Skip to content

5 SEPATU BOOT LELAKI TERBAIK MESTI MILIKI

Kongsikan artikel ini

Apabila tiba masa untuk memilih boot lelaki terbaik masa kini, ada pelbagai pilihan memenuhi semua gaya, keperluan dan majlis.

Sepatu boot kini dilihat bukan sahaja kasut praktikal, malah ia sebagai aksesori fashion statement yang meningkatkan lagi penampilan keseluruhan lelaki sambil memberikan keselesaan dan fungsi.

Kita boleh lihat boot sentiasa kelihatan lebih baik daripada sneaker mengikut outfit. Walaupun dalam wadrobe setiap lelaki harus miliki sepasang loafers atau oxfords yang bagus, para lelaki mestilah memastikan mereka mempunyai koleksi boot yang pelbagai.

Menimbulkan rasa cool vibe yang bergaya, boot terbaik untuk lelaki mempunyai keupayaan untuk spice up outfit sambil dapat merentasi pelbagai situasi.

5 BOOT LELAKI TERBAIK MUSIM KINI

Walau bagaimanapun, tidak semua boot dicipta sama. Daripada Chelsea klasik dan ankle boot kepada gaya combat.

Faktor utama yang GLAM Lelaki lihat ialah value, keselesaan, kualiti dan kesesuaian. Ini adalah jenis-jenis boot terbaik untuk lelaki.

1. CHELSEA BOOT

boot lelaki terbaik

Berasal dari England pada pertengahan abad ke-19, pembuat kasut Ratu Victoria dipuji secara meluas kerana telah mencipta boot Chelsea. Gaya ini dicirikan oleh siluetnya yang langsing dan ketinggian buku lali serta panel sisi gusset elastic.

Walaupun asal-usul bangsawan mereka, boot Chelsea telah dipilih oleh pergerakan mod British pada tahun 1960-an dengan kelayakan gaya mereka meluas ke zaman moden.

Boot Chelsea ialah kasut klasik yang timeless dan versatile yang telah melangkaui generasi dan trend fesyen. Dengan reka bentuk slip-on yang tersendiri, boot Chelsea memancarkan fesyen dengan gaya yang mudah.

2. ANKLE BOOT

boot lelaki terbaik

Ankle boot untuk lelaki telah menjadi kasut asas dalam fesyen moden dan menawarkan gabungan gaya. Boot ini, seperti namanya, biasanya memanjang ke atas buku lali dan datang dalam pelbagai reka bentuk untuk memenuhi pelbagai majlis dan citarasa.

Gayanya yang klasik, ankle boot mempunyai siluet yang agak serupa dengan boot chelsea. Namun ia dapat menukar tali gusset dan pull tabs untuk zip, lace-up atau strap closure.

3. DRESS BOOT

boot lelaki terbaik

Dress boot adalah boot must-have pada mana-mana wadrobe anda yang lengkap. Sama ada anda menghadiri acara rasmi, berdandan untuk bekerja atau sekadar ingin menambah “spice” pada pakaian kasual anda, dress boot menyediakan pilihan yang boleh dipercayai dan bergaya untuk lelaki moden.

Direka bentuk untuk dipakai dengan suit, dress boot telah menjadi alternatif untuk majlis rasmi. Banyak gaya boot dianugerahkan dengan moniker, namun jenis dress boot yang paling biasa ialah boot Balmoral dan Oxford.

Sama seperti dress boot tetapi memanjang di atas buku lali, dress boot biasanya mempunyai siluet yang streamlined dan mempunyai lace-up closure.

4. CHUKKA BOOT

boot lelaki terbaik

Juga dikenali sebagai boot desert, boot Chukka telah direka oleh Nathan Clark pada tahun 1949 dengan pembuat kasut mendapat inspirasi daripada boot kasar bertapak krep yang dijual di bazar Khan el-Khalili di Kaherah. Biasanya diperbuat daripada kulit atau suede.

Ia adalah low-cut style dengan open laced construction dan dua hingga tiga eyelets. Boot ini cepat menjadi kasut pilihan untuk pegawai tentera British yang tidak bertugas semasa Perang Dunia Kedua dan secara intrinsiknya dipenuhi dengan sejarah pembuat kasut British Clarks yang masih menjual boot Chukka yang paling popular hari ini.

5. WINGTIP BOOT

Wingtip boot, sering dianggap sebagai simbol keanggunan. Ia juga adalah gaya kasut tersendiri yang menggabungkan reka bentuk klasik dan memberikan look yang classy. Boot ini diraikan kerana perincian brogue yang berhias yang menyerupai bentuk sayap.

Wingtip melihat perincian brouge digunakan pada lace-up ankle boot. Ia menghasilkan kasut yang cukup formal untuk dipakai dengan suit namun tidak kelihatan ketinggalan dengan berpakaian seluar jeans.

Mencari boot terbaik untuk lelaki adalah proses yang bijak yang melibatkan mempertimbangkan pelbagai faktor untuk memenuhi gaya individu, keselesaan dan keperluan praktikal anda.

Sama ada anda sedang mencari boot untuk meningkatkan “fashion game” anda dan memberikan keselesaan setiap hari, perkara penting berikut boleh membimbing anda dalam membuat pilihan yang tepat.

Artikel berkaitan: 10 Sneaker Lelaki Paling Bergaya Untuk Kegunaan Harian

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

glam fashion party 2024

20 GAYA SELEBRITI WANITA TERBAIK DI GLAM X GLAM LELAKI FASHION PARTY 2024 

Bacaan Lanjut
Rizal Rasid #GLBlackWhiteSeries

“SAYA AKAN MEMILIH ERNIE ZAKRI” – RIZAL RASID #GLBLACKWHITESERIES

Bacaan Lanjut

5 GAYA FESYEN BRIGHT VACHIRAWIT PILIHAN GLAM LELAKI

Bacaan Lanjut
DRIES VAN NOTEN UCAP SELAMAT TINGGAL KEPADA PENTAS FESYEN

DRIES VAN NOTEN UCAP SELAMAT TINGGAL KEPADA PENTAS FESYEN

Bacaan Lanjut
Uniqlo miracle air

5 SEBAB ANDA PERLU MELENGKAPKAN GEROBOK WORKWEAR ANDA DENGAN UNIQLO MIRACLE AIR

Bacaan Lanjut
Sisley Malaysia

SISLEY BUKA STOR FLAGSHIP PERTAMA DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut