Skip to content

MAHU KULIT BERSIH TANPA CELA? INI KELEBIHAN EXFOLIATION RAMAI TIDAK TAHU

Kongsikan artikel ini

Sejak kebelakangan ini, ada perubahan ketara dalam industri kecantikan dan penjagaan kulit ke arah pendekatan yang lebih inklusif. Lelaki juga mula mempelajari tentang amalan penjagaan kulit termasuk penggunaan krim pelindungan matahari sehingga ke manfaat exfoliation.

Exfoliation kulit adalah proses membuang sel kulit mati daripada permukaan kulit, menggalakkan kulit yang lebih licin dan sihat. Memasukkan rutin exfoliation ke dalam rutin penjagaan kulit boleh menawarkan anda beberapa manfaat.

MANFAAT EXFOLIATION KULIT UNTUK LELAKI

GLAM Lelaki akan menyenaraikan beberapa manfaat exfoliation bagi menggalakkan para lelaki mendapatkan kulit yang lebih sihat.

1. MENANGGALKAN KULIT MATI DAN KOTORAN

manfaat exfoliation

Langkah pertama dalam setiap rutin penjagaan kulit, selain daripada mencuci tangan anda adalah pencuci muka. Ia membantu menanggalkan lapisan atas kotoran dan sel kulit mati yang terkumpul pada kulit anda sepanjang hari. Ia hebat dalam menanggalkan lapisan awal kotoran yang terkumpul secara semula jadi dari semasa ke semasa.

Walau bagaimanapun, walaupun pencuci muka adalah hebat dan harus menjadi sebahagian daripada setiap rutin penjagaan kulit, mereka tidak boleh melakukan semua kerja sendiri.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, exfoliation fizikal berfungsi seperti berus untuk menanggalkan kotoran, serpihan, dan sel kulit mati yang mungkin terlepas oleh pembersih anda. Walau bagaimanapun, exfoliation kimia berfungsi dengan memecahkan kulit mati sambil menanggalkan kotoran yang berlebihan.

Sebaik-baiknya, jika kulit anda boleh mengatasinya, anda hanya perlu exfoliate sehingga dua kali seminggu dengan exfoliation fizikal. Exfoliation kimia lembut biasanya baik untuk digunakan setiap hari, tetapi ini akan sangat bergantung pada produk yang anda gunakan.

2. MEMBANTU MERATAKAN TONA KULIT

Cantiknya warna kulit anda! Malangnya, cela tertentu boleh menyebabkan tona kulit kelihatan tidak sekata. Nasib baik, exfoliation boleh membantu. Epidermis anda mempunyai empat lapisan iaitu sel mati, sel merosot, sel matang dan sel baru.

Untuk mendapatkan sel-sel baru tersebut, anda perlu memberi laluan dengan menyingkirkan sel-sel mati dan merosot di permukaan kulit.

Exfoliation fizikal dan kimia menggalakkan rejuvenation sel, menggalakkan sel-sel kulit anda kelihatan berkhasiat dan bersinar pada kadar yang lebih cepat. Kulit anda tidak boleh menampakkan kulit cantik yang diisi semula tanpa menyingkirkan kulit mati dan kotoran terlebih dahulu.

3. MEMBANTU PENYERAPAN SERUM DAN PELEMBAP

manfaat exfoliation

Foto: Pexels

Bersama-sama dengan meningkatkan keberkesanan pelembap anda, produk penjagaan kulit anda yang lain akan berfungsi dengan lebih baik juga. Apa sahaja serum atau vitamin yang anda gunakan dalam rutin penjagaan kulit anda akan berfungsi dengan lebih baik dan lebih pantas apabila anda menambah exfoliation pada campuran.

Kerana exfoliation membantu membersihkan kotoran yang menghalang kulit anda, apa sahaja yang anda letakkan pada kulit anda selepas itu akan menyerap dengan lebih berkesan dan pada kadar yang lebih pantas dan membolehkan kulit anda mendapat manfaat daripada semua vitamin dan nutrien yang sihat tersebut.

4. MENGHALUSKAN TEKSTUR KULIT

Ramai para lelaki mengambil ringan tentang tekstur kulit. Anda tahu sekarang bahawa tujuan utama exfoliation kimia dan fizikal adalah untuk menanggalkan kotoran degil dan kulit mati yang menghalang kulit anda yang berseri.

Skrub exfoliation anda menghilangkan kotoran dan ketidaksempurnaan, menghasilkan tekstur keseluruhan yang lebih licin. Sebarang serpihan kulit yang kering akan hilang dengan lembut dan meninggalkan tekstur keseluruhan kulit anda berasa lebih lembut.

5. MENCIPTA NATURAL GLOW

Kulit yang glowing sentiasa dicemburui yang anda lihat orang bercakap tentang tanpa henti sebenarnya tidak glowing sama sekali. Sebenarnya apa yang anda lihat ialah epidermis yang sihat, ceria dan lembap. Seperti yang telah disebutkan oleh artikel ini, exfoliation meningkatkan kesan yang dimaksudkan dari pelembap anda.

Oleh sebab itu, minyak semula jadi yang sihat dalam kulit anda akan memantulkan cahaya semula jadi dengan cantik, memberikan anda penampilan bercahaya dengan mudah dan bukannya kusam.

Mengenai berapa kerap anda perlu exfoliate, terpulang atas kulit anda. Sesetengah orang lebih suka exfoliation kimia berbanding fizikal dan sebaliknya, tetapi terpulang kepada keperluan khusus anda.

Artikel berkaitan: 15 Tip Terbaik Dapatkan Kulit & Badan Sihat Tidak Semua Tahu

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

RAHSIA TUBUH MANTAP CHRIS HEMSWORTH

RAHSIA TUBUH MANTAP CHRIS HEMSWORTH

Bacaan Lanjut
5 SUPERFOOD PERLU AMBIL UNTUK MILIKI PROSTAT YANG SIHAT

5 SUPERFOOD PERLU AMBIL UNTUK MILIKI PROSTAT YANG SIHAT

Bacaan Lanjut
glam fashion party 2024

20 GAYA SELEBRITI WANITA TERBAIK DI GLAM X GLAM LELAKI FASHION PARTY 2024 

Bacaan Lanjut

5 LANGKAH UNTUK MERAWAT KELEMUMUR

Bacaan Lanjut
FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

Bacaan Lanjut

CARA HILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT TANPA PARUT

Bacaan Lanjut