Skip to content

TAN SRI MICHELLE YEOH TERCALON, TOM CRUISE DIKETEPIKAN ANUGERAH GOLDEN GLOBES 2023

Kongsikan artikel ini
1 of 4

Anugerah Golden Globes 2023 bakal membuat kemunculan semula dengan menyaksikan legenda perfileman negara, Tan Sri Michelle Yeoh menepati ramalan menerima nominasi Pelakon Filem Wanita Terbaik – Komedi/Muzikal.  

Selepas diselubungi kontroversi demi kontroversi, Anugerah Golden Globes akan membuat kemuncualn semula di televisyen. Tahun ini, anugerah ini bakal kembali dengan menyaksikan legenda perfileman negara, Tan Sri Michelle Yeoh menepati ramalan menerima nominasi untuk ketagori Pelakon Filem Wanita Terbaik – Komedi/Muzikal.

Michelle Yeah Salam “Everything Everywhere All At Once”.

Filem “The Banshees of Inishrein” mengungguli dengan lapan nominasi keseluruhan, manakala filem aksi sci-fi lakonan Tan Sri Michelle Yeoh, “Everything Everywhere All at Once” menerima enam nominasi untuk kategori Komedi/Muzikal, termasuklah Filem Terbaik, Pengarah Terbaik, Pelakon Wanita Terbaik, Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Pelakon Pembantu Wanita Terbaik dan Lakon Layar Terbaik.

Tom Cruise yang telah memulangkan ketiga-tiga trofi Golden Globes miliknya sebagai tanda protes tidak menerima pencalonan untuk kategori Pelakon Terbaik – Drama, tetapi filem blockbuster terbesar tahun ini “Top Gun: Maverick” menerima pencalonan untuk Filem Terbaik – Drama.

Tom Cruise Salam “Top Gun: Maverick”.

Untuk kategori Lagu Asal Terbaik akan menyaksikan pertandingan antara nama-nama besar dalam industri muzik. Taylor Swift, Lady Gaga dan Rihanna akan merebut trofi muzikal ini yang menyaksikan pencalonan dua bakat dari India yang turut menerima penghargaan.

Senarai nominasi untuk 27 kategori keseluruhan telah diumumkan oleh Mayan Lopez dan Selenis Leyva daripada rancangan komedi NBC “Lopez vs. Lopez”, serta Helen Hoehne, presiden Hollywood Foreign Press Association (HFPA).

(Photo by Amy Sussman/Getty Images)

Kategori rancangan televisyen juga menarik kali ini dengan menyaksikan “The Crown” dan “House of Dragon” menerima pencalonan utama untuk Golden Globes ke-80. Rancangan popular seperti “Wednesday” turut membuat kejutan dengan menerima beberapa pencalonan.

Berikut adalah senarai nominasi untuk Anugerah Golden Globes 2023:

 

1 of 4

By Muzammin Muzlan
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

SENARAI PENCALONAN EMMY AWARDS 2023, SUCCESSION TERUS UNGGUL

SENARAI PENCALONAN EMMY AWARDS 2023, SUCCESSION TERUS UNGGUL

Bacaan Lanjut
NAMA MICHELLE YEOH BAKAL DIPAHAT DI HOLLYWOOD WALK OF FAME

NAMA MICHELLE YEOH BAKAL DIPAHAT DI HOLLYWOOD WALK OF FAME

Bacaan Lanjut
Must watch June 2023

10 RANCANGAN ‘MUST WATCH’ SEPANJANG JUN 2023

Bacaan Lanjut
ATURAN CINTA TOM CRUISE & SHAKIRA

ATURAN CINTA TOM CRUISE & SHAKIRA

Bacaan Lanjut
must watch may 2023

10 RANCANGAN ‘MUST WATCH’ SEPANJANG MEI 2023

Bacaan Lanjut
rancangan Netflix paling popular

TOP 10 RANCANGAN TV YANG PALING POPULAR DI NETFLIX

Bacaan Lanjut