Skip to content

PEMANDU FORMULA 1 PALING KACAK, SIAPA PILIHAN ANDA?

Kongsikan artikel ini

Peminat pemandu F1 amat berbangga dengan kesetiaan mereka yang tidak berbelah bagi kepada satu pasukan Formula One yang telah mereka sokong selama bertahun-tahun. 

Tetapi bagaimana jika kita mengetepikan perlumbaan dan strategi dan memberi tumpuan kepada aspek lain yang kebanyakan pemandu ini terkenal dengan penampilan mereka yang sangat kacak.

Mari kita lihat, racers ini menarik. Memenangi perlumbaan dan mencuri hati, pemandu pemandu F1 ini juga berada di puncak permainan mereka! Dan berkati semua latihan dan senaman mereka kerana badan-badan itu hanyalah *chefs kiss*.

Pemandu F1 antara atlet yang berbakat di dunia, dan menambahkan lagi keberanian menentang maut yang diperlukan untuk berlumba di dalam kereta tersebut dan ini semestinya spicy combo yang menjadi kegilaan ramai.

PEMANDU F1 PALING KACAK PILIHAN GLAM LELAKI

Oleh itu, GLAM Lelaki memutuskan untuk meminta beberapa peminat F1 untuk menilai senarai 7 pemandu F1 kegemaran ramai. Mereka ini dipilih bukan sahaja kerana tampan, malah juga pandai berbicara, lucu dan semestinya mempunyai karisma yang tidak berbelah bahagi.

1. LEWIS HAMILTON

racer f1

Foto: Instagram/Lewis Hamilton

Lewis Carl Davidson Hamilton lahir pada 7 Januari 1985 ialah seorang pemandu lumba British yang dilahirkan dan dibesarkan di Stevenage, Hertfordshire. Lewis menyertai program pemandu muda McLaren pada tahun 1998.

Lewis telah dikreditkan dengan memajukan pengikut global F1 dengan menarik khalayak yang lebih luas di luar sukan itu. Sebahagiannya disebabkan gaya hidup berprofil tinggi, aktivisme alam sekitar dan sosial, serta eksploitasi dalam muzik dan fesyen.

Beliau juga telah menjadi penyokong terkemuka dalam menyokong aktivisme untuk memerangi perkauman dan mendorong peningkatan kepelbagaian dalam sukan permotoran.

Malah, beliau juga disenaraikan dalam Time keluaran 2020 sebagai salah satu daripada 100 orang paling berpengaruh di seluruh dunia, dan dinobatkan sebagai kesatria dalam 2021 New Year Honours.

2. CHARLES LECLERC

racer f1

Foto: Instagram/Charles Leclerc

Charles Marc Hervé Perceval Leclerc lahir pada 16 Oktober 1997 ialah seorang pemandu F1 perlumbaan Monégasque. Kini berlumba dalam F1 untuk Scuderia Ferrari, di bawah bendera Monégasque.

Bermula dari 2019 dan dikontrak sehingga akhir musim 2024, Leclerc kini memandu untuk Ferrari. Dia menjadi pemandu kedua termuda yang layak di petak pertama dalam F1 di Grand Prix Bahrain 2019.

Musim 2019 juga menyaksikan Leclerc meraih kemenangan pertama dalam kariernya di Belgium, diikuti dengan memenangi Grand Prix Itali pertamanya sebagai pemandu Ferrari.

Dia memenangi Trofi Kutub pada musim 2019 menjadi pemandu termuda pernah dan pemandu bukan Mercedes pertama memenanginya sejak trofi itu dimulakan pada 2014.

3. NICO HULKENBERG

rcaer f1

Foto: Instagram/Nico Hulkenberg

Nicolas Hülkenberg lahir pada 19 Ogos 1987 ialah seorang pemandu perlumbaan profesional Jerman yang kini berkhidmat sebagai pemandu simpanan untuk Pasukan F1 Aston Martin. Dia memandu dalam F1 pada 2010 dan dari 2012 hingga 2020.

Pada 2015, dia juga bertanding dua pusingan musim Kejuaraan Ketahanan Dunia FIA 2015 untuk Porsche dan memenangi 24 Jam Le Mans pada percubaan pertamanya. Beliau ialah juara Siri GP2 2009 dan merupakan juara sebelumnya bagi kedua-dua Siri Euro Formula 3 dan Grand Prix A1.

Dia adalah salah seorang daripada 5 pemandu sejak 2005 untuk memenangi kejuaraan F2. Yang lain ialah Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Charles Leclerc, dan George Russell.

Sehingga Disember 2020, Hülkenberg memegang rekod untuk permulaan karier F1 paling banyak tanpa penamat podium. Rekod yang dipecahkannya apabila dia gagal menamatkan perlumbaan ke-129nya Grand Prix Singapura 2017.

4. PIERRE GASLY

racer f1

Foto: Instagram/Pierre Gasly

Pierre Jean-Jacques Gasly ialah seorang pemandu perlumbaan Perancis yang sedang bersaing dalam F1 untuk Alpine. Dia memenangi kejuaraan Siri GP2 2016, dan mendapat naib juara dalam Siri Formula Renault 3.5 2014 dan Kejohanan Formula Super 2017.

Pierre the Frenchman yang juga memberikan kami getaran wolverine vibe mengambil tempat ke-4 untuk yang paling kacak. Dia mempunyai struktur yang menarik pada wajahnya. Tidak hairanlah Pierre antara nama-nama yang sering disebut oleh peminat-peminat sukan ini.

5. LANDO NORRIS

Foto: Instagram/Lando Norris

Lando Norris ialah seorang pemandu perlumbaan British dan Belgium yang kini bersaing dalam F1 dengan McLaren. Lando Norris berlumba di bawah bendera British. Dia memenangi kejuaraan Formula MSA pada 2015 dan Siri Perlumbaan Toyota. Eurocup Formula Renault 2.0 dan Formula Renault 2.0 Piala Eropah Utara pada 2016.

Mengambil penamat podium dengan tempat kelima adalah seorang lagi lelaki yang tampan. Dia seperti senior yang selalu anda minati di sekolah menengah. Sebab inilah mengapa dia menjadi kegemaran di kalangan wanita!

6. CARLOS SAINZ

Foto: Instagram/Carlos Sainz

Carlos Sainz Vázquez de Castro atau dikenali sebagai Carlos Sainz ialah seorang pemandu perlumbaan Sepanyol. Dia bersaing dalam F1 untuk Scuderia Ferrari. Dia adalah anak kepada Carlos Sainz Sr. iaitu Juara Rali Dunia berganda.

Carlos Sainz berada di tempat keenam. Terkenal dengan ketampanan yang menawan dan personalitinya yang unik. Dia seorang yang hebat dan dia pasti mengetahuinya.

7. GEORGE RUSSELL

Foto: Instagram/George Russell

George William Russell ialah seorang pemandu perlumbaan British yang kini bersaing dalam F1 untuk Mercedes. Dia sebelum ini berlumba untuk Williams dari 2019 hingga 2021. Sekarang pemandu F1 di sini sukar untuk diberi kedudukan kerana anda sama ada suka penampilannya, atau tidak sama sekali, dia mempunyai mata biru yang sangat cantik.

Itu menyimpulkan 7 pemandu F1 kegemaran kami musim ini. Tetapi masih ada beberapa lagi nama yang kami tidak sebut. Jika mereka kegemaran anda, jangan lupa komen di laman sosial kami!

Artikel berkaitan: Victory Travels In Louis Vuitton

By Zahirah Zulkhairi
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

fashion week 2024

30 GAYA SELEBRITI LELAKI TERBAIK DI FASHION WEEK MENSWEAR 2024

Bacaan Lanjut
FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

Bacaan Lanjut

CARA HILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT TANPA PARUT

Bacaan Lanjut

WARISAN BRITAIN DAN INSPIRASI UNIVERSITI KOLABORASI UNIQLO BERSAMA JW ANDERSON

Bacaan Lanjut

SAMBUTAN ULANG TAHUN KE-40 G-SHOCK BERSAMA 88RISING

Bacaan Lanjut

PUMA MENAMAKAN A$AP ROCKY SEBAGAI PENGARAH KREATIF PUMA X F1

Bacaan Lanjut