Lebih kurang 19 orang dilaporkan maut manakala 50 lagi cedera berikutan satu letupan yang berlaku di konsert Ariana Grande di Manchester Arena di England untuk konsert jelajahnya. Beberapa orang saksi menyatakan yang mereka mendengar dua letupan kuat yang datang daripada bahagian belakang arena tersebut dan pihak polis di sana masih lagi belum boleh mengesahkan sumber letupan tersebut.

Mereka yang menghadiri konsert tersebut terdiri daripada golongan remaja dan kanak-kanak dan beberapa lagi orang saksi melaporkan bahawa keadaan di luar kecoh dengan ibu bapa yang menunggu di luar sambil mencari anak-anak mereka.

“Terdapat satu letupan sewaktu penghujung konsert. Lampu sudah dibuka dan kami tahu bahawa ini bukan sebahagian daripada konsert ini. Pada mulanya kami  fikir ia sebagai letupan bom. Asap juga banyak. Orang ramai mula berlari keluar. Apabila kami keluar daripada arena tersebut, terdapat beberapa dozen van polis dan beberapa ambulans,” nyata seorang laig saksi kepada The Guardian. Beikutan insiden ini, mujurlah penyanyi Ariana Grande selamat dan tidak dicederakan.

Sementara itu ramai barisan selebriti turut bersedih dengan apa yang berlaku, termasuk Taylor Swift, Harry Styles dan ramai lagi.

Sumber: GLAM 

Olahan: Wan Mohd Firdaus, 23 Mei 2017