Skip to content

5 TRIK LEBIH ‘BERSINAR’ DI TEMPAT KERJA

Kongsikan artikel ini

Mungkin ada di antara kita yang tidak pernah berputus asa untuk mendapat jawatan tertinggi dalam sesebuah organisasi. Tidak kiralah industri yang bagaimana, corak persaingan itu pasti ada. Kualiti kerja yang bagus, disiplin diri yang tinggi serta rasa tanggungjawab dalam melakukan tugas yang diberi merupakan kunci utama dalam menjadikan anda sebagai seorang pekerja yang cemerlang sekali gus menaikkan profil kerjaya anda ke peringkat yang lebih tinggi. Namun, ada juga di antara kita yang masih berusaha mencari jalan yang betul supaya dapat bersama-sama memegang jawatan yang lebih baik. Ikuti tip dari GL untuk anda lebih bersinar di tempat kerja anda.

1. LAKUKAN YANG TERBAIK

Walau apa jenis tugasan yang diberikan, terima dengan rasa tanggungjawab yang besar. Besar kemungkinan, dari situlah pihak atasan menilai tahap kredibiliti anda dalam sebuah organisasi. Tidak kiralah jenis tugasan yang besar ataupun kecil, rasa tanggungjawab itu harus ada dan buatlah dengan bersungguh-sungguh. Terapkan dalam minda: bekerja untuk memperbaiki diri dan mencari pengalaman, bukan sekadar makan gaji. Tidak logik untuk mengharapkan ganjaran maksima dengan usaha minima.

2. CARI PELUANG

Gunakan peluang yang ada untuk mempelajari sesuatu benda yang baru. Teroka pengalaman yang baru yang boleh menjadikan anda lebih baik. Tidak semestinya jika anda hanya menyandang satu jawatan, anda tidak boleh membuat jenis kerja yang berbeza, bukan? Mana tahu, sifat proaktif mencuba tugasan lain mungkin akan membuka pintu ke peluang yang tidak dijangka ataupun mampu mempengaruhi keputusan majikan dalam pengedaran bonus hujung tahun.

3. JANGAN MENUNGGU

Jangan sesekali menunggu kerja dari ketua anda. Sebaiknya, andalah yang harus meminta kerja dari mereka untuk menunjukkan betapa anda berminat dan bersungguh-sungguh membantu dan mencurahkan idea dalam sesebuah organisasi itu. Jika anda sentiasa mengamalkan sikap sebegini, sudah pasti ketua anda dapat melihat potensi cemerlang diri anda! Juga, apabila dalam mesyuarat atau diskusi, beranikan diri berkongsi pendapat. Usah risau pendapat anda bernas mahupun tidak. Dalam usaha untuk mempertonjolkan diri di tempat kerja, lebih baik bersuara daripada berdiam. Jangan menanti saat untuk disoal baru mahu bersuara. Namun, perlu juga ingat – walk your talk. Jangan sekadar cakap kosong sahaja. Follow through dengan usaha.

4. GAGAL? PERKARA BIASA

Ramai di antara kita yang takut untuk melakukan kesilapan. Bagi mereka, kesilapan itu adalah satu kegagalan. Tidak! Kesilapan itu adalah proses untuk menjadi lebih baik, dan kegagalan itu adalah kunci sebuah kejayaan. Anda harus ingat, jika anda takut untuk membuat kesilapan, bermakna anda takut untuk mencuba sesuatu yang baru. Jangan terhadkan diri anda hanya pada satu zon sahaja. CuBa pelbagai perkara, rasai semua pengalaman.

5. KATAKAN ‘BOLEH’

Pastikan anda sentiasa positif dalam setiap perkara yang anda lakukan. Minda positif akan menjadikan anda seorang yang berkaliber dan orang ramai mudah bergaul dengan anda. Jika ada mesyuarat mahupun kerja berkumpulan, sentiasa aktif dalam memberi idea tidak kisahlah besar ataupun kecil. Ini membantu anda untuk mendapatkan kepercayaan rakan-rakan kerja anda dan sekali gus memupuk nilai bekerjasama dalam kumpulan.

Oleh Wan Mohd Firdaus, 9 September 2017

 

By Wan Firdaus
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON MENUTUP TIRAI 2023 DENGAN PENUH MERIAH

Bacaan Lanjut

STREET PIZZA MILIK GORDON RAMSAY KINI DIBUKA DI SUNWAY PYRAMID

Bacaan Lanjut
Ruark

SISTEM MUZIK REVOLUSIONER SIRI 100 RUARK MENGHUBUNGKAN ANDA DENGAN MUZIK

Bacaan Lanjut
10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

10 SELEBRITI WANITA YANG MELAMAR PASANGAN HIDUP MEREKA

Bacaan Lanjut

BACHA COFFEE MEMBUKA DESTINASI SUMBANGANNYA DI SURIA KLCC

Bacaan Lanjut
senaman sakit pinggang

5 SENAMAN TERBAIK UNTUK KURANGKAN SAKIT PINGGANG

Bacaan Lanjut