Skip to content

CARA HILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT TANPA PARUT

Kongsikan artikel ini

Dari rawatan kulit kepada terapi cahaya, GLAM Lelaki membariskan 5 cara untuk menghilangkan jerawat pada wajah dengan cepat tanpa parut buat lelaki. 

Jerawat adalah penyakit kulit biasa yang menjejaskan kira-kira 85% orang pada hampir sesetengah daripada kehidupan lelaki dan wanita. Simptomnya termasuk jerawat yang mengganggu dan sukar untuk dihilangkan. Sejak remaja, kita telah berhadapan dengan pertempuran harian melawan jerawat. Kita selalu diberitahu berkali-kali untuk tidak memicit jerawat atau menyentuhnya dengan cara apa sekali pun. Nasihat itu sangat berguna kerana jerawat akan meninggalkan parut pada raut wajah.

Tetapi dorongan untuk menyingkirkan dan menghilangkan jerawat secepat mungkin itu terlalu kuat untuk ditolak. Adakah terdapat cara yang lebih baik? Sebenarnya, terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan jerawat tanpa memicitnya yang akan meninggalkan parut.

BERIKUT ADALAH BEBERAPA CARA UNTUK MENGHILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT TANPA PARUT:

1. GUNAKAN RAWATAN KULIT

Rawatan seperti Proactiv telah terbukti sangat berkesan dalam merawat jerawat yang degil. Sabun dan pelembap berubat boleh membersihkan bukan sahaja jerawat tetapi juga bintik hitam dan parut jerawat lama. Namun, keberkesanannya hanya dapat dicapai apabila digunakan sebagai rutin harian. Walaupun mereka sangat berkesan, kulit anda akan mula bergantung kepada ubat dalam produk tersebut.

Ini bermakna, jika anda tiba-tiba menghentikan rutin harian anda, anda boleh mengalami kejutan jerawat yang teruk, yang akan membatalkan semua usaha yang diambil untuk membersihkan kulit anda. Kit ini juga mahal. Jadi, jangan mula rutin kecuali jika anda tahu bahawa anda boleh terus-menerus menyediakan bekalan anda.

2.TERAPI CAHAYA

Ahli dermatologi mula menyarankan terapi cahaya biru atau merah sebagai cara untuk merawat dengan ringan hingga sederhana. Juga dikenali sebagai fototerapi, teknik ini memberi tumpuan khusus pada bahagian yang disebabkan oleh inflamasi atau kehadiran bakteria. Walaupun terapi cahaya biru dan merah digunakan untuk merawat jerawat, terapi cahaya biru adalah yang paling biasa.

Memancarkan gelombang pada panjang gelombang 400 hingga 450 nanometer, cahaya biru meresap ke lapisan teratas kulit, membunuh jenis bakteria biasa yang bertanggungjawab terhadap jerawat. Ia juga membantu mengurangkan inflamasi yang membatasi gejala. Di sisi lain, cahaya merah lebih kepada alat penyembuhan.

Memancarkan panjang gelombang lebih lanjut daripada cahaya biru pada 680 nanometer, ia meresap lebih dalam ke dalam kulit untuk membantu menyembuhkan sebarang parut . Ia juga mengurangkan inflamasi. Walaupun cahaya merah tidak benar-benar digunakan untuk menghilangkan, ia dapat membantu mempromosikan penyembuhan kulit anda dan sebarang keadaan yang mungkin menyebabkan jerawat.

3. CHEMICAL PEEL

Chemical peel merupakan campuran pelbagai asid yang digunakan pada kulit secara berkala. Apabila digunakan, kulit akan membentuk lepuh dan selepas beberapa masa, ia akan mengelupas. Semasa kulit mengelupas, sel-sel baharu terbentuk untuk menggantikan kulit lama. Bergantung pada kekuatan larutan, pengelupasan boleh menembusi kedalam kulit membersihkan liang dan menyebabkan kecederaan yang lebih dalam.

Semakin dalam larutan menembusi, semakin banyak pertumbuhan kulit baru yang akan dilihat. Namun, jangan biarkan terma “kecederaan” dan “lepuh” menakutkan anda. Terapi peeling kimia berfungsi pada peringkat mikroskopik, jadi sebarang kerosakan yang berlaku adalah kepada sel-sel anda dan bukan kulit sebenar anda.

Oleh itu, ia tidak memberi kesan kepada saraf atau menyebabkan kesakitan. Terapi peeling ini adalah pilihan rawatan yang selamat, dan walaupun sesetengah orang mungkin mengalami rasa terbakar atau pedih yang ringan, tidak ada kesakitan sebenar yang terlibat.

4. DIY DENGAN BAHAN YANG ADA DIRUMAH

Pada masa kini, semua orang mahu beralih kepada pilihan semulajadi untuk hampir segala aspek kehidupan, termasuk rawatan kulit. Ramai yang mendapatkan bantuan cuka epal, witch hazel, minyak ikan, lidah buaya, dan juga ubat kumur untuk mengawal jerawat. Sesetengah juga mempercayai rawatan ini tetapi segelintir mendakwa bahawa ia adalah satu pembaziran masa sahaja. Anda boleh mencuba sendiri dan lihat apa yang berkesan untuk anda. Ingatlah bahawa ubat buatan di rumah belum dibuktikan secara perubatan dan beberapa mungkin boleh menimbulkan lebih banyak mudarat daripada manfaat, jadi sila berhati-hati.

 

Foto: UNSPLASH.COM

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

glam fashion party 2024

20 GAYA SELEBRITI WANITA TERBAIK DI GLAM X GLAM LELAKI FASHION PARTY 2024 

Bacaan Lanjut
FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

Bacaan Lanjut

WARISAN BRITAIN DAN INSPIRASI UNIVERSITI KOLABORASI UNIQLO BERSAMA JW ANDERSON

Bacaan Lanjut

SAMBUTAN ULANG TAHUN KE-40 G-SHOCK BERSAMA 88RISING

Bacaan Lanjut

YUNA MENCIPTA REKOD MEMBUAT PERSEMBAHAN KEPADA 4000 ORANG MALAYSIA TERBESARNYA

Bacaan Lanjut

MONTBLANC MEMARTABATKAN PUSTAKA

Bacaan Lanjut