Skip to content

Uniqlo Kolaborasi Dengan Clare Waight Keller Lancar Koleksi Uniqlo : C

Kongsikan artikel ini

UNIQLO mengumumkan kerjasama bersama pereka fesyen Britian terkenal, Clare Waight Keller untuk koleksi pakaian UNIQLO : C.

Koleksi terbaru ini menyaksikan rekaan fluid, siluet moden dan penggunaan rona-rona lembut bagi memberi nafas baru kepada UNIQLO LifeWear.

Bagi mereka yang masih tidak tahu, Clare Waight Keller pernah bernaung di bawah rumah fesyen terkemuka dunia termasuk Givenchy serta Chloe. Malah beliau juga telah memenangi Anugerah Pereka Pakaian Wanita Terbaik di Anugerah Fesyen British dan pernah dinamakan sebagai salah seorang yang paling berpengaruh pada tahun 2019 oleh Majalah TIME.

UNIQLO LANCAR KOLEKSI UNIQLO : C MUSIM LURUH/SEJUK

Foto: UNIQLO

Helaian dalam koleksi ini pula diinspirasi oleh gaya klasik British, ia menampilkan helaian seperti trench coat klasik, PUFFTECH blousons dan kot yang lightweight dan dirawat khas dengan teknologi anti-statik. Bagi mereka yang mahukan aksesori, UNIQLO : C juga hadir dengan tas tangan ikonik yang chic serta sepatu yang mampu menambah lagi keanggunan penampilan.

Bual Bicara Bersama Clare Waight Keller Untuk UNIQLO : C

Kami diberi peluang untuk menemu bual Clare tentang inspirasi di sebalik koleksi ini.

Bolehkah anda berkongsi inspirasi di sebalik koleksi UNIQLO : C?

UNIQLO LANCAR KOLEKSI UNIQLO : C MUSIM LURUH/SEJUK

Sudah pasti! Saya fikir buat kali pertamanya, saya benar-benar bekerja dari London dan sort of absorbed around my home country. Sudah tiba masanya untuk saya melihat kembali helaian saya dan memahami apa yang saya ingin sampaikan.

Memandangkan jumlah gaya yang mereka berikan kepada saya agak terhad, saya perlu pertimbangkan dengan teliti key pieces yang saya ingin sertakan.

Saya juga mendapat inspirasi daripada kota London sendiri, sebuah bandar yang meriah dengan street style eksenterik dan seni bina yang menawan. Khususnya di Kackney Wick, London Timur bersebelahan dengan Taman Olimpik. Ia seperti dijana semula sepenuhnya oleh artikek muda yang membina bangunan baru.

Malah bagi saya ia juga bagaikan titik permulaan yang menarik untuk pemilihan palet warna.

Bercakap tentang warna, bolehkah anda ujar lebih lanjut tentang pilihan warna dan corak koleksi ini?

UNIQLO LANCAR KOLEKSI UNIQLO : C MUSIM LURUH/SEJUK

Saya seringkali menggunakan warna-warna segar yang saya percaya ia amat penting. Kebiasaannya, koleksi luruh/sejuk menampilkan warna yang lebih gelap. Namun saya rasakan setiap helaian ini bakal muncul di pasaran bulan September, cuaca masih lagi panas terutamanya di Asia, saya percaya pengguna akan lebih gemar warna-warna segar ini.

Apa yang menarik minat saya tentang koleksi ini adalah keupayaan untuk memadan suai semua warna tanpa garis panduan ketat. Ia sememangnya palet yang versatil.

Mengenai corak pula, saya sentiasa mempunyai minat mendapat terhadap corak yang halus, dan saya menyasarkan untuk mencipta kontras dengan elemen geometrik. Ini membawa penggabungan corak plaids dalam koleksi.

Malah corak Paisley pula klasik dan saya amat tertarik dengan idea untuk menggabungkan corak Paisley yang abstrak dan tradisional.

Kolaborasi biasanya mencetuskan kreativiti segar. Adakah terdapat unsur atau idea reka bentuk yang tidak dijangka yang muncul semasa proses mencipta koleksi ini?

Bagi saya, bahagian UNIQLO. Mereka sangat mahir seperti semua butiran teknikal kecil. Mereka sediakan semua helaian dengan penuh fungsi dan kemasan sempurna.

Malah ini seperti second nature mereka kerana mereka telah membangunkannya dalam tempoh masa yang begitu lama. Tetapi bagi saya ini juga perkara yang sangat bagus kerana saya tidak pernah terlibat dengan sesuatu yang begitu teknikal dalam kerjaya saya.

Saya telah bekerja dengan pelbagai jenama fesyen tetapi mereka lebih kepada  jahitan kemasan klasik. Jadi idea teknologi dalam pakaian sangat menarik. Jadi saya benar-benar banyak bekerja dengan teknologi ini.

Apakah cabaran terbesar dalam mencipta koleksi ini?

Jelas sekali, harga adalah satu cabaran. Walau bagaimanapun, saya harus mengatakan bahawa saya tidak merasa terlalu sukar kerana UNIQLO memberi saya banyak pilihan. Jadi, saya mempunyai banyak pilihan dalam kurungan harga itu.

Sudah tentu, saya berhati-hati semasa membuat pilihan. Selain itu, terdapat cara yang berbeza untuk mendekati sesuatu: membuat butiran yang bijak dan memastikan perkadarannya betul — yang mengekalkan tahap harga tetapi menawarkan kualiti yang hebat juga.

Foto UNIQLO

Artikel berkaitan: TIPS UNTUK MEMILIH DAN MENGGAYAKAN FESYEN OVERSIZED

By Anis Hanini
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Sisley Malaysia

SISLEY BUKA STOR FLAGSHIP PERTAMA DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut
fashion week 2024

30 GAYA SELEBRITI LELAKI TERBAIK DI FASHION WEEK MENSWEAR 2024

Bacaan Lanjut
Uniqlo trx

APA YANG MENARIK DI STOR UNIQLO TERBESAR MALAYSIA DI THE EXCHANGE TRX?

Bacaan Lanjut

LIVESTREAM – SAKSIKAN PEMENTASAN VALENTINO LE CIEL MEN FALL/WINTER 2024 DI SINI

Bacaan Lanjut
Louis Vuitton Men

LIVESTREAM – SAKSIKAN PEMENTASAN LOUIS VUITTON MEN FALL WINTER 2024 DI SINI

Bacaan Lanjut

GLAM LELAKI MOST STYLISH 2023

Bacaan Lanjut