Skip to content

5 TIP UNTUK MENCAPAI KEJAYAAN DALAM HIDUP

Kongsikan artikel ini

Setiap orang memiliki impian untuk mengecapi kejayaan dalam kehidupan. GLAM Lelaki menyenaraikan beberapa tip yang berkesan yang boleh diamalkan untuk mencapai kejayaan dalam hidup.

Kejayaan sering didefinisikan sebagai kemampuan untuk mencapai matlamat dalam hidup, apa pun matlamat itu. Dalam beberapa cara, perkataan yang lebih baik untuk kejayaan mungkin adalah pencapaian, prestasi, atau kemajuan. Ia bukanlah sesuatu destinasi tetapi sebuah perjalanan yang membantu membangunkan kemahiran dan sumber yang anda perlukan untuk berkembang.

Kerana matlamat dicipta sendiri, apa yang orang lihat sebagai kejayaan boleh berbeza bergantung pada keperluan, matlamat, dan situasi mereka.

BERIKUT ADALAH 5 TIP YANG BOLEH DIAMALKAN UNTUK MENCAPAI KEJAYAAN DALAM KEHIDUPAN:

1. BERFIKIR DENGAN MELUAS

GLAM Lelaki menunjukkan bahawa terdapat dua sikap dasar yang mempengaruhi cara orang berfikir tentang diri mereka dan kebolehan mereka: sikap mental tetap dan sikap mental pertumbuhan. Orang yang mempunyai sikap mental tetap percaya bahawa perkara seperti kecerdasan adalah tetap dan tidak boleh diubah. Mereka yang mempunyai sikap mental tetap percaya bahawa kejayaan bukanlah hasil dari usaha keras.

Kerana mereka percaya bahawa bakat-bakat tersebut adalah sesuatu yang seseorang dilahirkan dengan atau tanpa, dan mereka cenderung untuk menyerah dengan lebih mudah apabila berhadapan dengan cabaran.

Apa yang boleh anda lakukan untuk membina pemikiran pertumbuhan?

 1. Percayalah bahawa usaha anda membawa bererti. Berbanding berfikir bahawa kebolehan mereka tetap atau terkunci, orang yang mempunyai pemikiran pertumbuhan percaya bahawa usaha dan kerja keras boleh membawa kepada pertumbuhan yang bermakna.
 2. Pelajari kemahiran baru. Apabila berhadapan dengan cabaran, mereka mencari cara untuk mengembangkan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk mengatasi dan berjaya.
 3. Lihat kegagalan sebagai pengalaman pembelajaran. Orang yang mempunyai pemikiran pertumbuhan tidak percaya bahawa kegagalan mencerminkan kebolehan mereka. Sebaliknya, mereka melihatnya sebagai sumber pengalaman yang berharga dari mana mereka boleh belajar dan memperbaiki diri. “Itu tidak berfungsi,” mungkin mereka fikir, “jadi kali ini saya akan cuba sesuatu yang sedikit berbeza.”

2. MENINGKAT KECERDASAN EMOSI

Keseluruhan kecerdasan diri telah lama dipercayai sebagai satu faktor yang menyumbang kepada kejayaan dalam pelbagai bidang kehidupan, tetapi beberapa mengesyorkan bahawa kecerdasan emosi sebenarnya mungkin lebih penting. Kecerdasan emosi merujuk kepada keupayaan untuk memahami, menggunakan, dan membuat penilaian dengan emosi. Orang yang memiliki kecerdasan emosi dapat memahami bukan sahaja emosi mereka sendiri, tetapi juga emosi orang lain.

Untuk meningkatkan kecerdasan emosi anda:

 1. Berilah perhatian kepada emosi anda sendiri. Tumpukan kepada mengenal pasti apa yang anda rasakan dan apa yang menyebabkan perasaan-perasaan tersebut.
 2. Uruskan emosi anda. Ambillah dan cuba melihat perkara dengan mata yang tidak berat sebelah. Hindari menahan atau menekan perasaan anda, tetapi cari cara yang sihat dan sesuai untuk menangani apa yang anda rasakan.
 3. Dengarkan pendapat orang lain. Ini tidak hanya melibatkan mendengar apa yang mereka katakan, tetapi juga memberi perhatian kepada isyarat-isyarat bukan lisan dan bahasa badan.

Meningkatkan kecerdasan emosi bukan sahaja membantu anda memahami diri anda sendiri dengan lebih baik, tetapi juga meningkatkan kemampuan anda untuk berinteraksi dengan orang lain secara lebih efektif.

3. MEMBANGUNKAN KETAHANAN MENTAL

Ketahanan mental merujuk kepada keupayaan untuk terus maju dan terus mencuba walaupun menghadapi rintangan. Orang yang memiliki kekuatan mental ini melihat cabaran sebagai peluang. Mereka juga merasa bahawa mereka mempunyai kawalan terhadap nasib mereka sendiri, yakin dengan kebolehan mereka untuk berjaya, dan komited untuk menyelesaikan apa yang mereka mulakan.

Apakah yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan ketahanan mental anda dan meningkatkan peluang kejayaan dalam hidup?

 1. Percayalah pada diri sendiri. Hentikan perbualan negatif mengenai diri sendiri dan cari cara untuk kekal positif dan memberi dorongan kepada diri sendiri.
 2. Teruskan mencuba. Walaupun benda-benda nampak mustahil atau rintangan terus menghalang anda, fokuskan pada cara untuk mengembangkan kemahiran anda dan terus maju. Salah satu kebiasaan utama orang berjaya adalah sentiasa melihat kegagalan sebagai peluang pembelajaran.
 3. Jaga diri sendiri. Menjaga kekuatan juga bermaksud anda perlulah memperlakukan diri anda dengan baik. Semak diri anda secara berkala untuk memastikan anda mempunyai perkara-perkara yang diperlukan untuk berkembang.
 4. Cari peluang pertumbuhan. Mengetahui lebih banyak tentang diri sendiri dan mencabar diri untuk mencuba perkara-perkara baru dapat memberikan peluang untuk penemuan diri.

4. TETAPKAN MATLAMAT YANG BOLEH DICAPAI

Orang yang berjaya tahu bahawa mereka perlu bermula dengan menetapkan matlamat yang boleh dicapai. Matlamat ini mungkin tidak semestinya mudah dicapai, tetapi dengan mempunyai sesuatu untuk dikejar, anda akan lebih mudah untuk terus maju dan mengatasi rintangan.

Apabila menetapkan matlamat:

 1. Jadikan ia sejelas mungkin: Memilih matlamat seperti “Saya akan menghabiskan 20 minit sehari untuk mempelajari bahasa baharu” lebih boleh dicapai daripada menetapkan matlamat yang umum seperti “Saya akan belajar bahasa Perancis.”
 2. Pecahkan matlamat anda kepada langkah-langkah kecil: Walaupun anda memilih matlamat yang khusus, ia seringkali boleh kelihatan sukar untuk dicapai. Cuba pecahkan ia kepada langkah-langkah kecil yang membolehkan anda memberi tumpuan untuk terus maju tanpa berasa terlalu terbebani.
 3. Berikan ganjaran untuk kemajuan: Kenal pasti kejayaan anda sepanjang jalan dan benarkan diri anda menikmati pencapaian anda.

5. MENDAPAT DORONGAN YANG KUAT

Melakukan sesuatu secara bersendirian boleh menjadi sukar, tetapi mempunyai sistem sokongan sosial yang kuat boleh menjadikan perkara-perkara itu lebih mudah. Pelbagai jenis sokongan sosial boleh penting untuk kejayaan.

 1. Sokongan Emosi: Dapat menyediakan keselesaan, keamanan, dan empati yang anda perlukan semasa menghadapi cabaran.
 2. Sokongan Maruah: Dapat meningkatkan keyakinan diri anda dan memberi dorongan untuk terus maju.
 3. Sokongan Informasi: Dapat menyediakan mentorship, nasihat, dan sumber-sumber lain yang diperlukan untuk mencapai matlamat anda.
 4. Sokongan Jangka: Dapat membantu anda secara aktif dan praktikal. Ini mungkin melibatkan seseorang membantu anda melakukan sesuatu tugas atau menjaga tugas tersebut untuk anda.

Mentor, rakan, rakan sekerja, dan ahli keluarga boleh memberi sokongan dan memberi dorongan apabila keadaan sukar, malah menawarkan nasihat dan bantuan yang boleh membantu meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

 

Foto: Unsplash.com

Artikel Berkaitan: STIGMA KESIHATAN MENTAL LELAKI

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

7 KATEGORI LELAKI WANITA SEBOLEHNYA MAHU ELAK! ADAKAH ANDA TERSENARAI?

Bacaan Lanjut
CABARAN AUSTIN BUTLER UNTUK MENJAYAKAN FILEM ELVIS

CABARAN AUSTIN BUTLER DALAM MENJAYAKAN FILEM ELVIS

Bacaan Lanjut
BIJAK URUS EMOSI, KEBOLEHAN BERKOMPROMI DAN 3 LAGI PETANDA ANDA LELAKI MATANG

5 PETANDA ANDA LELAKI MATANG

Bacaan Lanjut
ANTHONY ANDERSON BERJAYA HILANG BERAT BADAN DALAM CABARAN ANJURAN WILL SMITH

ANTHONY ANDERSON BERJAYA HILANG BERAT BADAN DALAM CABARAN ANJURAN WILL SMITH

Bacaan Lanjut
WATAK ADI WIRA MARVEL IDAMAN KEANU REEVES DIDEDAHKAN

5 SELEBRITI KANADA PALING KAYA & BERJAYA DI HOLLYWOOD

Bacaan Lanjut

10 RAHSIA KEJAYAAN STEVE JOBS

Bacaan Lanjut