Skip to content

EJAKULASI PRAMATANG: APA PERLU BUAT JIKA IA MENGHANTUI ANDA?

EJAKULASI PRAMATANG: APA PERLU BUAT JIKA IA MENGHANTUI ANDA?

Kongsikan artikel ini

Ejakulasi pramatang atau lebih dikenali sebagai ‘cepat pancut’ di kalangan lelaki adalah satu bentuk disfungsi seksual yang paling biasa berlaku.

Ia merujuk kepada keadaan di mana ejakulasi berlaku terlalu awal ketika melakukan hubungan ranjang bersama pasangan. Walaupun jarang dibincangkan secara terbuka, ejakulasi pramatang dialami hampir kebanyakan lelaki dan tentunya boleh menggugat keharmonian rumah tangga.

Kajian mendedahkan kira-kira 20 hingga 30 peratus lelaki mengalaminya pada satu tahap dalam kehidupan mereka. Ia terjadi kepada hampir tiga orang dalam setiap sepuluh individu. Daripada jumlah ini, satu pertiga daripada mereka turut mengalami masalah mati pucuk. Lelaki yang berdepan dengan masalah ini mempunyai pelbagai pergolakan emosi – berasa tertekan, malu dan kurang kawalan.

Apakah Punca Ejakulasi Pramatang?

Tempoh purata ketahanan seorang lelaki di ranjang adalah sekitar lima hingga sepuluh minit. Jika tidak mampu bertahan selama itu, kemungkinan besar anda merupakan salah seorang mangsa keadaan ini.

Terdapat dua sebab mengapa ejakulasi pramatang berlaku iaitu psikologi dan biologi. Isu psikologi termasuk tekanan, kebimbangan melampau, kemurungan, rasa rendah diri yang keterlaluan atau trauma akibat menjadi mangsa penderaan seksual ketika zaman kanak-kanak.

ejakulasi pramatang

Foto: Pinterest

Selain itu faktor dari pasangan turut menyumbang, contohnya apabila isteri berasa takut atau sakit ketika melakukan hubungan kelamin. Jika anda mengalami masalah ini seawal usia sangat muda, ia mungkin disebabkan faktor keturunan atau keadaan zakar yang terlalu sensitif pada sentuhan.

Punca biologi pula dikaitkan dengan hormon tidak normal, tahap neurotransmitterserotonin yang rendah, keadaan abnormal yang menjejaskan sistem ejakulasi, masalah tiroid, diabetes dan penyakit kardiovaskular. Ia juga boleh disebabkan oleh kerosakan pada sistem saraf akibat trauma atau pembedahan, serta keradangan atau jangkitan pada organ pembiakan khususnya prostat atau uretra.

Rawatan Yang Diperlukan

Anda yang mengalami ejakulasi pramatang disebabkan isu psikologi digalakkan mencuba terapi fizikal. Antaranya memberi rangsangan kepada pasangan sebelum melakukan hubungan kelamin supaya orgasme kedua-dua pihak boleh dicapai serentak.

Cara lain yang boleh dicuba adalah teknik berhenti-dan-mula. Anda perlu memperlahankan aksi dan mengurangkan ransangan apabila terasa hampir orgasme. Tunggu sekitar 30 saat sebelum meneruskan penetrasi.

ejakulasi pramatang

Foto: Getty Images

Selain itu penggunaan kondom boleh membantu kerana ia mengurangkan ransangan di bahagian zakar dan membantu lelaki tahan lebih lama. Anda juga boleh mencuba sapuan ubat bius yang mengandungi anestetik ringan. Ia menjadikan kulit zakar kebas buat sementara waktu. Untuk mengurangkan tekanan dan kebimbangan melampau, kaunseling pasti dapat membantu.

Ejakulasi pramatang boleh menyumbang kepada masalah ketidaksuburan kerana air mani tidak dapat memasuki faraj secara optima. Ini bermakna lebih sukar untuk anda memperoleh zuriat. Jadi jika rawatan yang dicadangkan di atas tidak membantu, sebaiknya berjumpalah doktor untuk mendapatkan penyelesaian tepat.

Pautan berkaitan: 6 MAKANAN UNGGUL UNTUK MENINGKATKAN KESIHATAN PROSTAT

By Siti Syahidah
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

PUNCA & RAWATAN MASALAH EJAKULASI PRAMATANG

PUNCA & RAWATAN MASALAH EJAKULASI PRAMATANG

Bacaan Lanjut
5 SUPERFOOD PERLU AMBIL UNTUK MILIKI PROSTAT YANG SIHAT

5 SUPERFOOD PERLU AMBIL UNTUK MILIKI PROSTAT YANG SIHAT

Bacaan Lanjut
makanan Lelaki

5 MAKANAN YANG LELAKI PERLU ELAK UNTUK ZAKAR LEBIH KUAT

Bacaan Lanjut
BENARKAH PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT MENGURANGKAN BILANGAN SPERMA?

BENARKAH PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT MENGURANGKAN BILANGAN SPERMA?

Bacaan Lanjut
kesihatan kaki

5 TIP PENJAGAAN KAKI LELAKI UNTUK KEKAL SIHAT

Bacaan Lanjut
6 PEMBUNUH SPERMA: BENAR ATAU MITOS?

6 PEMBUNUH SPERMA: BENAR ATAU MITOS?

Bacaan Lanjut