelas, penyatuan golongan-golongan terlibat seperti selebriti termasuk bantuan sosial media yang semakin berkembang, solidariti dalam berfesyen bukan lagi dikira satu tanggungjawab, ia juga bisa jadi satu trend fesyen popular kelak, apatah lagi di pentas-pentas peragaan..percayalah.

Oleh Wan Mohd Firdaus, 22 Februari 2018

 

 

By Wan Firdaus
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Sisley Malaysia

SISLEY BUKA STOR FLAGSHIP PERTAMA DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut

LIVESTREAM – SAKSIKAN PEMENTASAN VALENTINO LE CIEL MEN FALL/WINTER 2024 DI SINI

Bacaan Lanjut
Aiman Hakim Ridza

“MEN ARE MADE HOW MEN SHOULD BE.” – AIMAN HAKIM RIDZA, GLAM LELAKI JANUARI 2024

Bacaan Lanjut

ONITSUKA TIGER RAI ULANG TAHUN KE-75 BERSAMA ASTRO BOY

Bacaan Lanjut

GLAM LELAKI MOST STYLISH 2023

Bacaan Lanjut
10 MOMEN FESYEN KARPET MERAH TERBAIK SEPANJANG 2023

10 MOMEN FESYEN KARPET MERAH TERBAIK SEPANJANG 2023

Bacaan Lanjut