Skip to content

DOKUMENTARI FESYEN UNTUK ANDA

Kongsikan artikel ini

Anda pencinta dunia fesyen? Selami dan hayati kisah realiti yang berlaku dalam dunia serba sengit nan mewah ini menerusi pilihan dokumentari fesyen pilihan GL. Khas untuk anda, penggemar dunia fesyen yang tegar!

1. The September Issue (2009)

september_issue_ver2_xlg

The September Issue mengisahkan tentang majalah Vogue US keluaran September 2007 yang sememangnya isu paling ditunggu-tunggu pencinta fesyen seluruh dunia. Dokumentari ini memberi pendedahan kepada masyrakat tentang senario yang berlaku dalam dunia penerbitan. Konflik, situasi huru-hara dan ditambah pula dengan watak wanita yang sememangnya ditakuti oleh warga fesyen. Siapa yang tidak mengenali wanita yang sering kali diberi jolokan Ice Queen, Anna Wintour? Namun kali ini ia lebih memfokuskan kepada Grace Coddington, pengarah kreatif majalah Vogue US yang harus berdepan dengan Anna. Setiap babak menceritakan satu-persatu tugas mereka yang bertanggungjawab untuk memastikan semuanya berjalan lancar. Dari jurugambar, penata gaya, dan juga penulis, semuanya punya tugas yang besar.

2. Jeremy Scott: The People’s Designer (2015)

jeremy_scott_poster

Mungkin ini bagaikan naskah coretan diari hidup seorang pereka fesyen. Jeremy Scott menyatakan bahawa dokumentari ini tentang hidupnya yang berubah daripada kehidupan serba sederhana di Missouri sehinggalah menjadi pengarah kreatif jenama mewah, Moschino. Jika anda memiliki impian untuk menjadi seorang pereka fesyen, ini sesuai untuk dijadikan bahan inspirasi. Pelbagai cabaran dan halangan diharungi oleh Jeremy untuk berada di tempatnya hari ini.

3. The Director: An Evolution in Three Acts (2013)

60720_1-b

Anda peminat jenama Gucci? Dokumentari ini menyingkap kisah Frida Giannini, bekas pengarah kreatif Gucci dari tahun 2006-2014. Bukan mudah untuk mengelola sebuah jenama besar. Pelbagai krisis juga masalah hadir namun ia menjadikan dokumentari ini seronok untuk ditonton. The Director, karya yang punya kualiti yang tinggi, menceritakan siapa Frida, semalam, hari ini dan esok. Juga kisah cintanya bersama James Franco memberi elemen bonus dalam melengkapkan jalan cerita ini.

4. Bill Cunningham New York (2010)

70141814

Apabila berbicara mengenai Bill Cunningham, pasti warga fesyen terus menggambarkan setiap gambar yang diambil oleh Bill. Gaya candid serta santai merupakan trademark dalam setiap gambar yang diambil olehnya. Orang ramai pasti akan mengenali Bill dengan basikal kegemarannya dan akan meronda-ronda di sekeliling kawasan bandar untuk menangkap gambar yang menarik. Bill Cunningham meninggal dunia saat usianya 87 tahun Jun lalu. Walaupun begitu, hasil kerjanya sentiasa bernafas memberi inspirasi kepada semua pencinta fesyen di seluruh dunia.

 

 

 

By Abdul Aziz Draim
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

DEBUT JUSTIN TIMBERLAKE SEBAGAI MODEL LOUIS VUITTON

DEBUT JUSTIN TIMBERLAKE SEBAGAI MODEL KEMPEN LOUIS VUITTON

Bacaan Lanjut
JEREMY SCOTT UCAP SELAMAT TINGGAL KEPADA MOSCHINO

JEREMY SCOTT UCAP SELAMAT TINGGAL KEPADA MOSCHINO

Bacaan Lanjut
10 GAYA FESYEN IKONIK HARRY STYLES YANG MEMUKAU MATA

10 GAYA FESYEN IKONIK HARRY STYLES YANG MEMUKAU MATA

Bacaan Lanjut
LIMA BEG MENARIK DARI KOLEKSI LOUIS VUITTON TAIGARAMA 2023

5 BEG LELAKI MENARIK DARIPADA KOLEKSI LOUIS VUITTON TAIGARAMA 2023

Bacaan Lanjut
FAHAD IMAN MAKIN ‘DARING’ BERFESYEN, “JUST LIVING LIFE!”

FAHAD IMAN MAKIN ‘DARING’ BERFESYEN, “JUST LIVING LIFE!”

Bacaan Lanjut
Pharrell Williams Louis Vuitton

PHARRELL WILLIAMS DILANTIK SEBAGAI PENGARAH KREATIF LELAKI LOUIS VUITTON

Bacaan Lanjut