1 of 9

Seluruh dunia digemparkan dengan tragedi gua Tham Luang di Thailand di mana 12 pelajar dan seorang jurulatih pasukan bola sepak remaja Thailand ‘Wild Boars’ terperangkap lebih dari 2 minggu di dalam gua tersebut berikutan air sungai yang naik mendadak sewaktu mereka melakukan latihan bola sepak.

Dan semalam, akhirnya kesemua dari mereka telah selamat dikeluarkan oleh pasukan penyelamat di mana usaha ini membabitkan lebih 100 individu termasuk penyelam dan pakar gua dari dalam dan luar negara termasuk anggota keselamatan dari seluruh negara, antaranya Britain, Amerika Syarikayt, Belgium, Canada, Finland dan banyak lagi. Berita gembira ini nyata disambut penuh kesyukuran apabila menyaksikan satu tragedi malang menyatukan dunia.

Tidak dilupakan juga kepada jurulatih pasukan tersebut, Ekapol Chantawong yang dikira wira (selain pasukan keselamatan) dalam ekpedisi ini. GL percaya tanpa kesabaran dan ketenangan yang ditonjolkan, pasti misi menyelamat sukar. GL tertarik untuk menyelidiki lebih lanjut siapakah sebenarnya Ekapol Chantawong, hero di sebalik tragedi. Ini 10 fakta menarik tentang beliau.

 

1 of 9