Skip to content

6 TIP BEKERJA DI PEJABAT…LIKE A BOSS!

Kongsikan artikel ini

Ya, anda ungkin anda belum lagi menjadi bos, tapi tidak salah jika anda mahu dan tahu nak berlagak sepertinya, anda mungkin diambil kira untuk kerja atau jawatan itu. Siapa yang tak hendak bukan? Namun, ingat jangan berlebihan pula! Oleh itu, GL senaraikan 6 langkah boleh anda ambil untuk bekerja, like a boss!!

1. TANYA SOALAN SUKAR

Memang sesiapapun pernah mengadu tentang majikan, mengaku sajalah betapa hebatnya bila ada buffer antara kamu dan ketua itu. Tapi yang tak bagusnya? Mudah sangat nak memerangkap diri dengan membiarkan bos untuk membetulkan perkara-perkara kecil sebelum dia mengemukakannya ke pihak atasan. Tapi lebih bagus jika anda dapat salurkan your inner supervisor: Periksa jika ada silap ejaan, isu yang belum diselesaikan, soalan yang belum terjawab… Address them all. Anda takkan dapat markah jika sebut, “Oh ya, saya pun ada terfikir benda yang sama” bila bos ajukan isu itu kepadamu.

2. PRIORITY, FIRST! 

Buatlah satu senarai dan sentiasalah memberikan keutamaan pada tugasan, sambil tolak naik turun yang mana penting dan sebaliknya. Setiap kali anda diberikan satu tugasan, fikirkan: Yang mana lebih penting? Apa yang boleh ditunggu, dan selama mana?

3. AMBIL INISIATIF

Amat mengagumkan kalau andaboleh selesaikan satu masalah tanpa perlu meminta panduan sesiapa – atau jika kamu ada terlihat peluang yang boleh membantu majikanmu – brainstorm pelan tindakan dan persembahkan kepada bos kamu. Dia tiada di pejabat untuk melihatnya? Get things in motion. Seorang bos mahukan seorang pembantu yang boleh menempah penerbangan lain bila yang sedia ada terpaksa dibatalkan, sebelum dia bertanya.

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

DIOR HADIRKAN KOLEKSI KAPSUL CD 1947

Bacaan Lanjut

NB FOR JADEN SMITH VISION RACERS, TARUHAN DUA WARNA EPIK

Bacaan Lanjut

H&M MENYUNTING PETE DAVIDSON

Bacaan Lanjut

FESYEN UPDATE! TIGA HIMPUNAN MESTI TAHU SEKARANG

Bacaan Lanjut

TOMMY HILFIGER KOMITED KEPADA KELESTARIAN, UMUM KERJASAMA BERSAMA SHAWN MENDES

Bacaan Lanjut

ONITSUKA TIGER NIPPON MADE, KOMBINASI TRADISI DAN INOVASI

Bacaan Lanjut