Skip to content

Hugh Koh

“SETIAP LELAKI MEMERLUKAN SISTEM SOKONGAN” – HUGH KOH #GLALPHAMEN2023

Kongsikan artikel ini

Dengan mengangkat tema “Our Heroes” tahun ini, GLAM Lelaki mempersembahkan Hugh Koh sebagai salah seorang Alphamen 2023 yang membina tapak kariernya sebagai pengasas bersama Pestle & Mortar Clothing dan Atlas Collectif yang ternama di Malaysia.

Bagi tahun 2023, GLAM Lelaki meraikan individu yang memegang posisi terkemuka dan dominan dari pelbagai bidang yang berbeza. Dari fesyen kepada sukan, mereka merupakan “Our Heroes”. Dalam arena fesyen, kami menampilkan Hugh Koh yang dapat mengukir nama dan mencipta kejayaan dalam bidang fesyen. Hugh Koh memperoleh kecapaian dengan Pestle & Mortar Clothing (PMC) telah berkembang di peringkat global, bekerjasama dengan beberapa jenama paling terkenal di dunia seperti KFC, Honda, AirAsia, Looney Tunes, Petronas dan Royal Selangor, antara lain.

“SETIAP LELAKI MEMERLUKAN SISTEM SOKONGAN” – HUGH KOH #GLALPHAMEN2023

 

Ikuti temu bual ekslusif bersama Hugh Koh bersempena dengan GLAM Lelaki Alphamen 2023:

Hugh Koh

Beg slang kulit, MONTBLANC, Jaket dan kemeja, ALLSAINTS.

 

1. APAKAH PERKEMBANGAN TERKINI ANDA?

Pada tahun 2023, kedua-dua jenama dan saya telah berkembang dengan baik. Tahun ini bermula dengan luar biasa apabila kami melancarkan kedai utama kami di APW Bangsar, menetapkan nada untuk perjalanan jenama kami. Berikutan kejayaan ini, kami memulakan kerjasama hebat dengan Sabah FC, menandakan perkongsian pertama seumpamanya di Asia yang mana jenama streetwear bergabung tenaga dengan kelab bola sepak untuk memperkenalkan kit ketiga yang unik.

Selain itu, kami telah menganjurkan pameran kami yang paling penting setakat ini, memperkenalkan koleksi Monsoon untuk Hari Malaysia. Kami menghimpunkan jenama streetwear tempatan melalui koleksi kapsul 7 piece yang diraikan bersama perayaan dua hari yang dikenali sebagai Union.

2. TEMA UNTUK ALPHAMEN 2023 IALAH “OUR HEROES”. APAKAH ERTI HERO BAGI ANDA DAN SIAPAKAH HERO YANG MEMBERI INSPIRASI UNTUK MENJADIKAN SIAPA ANDA HARI INI?

Pemahaman saya tentang heroism telah mengalami perubahan dari semasa ke semasa. Pada zaman dahulu, ia berkisar tentang berada di barisan hadapan, memikul beban yang paling berat. Walau bagaimanapun, melalui perjalanan saya selama 13 tahun, saya telah memahami bahawa sebagai seorang pemimpin. Peranan utama kami adalah untuk menjadi penyokong paling bersemangat untuk pasukan kami.

Saya telah mengalihkan tumpuan saya ke arah memupuk pasukan, menawarkan sokongan yang tidak berbelah bahagi, dan melengkapkan mereka dengan alatan yang diperlukan untuk mencapai aspirasi profesional dan peribadi mereka. Di antara ramai individu yang telah mempengaruhi saya ialah abang saya, Mark. Sokongan beliau yang konsisten telah menjadi tonggak kekuatan sepanjang perjalanan saya.

Selain itu, Mark telah menjadi sumber bimbingan yang berharga, memberikan nasihat dan maklum balas semasa detik paling mencabar yang saya temui. Kehadiran dan kebijaksanaan beliau telah memainkan peranan penting dalam membentuk peribadi saya menjadi hari ini.

3. APAKAH DEFINISI ALPHAMEN PADA ANDA?

Bagi saya, Alphamen mewakili kolektif individu yang telah mendedikasikan diri mereka untuk bekerja keras tanpa henti dan telah mengharungi pelbagai cabaran dan kejayaan. Mereka ditakrifkan oleh keazaman mereka yang tidak berbelah bahagi untuk bertahan dan cemerlang dalam semua aspek kehidupan mereka, tanpa mengira hasil yang mereka hadapi.

4. BAGAIMANA ANDA MENDEFINISIKAN MASKULINITI DALAM DUNIA MODEN HARI INI?

Dalam dunia moden hari ini, saya mendefinisikan maskuliniti sebagai persediaan untuk berdiri dan bersuara untuk apa yang anda percaya, walaupun ia mungkin melibatkan membuat keputusan yang tidak popular. Tindakan sebegini memerlukan keberanian dan pemahaman bahawa ia mungkin memberi kesan kepada kedudukan dalam komuniti anda.

5. APAKAH STIGMA TENTANG LELAKI YANG ANDA INGIN UBAH?

Stigma yang saya ingin ubah mengenai lelaki ialah kepercayaan bahawa ia boleh diterima untuk mendapatkan bantuan apabila ia diperlukan. Setiap lelaki memerlukan sistem sokongan dan tidak perlu malu untuk mendapatkan bantuan.

 

Hugh Koh

Jam tangan, MONTBLANC, Baju panas dan seluar, ZEGNA.

 

6. BAGAIMANA ANDA MEMULAKAN PERNIAGAAN FESYEN STREETWEAR?

Perjalanan saya dalam perniagaan fesyen streetwear bermula dengan PMC sebagai projek passion. Pada tahun 2010, kami sedang dalam usaha untuk mencari jenama yang benar-benar mewakili kami. Pada masa itu, tiada jenama sedemikian wujud, jadi kami mengambil keputusan sendiri dan memutuskan untuk menciptanya. Bintang sejajar memihak kepada kami dengan mempunyai produk yang tersendiri, rangkaian yang kukuh, dan kisah yang menarik untuk diceritakan.

7. SIAPAKAH YANG MEMBERI INSPIRASI KEPADA ANDA UNTUK MEMULAKAN JENAMA STREETWEAR, PMC?

Inspirasi untuk memulakan jenama streetwear kami datang daripada jenama seperti The Hundreds. Kami tertarik dengan pendekatan cerita mereka dan dedikasi mereka untuk membina komuniti di sekeliling jenama mereka. Aspek-aspek ini sangat bergema dengan kami dan sejak itu menjadi penting kepada DNA jenama kami sendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GLAM Lelaki (@glamlelaki)

 

8. APAKAH PERUBAHAN ADEGAN STREETWEAR DI MALAYSIA SEJAK ANDA MEMULAKAN PMC?

Sejak kami memulakan PMC, adegan pakaian jalanan di Malaysia telah mengalami perubahan ketara. Semasa kami mula-mula berjinak, terdapat hanya segelintir jenama streetwear tempatan tetapi banyak yang telah tidak wujud lagi. Walau bagaimanapun, dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini, terdapat lonjakan jenama baharu memasuki tempat kejadian. Ia bukan sahaja menarik untuk menyaksikan jenama yang diterajui oleh lelaki tetapi juga oleh wanita.

Generasi baharu telah membawa perspektif baharu kepada reka bentuk dan pelaksanaan, menyuntik semangat baharu. Peralihan ini memberi manfaat kepada ekosistem kerana ia memupuk persaingan sihat antara jenama dan membuka jalan untuk pelbagai kerjasama silang berkembang.

9. APAKAH HARAPAN DAN IMPIAN UNTUK ADEGAN PAKAIAN STREETWEAR DI MALAYSIA?

Aspirasi dan impian kami untuk adegan pakaian streetwear di Malaysia berkisar pada visi yang lebih luas. Misi kami yang telah lama wujud ialah meletakkan Asia Tenggara dengan kukuh pada peta fesyen. Kami percaya bahawa lebih banyak sumbangan yang luar biasa muncul dari rantau kami, lebih besar keterlihatan dan pengiktirafan kami.

Ia hanya menunggu masa sebelum ini berlaku. Malaysia, khususnya, mempunyai banyak pereka berbakat, dan apa yang kami perlukan adalah platform yang lebih luas yang boleh mempamerkan bakat ini kepada khalayak global. Persoalannya bukan jika, tetapi bila, ini akan menjadi kenyataan.

10. WHAT’S NEXT FOR HUGH KOH?

Chapter seterusnya bagi saya melibatkan usaha baharu yang dipanggil Atlas Collectif yang fokus pada sustainable performance running gear. Memandangkan jenama ini masih di peringkat awal, saya mendedikasikan banyak masa untuk membinanya dari bawah. Apa yang membuatkan usaha niaga ini sangat menarik ialah ia sejajar dengan salah satu minat saya iaitu berlari.

Sebagai tambahan kepada usaha keusahawanan saya, saya juga telah menyalurkan kreativiti saya ke dalam bidang reka bentuk, sama ada mengubah ruang kediaman saya sendiri atau mencipta aesthetic storefront kami. Pada teras saya, saya sentiasa berjiwa kreatif dan saya tetap terbuka untuk meneroka pelbagai saluran kreatif dan kanvas.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GLAM Lelaki (@glamlelaki)

 

PENGARAH KREATIF AIZAT AIDID PENGARAH KREATIF DIGITAL NISA’ HALID PENGURUS PROJEK, PENGARANG & PENATA GAYA MUZAMMIN MUZLAN PENGARAH DIGITAL ANIS HANINI PENGURUS KANDUNGAN DIGITAL AMIRA AZMAN PENGARAH SENI AMIRUL ARIFIN PEREKA GRAFIK HILMAN HISHAM FOTOGRAFI EDMUND LEE/ONE3FOUR STUDIO VIDEOGRAFI DIGITAL JACKIE JBOMBXOX & SIMON TAN VIDEOGRAFI SYAFIQ SAZALI, ZAKWAN TAUFIQ & AZEEM ANWAR GROOMING SAHIR SABRI DANDANAN YUSOF RUZAIMI PELATIH AMALI ZAHIRAH ZULKHAIRI & NUR NUTAILAH (MSU)

 

Baca lebih lanjut: “KITA PERLU MENORMALISASIKAN PERBUALAN KESIHATAN MENTAL. HENTIKAN STIGMA SETIAP LELAKI PERLU “SUCK IT UP” ATAU “BE A MAN” – KHOON HOOI #GLALPHAMEN2023

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

glam fashion party 2024

20 GAYA SELEBRITI WANITA TERBAIK DI GLAM X GLAM LELAKI FASHION PARTY 2024 

Bacaan Lanjut
Rizal Rasid #GLBlackWhiteSeries

“SAYA AKAN MEMILIH ERNIE ZAKRI” – RIZAL RASID #GLBLACKWHITESERIES

Bacaan Lanjut

5 GAYA FESYEN BRIGHT VACHIRAWIT PILIHAN GLAM LELAKI

Bacaan Lanjut
DRIES VAN NOTEN UCAP SELAMAT TINGGAL KEPADA PENTAS FESYEN

DRIES VAN NOTEN UCAP SELAMAT TINGGAL KEPADA PENTAS FESYEN

Bacaan Lanjut
Uniqlo miracle air

5 SEBAB ANDA PERLU MELENGKAPKAN GEROBOK WORKWEAR ANDA DENGAN UNIQLO MIRACLE AIR

Bacaan Lanjut
Sisley Malaysia

SISLEY BUKA STOR FLAGSHIP PERTAMA DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut