Skip to content

ETHAN CURZON, OBSESI MUZIK & FESYEN

Kongsikan artikel ini

ETHAN CURZON (@ethancurzon) MEMULAKAN KERJAYANYA DALAM BIDANG MUZIK SEJAK PADA USIA MUDA LAGI. TERUS MENGUKUHKAN NAMANYA SEBAGAI DJ DUO BERSAMA BATE. TERBARU, ETHAN MENCEBURI BIDANG FESYEN PULA BERSAMA JENAMA STREETWEAR LOKAL, STONED & CO. 

 

PERKHABARAN BAHARU ETHAN?

Saya telah melakukan beberapa perkara pada tahun 2021, terutamanya dalam industri Fesyen dan Muzik. Tentang fesyen, baru-baru ini saya bergabung dengan Stoned & Co, salah satu jenama streetwear tempatan terkemuka di Malaysia, sebagai Pengurus Jenama dan Ketua Kreatif baru mereka, ia telah memenuhi hampir keseluruhan masa saya. Dan untuk BATE (DJ Duo) kami telah berusaha banyak muzik baru untuk dilancarkan. Kami juga mempunyai banyak muzik baru. Nantikan! 

 

 

KONGSIKAN REVOLUSI GAYA PERIBADI?

Secara peribadi, kerana pandemik, stail dan pilihan fesyen saya telah banyak berubah, tetapi tentu sahaja saya masih letakkan usaha untuk pakai pakaian yang siap pakai walaupun hanya keluar sebentar ke pasar raya atau bawa pulang. 

 

APAKAH ATAU SIAPAKAH RUJUKAN FESYEN ETHAN?

Buat masa ini, saya banyak merujuk Dior, Aime Loen Dore, Represent dan beberapa yang lain. Saya biasanya merujuk kepada pemakaian saya untuk hari tertentu atau reka bentuk jenama dan berdasarkan beberapa YouTuber fesyen seperti Daniel Simmons dan beberapa yang lain. Mood saya biasanya berdasarkan perasaan saya pada ketika itu. 

 

HOW IMPORTANT IS STYLE TO YOU? SEBAGAI PEMUZIK DAN DJ?

Sejujurnya, ia sangat penting apatah lagi bekerja dalam industri fesyen, it’s just generally important. Saya selalu merasa orang perlu utamakan perihal gaya kerana akan selalu ada mata yang memerhatikan anda, tetapi ya, sebagai DJ ia pasti menjadi keutamaan kerana sekarang ni penampilan seiring usia selalu mendapat mata tambahan. Haha! 

 

 

APAKAH STAIL YANG INGIN ETHAN CADANGKAN KEPADA LELAKI HARI INI?

Saya rasa dengan situasi sekarang yakni ‘lockdown’ dan sebagainya, helaian kemeja T kapas yang selesa dan besar, sepasang seluar santai dan kasut  atau sepasang sniker yang dapat membantu anda. Oh tidak lupa sepasang seluar pendek “pendek” yang bagus, selalu menjadi keperluan asas dalam almari pakaian peribadi saya. Rasanya pada masa ini, keselesaan adalah pemenang. 

 

HOW DO YOU THINK THAT FASHION WILL CHANGE IN 2021? ESPECIALLY NOW THAT THE WORLD IS IN PANDEMIC.

Saya rasa kita semua dapat menyaksikan bagaimana perubahan drastik dari pelbagai sektor kerana WFH dan hanya boleh keluar ke pasar raya. Well everything now is about sweats and joggers and matching top bottom sets, which i personally like too. Bagi industri fesyen, saya rasa telah banyak jenama fesyen premium seperti Dior, LV dan Gucci yang mengolah siluet rekaan mereka dan menjadikannya lebih menarik dan selari dengan trend semasa, yang mana turut mengembangkan pasaran mereka. 

Contohnya, syarikat seperti Crocs, nilai mereka turun sebelum pandemik, tetapi disebabkan pandemik, mereka telah mencapai tahap penjualan yang tertinggi sepanjang masa.  

 

SIAPAKAH SELEBRITI LELAKI DI MALAYSIA MEMILIKI STAIL YANG COOL?

Saya telah mengikuti beberapa orang, dan saya rasa TTFGA, Tunway dan BusyHuan adalah mereka yang saya fikir mempunyai identiti gaya tersendiri. 

 

 

BAGAIMANAKAH ETHAN MENJAGA DIRI DAN KESIHATAN MENTAL DALAM KEADAAN LOCKDOWN SEKARANG?

Well, makan sesihat yang mungkin dan buat yang terbaik untuk bersenam. Haha! Saya rasa dalam waktu lockdown ini, ‘self-love’ adalah perkara utama yang perlu dilakukan oleh orang ramai, secara fizikal dan mental. Setiap orang harus meluangkan masa untuk ‘reset’ dan melihat bagaimana mereka dapat mencapai impian mereka walaupun dalam keadaan pandemik ini. 

 

ANY FAVOURITE PURCHASE RECENTLY? IF YES, WHAT IT IS?

Hmm.. ingin saya katakan ia adalah Iphone 12 mini saya, terutamanya kerana saiz dan skrin yang lebih kecil. Membuatkan anda cenderung untuk kurang menggunakan dan tidak selalu tertumpu pada telefon bimbit dan seumpamanya. Saya menonton video review di YouTube, dan orang itu menerangkan bagaimana ia benar-benar mengubah aliran kerjanya dan tidak banyak gangguan pada waktu malam dan sebagainya kerana ukurannya lebih kecil. 

Ia mempunyai semua spesifikasi teknologi yang sama dengan model yang lebih besar tetapi ia masih merupakan alat kuasa kompak yang baik. Ya, saya juga pakar teknologi, hahaha!

 

PROJEK AKAN DATANG?

Dari aspek fesyen, lebih banyak konsep dan idea baru untuk Stoned & Co. Dan dari aspek muzik pula, banyak muzik baru. Kami mendapat lagu yang ditandatangani dengan label Dance Music yang belum dapat kami umumkan, tetapi pasti akan menjadi lagu yang sangat besar, jadi nantikan sahaja! 

 

Artikel berkaitan: DANIEL LIM, BERPEGANG PADA IDENTITI GAYA

By Johan Kassim
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Blink

“TIDAK SEMUA LELAKI ADALAH CHAUVINISTIC” – BLINK #GLALPHAMEN2023

Bacaan Lanjut
#NYFW: COOL KIDS DI PERTUNJUKAN COACH MUSIM BUNGA 2024

#NYFW: COOL KIDS DI PERTUNJUKAN COACH MUSIM BUNGA 2024

Bacaan Lanjut

SPICE UP PENAMPILAN ANDA DENGAN AKSESORI INI

Bacaan Lanjut

JENAMA STREETWEAR SETIAP LELAKI PERLU TAHU

Bacaan Lanjut
SAFEE SALI: DARI PADANG BOLA SEPAK KE KONTI RADIO

SAFEE SALI: DARI PADANG BOLA SEPAK KE KONTI RADIO

Bacaan Lanjut
CHRISTINNA KUAN, HUN HAQEEM & GUESS

CHRISTINNA KUAN, HUN HAQEEM & GUESS

Bacaan Lanjut