Skip to content

Karya Sandro Botticelli Dijual Dengan Harga US$92 Juta

Kongsikan artikel ini

Lukisan ‘Young Man Holding a Roundel’ oleh Sandro Botticelli adalah antara karya seni oleh artis Renaissance yang terakhir dimiliki secara persendirian.

 

Karya seni abad ke-15 berjudul ‘Young Man Holding a Roundel’ telah menjadi antara lukisan paling mahal pernah dihasilkan oleh artis Renaissance dalam sejarah lelongan seni. Lukisan oleh Sandro Botticelli ini telah dijual dengan harga US$92 juta dalam sebuah lelongan secara maya oleh Sotheby’s New York pada minggu lalu.

Lukisan ini merupakan yang kedua paling mahal pernah dihasilkan oleh Old Master, selepas ‘Salvator Mundi’ oleh Leonardo da Vinci yang dijual oleh Christie’s dengan harga US$450.3 juta pada 2017.

(Photo by Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images)

‘Young Man Holding a Roundel’ adalah antara karya terakhir oleh Sandro Botticelli yang dimiliki secara persendirian. Lukisan ini dipercayai dihasilkan sekitar akhir 1470-an dan awal 1480-an, ia menampilkan potret seorang lelaki yang tidak dikenali sedang memegang sebuah lukisan bulat bersaiz kecil yang dikenali sebagai roundel. Ia telah dibeli oleh pemilik asal dengan hanya berharga £810,000 pada 1982, iaitu US$1 juta dalam nilai hari ini.

Sandro Botticelli adalah antara artis Ranaissance abad ke-15 yang paling dikenali dalam dunia seni. Dia yang merupakan antara Old Master cukup terkenal dengan masterpiece seperti ‘The Birth of Venus’ dan ‘Primavera. Walau bagaimanpun, dia jarang menghasilkan lukisan potret sepanjang hidupnya. Dia lebih dikenali dengan lukisan berunsurkan keagamaan dan mitos klasik.

‘The Birth of Venus’ by Sandro Botticelli. (Photo by: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Sejak memulakan lelongan secara atas talian, Sotheby’s telah berjaya menjual dua karya seni dengan nilai melebihi US$80 juta ketika penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia. Karya ‘Oresteia of Aeschylus’ oleh Francis Bacon telah dijual dengan harga US$84.5 juta tahun lalu. Lukisan terakhir yang berjaya dijual melebihi angka keramat US$100 juta adalah ‘Haystcks’ oleh ikon seni Perancis, Claude Monet. Ia telah dijual dengan harga US$110 juta pada tahun 2019.

 

Baca lebih lanjut: THE ROLLING STONES KELUARKAN JENAMA COKLAT SENDIRI

Foto: Getty Images

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Pameran Digital LOEWE FOUNDATION Craft Prize 2021

Bacaan Lanjut

Mesej Misteri Pada Lukisan ‘The Scream’ oleh Edvard Munch Akhirnya Terungkai

Bacaan Lanjut
NEW GEN 2021: THE NEW SYSTEM: YUSUF BAHRIN

NEW GEN 2021: THE NEW SYSTEM: YUSUF BAHRIN

Bacaan Lanjut
kilang zenith

KILANG ZENITH BERTUKAR JADI KANVAS SENI

Bacaan Lanjut

KETUKANGAN SENI RELIK DIOR

Bacaan Lanjut

LOEWE DI PAVILION KL KINI DIBUKA

Bacaan Lanjut