Skip to content

NOSTALGIA 70-AN PAUL SMITH

Kongsikan artikel ini

Paul Smith tidak melupakan gelora manisnya sewaktu melawat Soho di New York City sekitar era 70-an. Momen indah yang dialaminya ketika itu mencorakkan ilham dan nada moden melalui rekaan Paul Smith Musim Bunga/Panas 2020. Glam Lelaki ke Minggu Fesyen Paris pada Jun lalu untuk menghadiri pementasan Paul Smith bertempat di Downtown Paris.

Paul Smith mengutip ilham yang mengakali kepelbagaian melalui rekaan baru, yang membangkitkan bermacam-macam antisipasi. Angka 2020 mencetuskan pelbagai ramalan trend fesyen, namun Paul Smith ‘menyalin’ kreativiti gaya yang cukup berpengaruh sekitar era 70-an. Siluet dan potongan yang menjadi perhitungan trend ketika itu ‘dipinjam’ Paul Smith untuk koleksi terbaharu. Melalui pementasan musim bunga/panas 2020, palet warna pastel seperti dusty pink, caramel serta kombinasi warna elektrik digayakan semula. Malah menjadi satu kepuasan buat Paul Smith yang bijak bereksperimen.

Memasuki tahun 2020, Paul Smith merencanakan ekspresi fesyen yang baru lalu menyerlahkan sentuhan kreativiti. Sesuatu yang signifikan buat Paul Smith -tidak gentar dalam perihal fesyen. Butiran-butiran yang memaut dalam himpunan musim ini secara spesifiknya mengulang trend dan penggayaan komuniti kreatif yang berlegar di jalanan dan galeri seni di SoHo suatu ketika dahulu. Bayangkan canda gaya yang pernah digayakan oleh pelukis ikonik seperti Andy Warhol dan Robert Rauschenberg sewaktu mereka sedang mengerjakan seni.

Fesyen komuniti art scene yang hangat ketika itu diterjemahkan secara radikal dan ekspresif pada perincian-perincian musim ini. Aturan gaya yang terangkum, memberi gambaran idea untuk bergaya, sama ada go very bold atau go neutral. Konstruksi sut terarah formal yang ditawarkan, menonjolkan rekaan blazer besar, dengan seluar bersiluet longgar sehingga hujung kaki (relaxed cut), seraya dengan rekaan sepatu warna elektrik.

Lapel pada jaket turut berganda saiznya membuahkan satu inspirasi nan segar. Nyata membangkitkan mood 70-an dan sedikit biasan 80-an.

 

DUSTY PINK

Himpunan musim bunga/panas 2020 memberi fokus yang utama kepada warna. Warnalah yang menguasai sepenuhnya senario fesyen Paul Smith musim ini. Canda warna pastel, terutamanya dusty pink merupakan titik fokal. Pun begitu, semuanya hadir dalam identiti tersendiri dan terancang sempurna pemakaiannya.

Rekaan Paul Smith musim bunga kali ini lebih ekstrem, menjanjikan kelainan dan tidak terlalu terikat dengan stail beberapa musim lepas yakni atheleisure. It’s time to move on. Warna-warna pop yang kental pada rekaan aksesori seperti sepatu dan beg menjadi statement utama dalam aturan gaya tertentu.

 

By JOHAN KASSIM
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

EVOLUSI GAYA FESYEN TROYE SIVAN

Bacaan Lanjut
CHRISTINNA KUAN, HUN HAQEEM & GUESS

CHRISTINNA KUAN, HUN HAQEEM & GUESS

Bacaan Lanjut
LIMA BEG MENARIK DARI KOLEKSI LOUIS VUITTON TAIGARAMA 2023

5 BEG LELAKI MENARIK DARIPADA KOLEKSI LOUIS VUITTON TAIGARAMA 2023

Bacaan Lanjut
Pharrell Williams Louis Vuitton

PHARRELL WILLIAMS DILANTIK SEBAGAI PENGARAH KREATIF LELAKI LOUIS VUITTON

Bacaan Lanjut
IKON FESYEN TAMPIL UNTUK VERSACE SS23

IKON FESYEN TAMPIL UNTUK VERSACE SS23

Bacaan Lanjut

KACAK SUNGGUH! JENSON BUTTON DALAM KEMPEN HACKETT LONDON

Bacaan Lanjut