Skip to content

A TOAST TO ARTISTRY: ROYAL SELANGOR LANCARKAN KOLEKSI MUSIM LURUH 2022

KOLABORASI CHEF RICKY DAN CK KHO UNTUK KOLEKSI ‘A TOAST TO ARTISTRY’

Kongsikan artikel ini
2 of 6

Mujyo

Pisau Jepun telah dipuji selama berabad-abad, daripada katana elegan, samurai feudal kepada pisau yang dipercayai oleh beberapa chef yang paling terkenal hari ini.

Pisau Mujyo Royal Selangor menggunakan bilah keluli Damsyik yang diperoleh daripada kedai terkemuka Tojiro. Tojiro yang ditubuhkan pada tahun 1953 ialah pengeluar pisau masakan dan peralatan dapur yang memenangi anugerah dari Niigata, Jepun. Bilah yang luar biasa ini, ditempa dengan cara yang sama seperti menempa katana, dipasangkan dengan pemegang kayu keras dan piuter yang tahan, memaparkan corak keluli yang sinonim dengan kisah dongeng.

Dua pisau koleksi, santoku dan bilah pengupas membolehkan sama ada tukang masak di rumah mahupun pengguna profesional memaksimumkan pelbagai tugas di dapur.

Pisau chef santoku yang berkadar cantik ialah inovasi Jepun yang direka untuk mengendalikan pemotongan, penghirisan serta pemotongan dengan mudah. Untuk kerja yang lebih halus, pisau pengupas yang lebih kecil untuk mengupas buah atau menyiang udang.

Untuk meraikan gabungan ketukangan Malaysia dan Jepun, Royal Selangor bekerjasama dengan Chef Ricky Kamiishi, Chef de Cuisine dari Ebisu at Altitude, yang menunjukkan kemahiran masakannya menggunakan pisau Mujyo. “Saya bersyukur kerana menjadi sebahagian daripada kempen A Toast to Artistry Royal Selangor yang meraikan semangat dan menghubungkan nilai-nilai bersama melalui kraf yang baik. Ia mengambil masa bertahun-tahun latihan dan dedikasi untuk menguasai teknik masakan, dan saya gembira Royal Selangor menawarkan platform untuk menonjolkan seni ini kepada orang ramai di luar sana.”

Chef Ricky turut berkongsi tentang teknik menghiris sashimi berbeza yang ditentukan oleh jenis ikan dan menekankan kepentingan memiliki jenis pisau yang betul. Mengisi, menghiris dan memotong produk makanan halus seperti ikan mentah atau gulungan sushi, tanpa menghancurkan atau mengoyak strukturnya, memerlukan penggunaan pisau khas. Seseorang akan memerlukan bilah yang sangat tajam daripada keluli tahan karat berkualiti tinggi, keseimbangan yang baik dan pemegang kayu yang tidak licin. Bilah asimetri yang panjang dan nipis membolehkan anda menghiris keseluruhan ikan dalam satu atau dua pergerakan sahaja.

A TOAST TO ARTISTRY: ROYAL SELANGOR LANCARKAN KOLEKSI MUSIM LURUH 2022

Demonstrasi kulinari: Chef Ricky Kamiishi dari Ebisu at Altitude menghiris ikan untuk sashimi dengan pisau Mujyo.

Koleksi Mujyo boleh didapati untuk pra-pesanan di kedai Royal Selangor, pengedar sah, dan dalam talian di royalselangor.com mulai 23 September 2022 dan seterusnya.

Artikel berkaitan: KONSEP KULINARI JEPUN TERBAHARU DI “THE TABLE” ISETAN THE GARDENS

2 of 6

By Ameerul Hamzah
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON MENUTUP TIRAI 2023 DENGAN PENUH MERIAH

Bacaan Lanjut

STREET PIZZA MILIK GORDON RAMSAY KINI DIBUKA DI SUNWAY PYRAMID

Bacaan Lanjut
Ruark

SISTEM MUZIK REVOLUSIONER SIRI 100 RUARK MENGHUBUNGKAN ANDA DENGAN MUZIK

Bacaan Lanjut
10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

Bacaan Lanjut

BACHA COFFEE MEMBUKA DESTINASI SUMBANGANNYA DI SURIA KLCC

Bacaan Lanjut
senaman sakit pinggang

5 SENAMAN TERBAIK UNTUK KURANGKAN SAKIT PINGGANG

Bacaan Lanjut