Skip to content

SEJARAH HITAM MAHKOTA PERMATA DIRAJA BRITAIN YANG TIDAK DIKETAHUI RAMAI

SEJARAH HITAM MAHKOTA PERMATA DIRAJA BRITAIN YANG TIDAK DIKETAHUI RAMAI

Kongsikan artikel ini

Istiadat pertabalan yang berlangsung 6 Mei lalu menyaksikan Raja Charles III dan Permaisuri Camilla menggayakan beberapa mahkota permata Diraja.

Walaupun perhiasan kebesaran Diraja itu amat mempesona, beberapa berlian mewah yang menghiasi mahkota tersebut mewakili sejarah hitam imperialisme Empayar British. Kini, monarki yang baru ditabal menjadi Raja berdepan desakan untuk menghantar pulang ‘khazanah’ itu kepada negara asal.

Menjelang pertabalan Raja Charles, Istana Buckingham memberi jaminan bahawa Permaisuri Camilla tidak akan memakai berlian Koh-i-noor penuh kontroversi pada hari bersejarah itu. Sebaliknya dia menggayakan berlian Cullinan, koleksi permata yang dikaitkan dengan sejarah kolonial Britain di Afrika Selatan. Tidak lupa juga sebentuk lagi permata kontroversi, berlian Lahore. Buat kebanyakan orang yang negaranya pernah dijajah Britain, berlian-berlian ini termasuk mahkota permata Diraja adalah peringatan kepada eksploitasi sejarah yang menyakitkan.

Ayuh selami sejarah hitam di sebalik permata yang berada dalam simpanan monarki Britain.

1 of 3

Berlian Koh-i-Noor

Walaupun asal usul Koh-i-Noor atau Kohinoor tidak diketahui, rekod pertama kemunculannya adalah pada 1628. Maharaja Empayar Mughal, Shah Jahan menyemat batu delima Timur dan berlian Koh-i-Noor, dua permata paling bernilai sepanjang zaman pada mahkotanya. Empayar Maharaja Shah Jahan terbentang luas dari kawasan yang kini dikenali sebagai India, Bangladesh, Pakistan sehinggalah Afghanistan Timur. Ketika itu Empayar Mughal merupakan antara yang terkaya dan berkuasa di dunia. Salah satu wilayahnya (kini India) adalah sumber berlian dan permata terbesar selama berabad-abad.

Foto: Shutterstock

Pada 1739, Empayar Parsi menyerang ibu kota Mughal di Delhi dan meninggalkan kawasan perang dengan limpahan emas dan permata. Ini termasuk Koh-i-Noor yang ketika itu disemat pada seutas gelang lengan milik maharaja. Pada tahun 1800-an, berlian tersebut dimasukkan ke dalam warisan pusaka Empayar Sikh buat Putera Duleep Singh yang ketika itu baru berusia 10 tahun.

Berazam untuk mendapatkan permata India, Syarikat Hindia Timur memenjarakan ibu Putera Duleep Singh pada 1849. Dia terpaksa menandatangani perjanjian untuk menyerahkan Koh-i-Noor bersama-sama harta warisan kerabat bagi membebaskan ibunya. Berlian itu kemudiannya menjadi harta pusaka Ratu Victoria dan disemat pada mahkotanya sejak berabad lalu. Gesaan untuk ia dipulangkan kepada India semakin meningkat sejak kemangkatan Ratu Elizabeth II pada 2022.

Foto: AP

1 of 3

By Siti Syahidah
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

KEMUNCULAN AWAM PERTAMA RAJA CHARLES SELEPAS DIDIAGNOS KANSER

KEMUNCULAN AWAM PERTAMA RAJA CHARLES SELEPAS DIDIAGNOS KANSER

Bacaan Lanjut
BARISAN TETAMU YANG BAKAL HADIR, TIDAK BERPELUANG KE ISTIADAT PERTABALAN RAJA CHARLES

PENGHORMATAN BUAT RATU ELIZABETH II PADA ISTIADAT PERTABALAN RAJA CHARLES & PERMAISURI CAMILLA

Bacaan Lanjut
10 PERKARA ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU TENTANG RAJA CHARLES III

10 PERKARA ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU TENTANG RAJA CHARLES III

Bacaan Lanjut