Skip to content

10 FAKTA TENTANG ALMARHUM SULTAN ABDUL HALIM MU’ADZAM SHAH

Kongsikan artikel ini

DYMM Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah mangkat pada usia 89 tahun pada jam kira-kira 2:30 petang semalam di Istana Anak Bukit. Jenazah almarhum akan dimakamkan di Makam Diraja Langgar, pada jam empat petang hari ini. Oleh itu, GL mengumpulkan beberapa fakta menarik tentang Almarhum baginda yang menarik perhatian kami.

(Sumber foto: BERNAMA (2016)

1. Almarhum Tuanku Abdul Halim dilahirkan pada 28 November 1927 dan menaiki takhta sebagai Sultan Kedah selepas kemangkatan ayahandanya Almarhum Sultan Badlishah ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah pada tahun 1958/59.

2. Baginda diputerakan di Anak Bukit, Alor Setar, Kedah sebagai Tunku Abdul Halim. Baginda merupakan anak kedua Tunku Badlishah bersama Tunku Safiah binti Tunku Mahmud, namun putera tertua yang hidup. Baginda kemudian menjadi Raja Muda Kedah pada 1949.

3. Sultan Abdul Halim mempunyai dua sultanah rasmi. Pada 1956, Tuanku Hajjah Bahiyah, puteri Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad dari Negeri Sembilan, yang mangkat pada 2003, dan Che Haminah Hamidun, orang kebanyakan dari Perak, yang kini Sultanah Kedah pada tahun 1955. Almarhum juga turut meninggalkan Tuanku Sultanah Hajah Haminah serta dua anakandanya YTM Tunku Soraya, dan YTM Tunku Dato’ Seri Diraja Puteri Intan Safinaz.

4. Baginda yang merupakan anak keempat daripada tujuh adik-beradik mendapat pendidikan awal di Sekolah Menengah Inggeris Bagan Serai, seterusnya menyambung pengajian di Kolej Sultan Abdul Hamid, Alor Setar, Kedah. Seri Paduka kemudiannya menyambung pelajaran di Kolej Wadham, Oxford, London dalam jurusan Sains Kemasyarakatan dan Pentadbiran Awam.

5. Baginda dikenali dek amat mencintai alam semula jadi dan sentiasa memberi perhatian kepada pemuliharaan flora dan fauna.

6. Tuanku Abdul Halim turut berminat memelihara haiwan seperti burung, kuda dan rusa di Istana Anak Bukit, malah mempunyai zoo mini di dalam istananya.

7. Baginda adalah seorang yang mempunyai minat mendalam terhadap sukan golf, tenis dan biliard. Malah baginda sendiri pernah dinobatkan johan Pertandingan Golf Piala Bapa Malaysia pada 1987. (Sumber: Utusan Melayu (M).

8. Baginda juga berkemahiran dalam  melakukan sendiri kerja-kerja hiasan dalaman di kediaman baginda telah dijadikan rutin harian bagi mengisi masa lapang sekiranya tidak terikat dengan aktiviti rasmi dan sosial.

9. Baginda juga dikenali sebagai salah seorang sultan berjiwa rakyat dan amat menepati masa. Baginda terkenal dengan sikapnya yang tidak suka membuarkan orang menunggu.

(Sumber foto: ASTRO Awani)

Al-fatihah. Semoga roh baginda dicucuri rahmat.

Oleh Wan Mohd Firdaus, 12 September 2017

 

By Wan Firdaus
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON MENUTUP TIRAI 2023 DENGAN PENUH MERIAH

Bacaan Lanjut

STREET PIZZA MILIK GORDON RAMSAY KINI DIBUKA DI SUNWAY PYRAMID

Bacaan Lanjut
Ruark

SISTEM MUZIK REVOLUSIONER SIRI 100 RUARK MENGHUBUNGKAN ANDA DENGAN MUZIK

Bacaan Lanjut
10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

Bacaan Lanjut

BACHA COFFEE MEMBUKA DESTINASI SUMBANGANNYA DI SURIA KLCC

Bacaan Lanjut
senaman sakit pinggang

5 SENAMAN TERBAIK UNTUK KURANGKAN SAKIT PINGGANG

Bacaan Lanjut