Skip to content

REXKL MELANCARKAN REXPERIENCE – SEBUAH GALERI SENI IMERSIF TERBAHARU DI KUALA LUMPUR

Kongsikan artikel ini

REXPERIENCE melancarkan pameran seni imersif sulung “Other World” yang akan dibuka dari 10 pagi hingga 10 malam setiap hari bermula 20 September 2023 di REXKL.

Kuala Lumpur akan disinari dengan sebuah pameran seni imersif yang terbaharu bermula bulan ini. REXPERIENCE (RXP.KL), sebuah galeri seni digital imersif yang akan dibuka dengan pameran sulung yang berbilang artis, “Other World” pada 20 September 2023 di REXKL.

REXPERIENCE

RXP.KL ingin mengubahkan institusi ikonik Pawagam REX yang penuh bersejarah. Ia pernah pada suatu ketika menjadi pusat kebudayaan Jalan Petaling – kepada sebuah ruang seni moden dan imersif. Dengan menyepadukan bentuk seni digital yang canggih, RXP.KL bermatlamat untuk mencetuskan rasa ingin tahu, memupuk penerokaan imaginasi yang luas, serta menjadikan seni lebih mudah diakses untuk semua orang.

Pameran seni ini diwujudkan sebagai satu komuniti untuk pembelajaran dan penerokaan minda sepanjang hayat bagi mereka yang berminat untuk menyerapkan diri mereka ke dalam keajaiban kesenian. RXP.KL telah melaksanakan komitmen penting kepada media baharu ini. Dengan peruntukan berjuta – juta Ringgit kepada teknologi audiovisual, tangkapan gerakan dan penderia yang mengasyikkan. RXP.KL mampu mencipta pengalaman imersif di ruang seluas 8,800 kaki persegi, memperkayakan kepelbagaian seni, budaya dan landskap makanan di REXKL yang seluas 60,000 ruang kaki persegi.

Alami REXPERIENCE dengan pameran seni imersif sulung “Other World” di REXKL

Pameran sulung RXP.KL, “Other World” ialah pengalaman seni digital pertama seumpamanya di Malaysia yang mentakrifkan semula tontonan seni tradisional. Perjalanan yang mengasyikkan ini membawa pengunjung melalui dimensi kosmik, semula jadi, urban, dan juga yang abstrak. Lantas menawarkan sebuah perjalanan unggul yang penuh kreativiti.

Dengan tiga pameran utama, pertunjukan yang berlangsung selama satu jam beserta selingan ini, menjanjikan pengalaman transformatif yang memberi penghormatan terhadap kemungkinan seni tanpa had. Terokai pameran seni digital ini dari 20 September 2023 hingga 20 Januari 2024. Di pertontonkan mengikut jam setiap hari dari jam 10 pagi hingga 10 malam, pengunjung boleh menyelami:

“Annihilation” oleh Colas Fiszman dan Jonas Margraf

REXPERIENCE

Perjalanan yang mengagumkan dalam “Annihilation” oleh Colas Fiszman dan Jonas Margraf. Ia menyaksikan tarian, teknologi dan muzik berjalin untuk mencipta naratif yang menawan. Terokai alam di mana inovasi dan kesannya bergabung, melukiskan gambaran yang jelas tentang hubungan kompleks manusia dengan teknologi. Alami kisah mengasyikkan yang bergema dengan mendalam.

 

“Foreign Nature” oleh Julius Horsthuis dan Ben Lukas Boysen

rex kl

Membongkar geometri tersembunyi alam dalam “Foreign Nature” oleh Julius Horsthuis dan Ben Lukas Boysen. Sebuah penerokaan fraktal rumit yang mendedahkan geometri tersembunyi alam semesta. Fraktal yang memukau ini mengatasi ciptaan semata- mata, menjemput anda untuk tertanya-tanya dalam dimensi baharu dan menemui keajaiban matematik alam semula jadi.

 

“Yume” oleh Fahmi Hosnan dan Ashish Khilnani

REXPERIENCE rexkl

Karya agung tradisional dihidupkan semula dalam “Yume” oleh Fahmi Hosnan dan Ashish Khilnani, merapatkan jurang sejarah dengan inovasi. Saksikan karya agung tradisional yang dibayangkan semula melalui unjuran dan gerakan, menjalin hubungan antara masa yang lalu dan sekarang. Daripada landskap halus ke karya ikonik The Great Wave off Kanagawa, alami simfoni khazanah yang mentakrifkan semula sempadan ekspresi artistik.

 

Karya-karya selingan di antara pertunjukan oleh artis-artis global dan tempatan. Ia dapat memberikan detik-detik renungan untuk berhubung, memastikan pengalaman yang cukup lengkap dan imersif.

Dipandu oleh falsafah penggunaan semula REXKL, matlamat RXP.KL untuk merubah ruang pawagam bersejarah tersebut untuk  menjadi hab pertukaran kebudayaan dan hubungan komuniti. Alami sendiri pengalaman mengasyikkan dan tulen yang menanti dalam ruang mendalam RXP.KL Tiket dengan persmebahan langsung berharga RM80.00, dan harga tiket biasa adalah RM60.00. Dapatkan tiket anda sekarang di www.rxpkl.com

 

Baca lebih lanjut: THE OTHER SIDE OF FATTAH AMIN – GLAM LELAKI SEPTEMBER 2023

By Muzammin Muzlan
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Adidas Malaysia

ADIDAS MALAYSIA MENGUASAKAN KOMUNITI KREATIF LOKAL DENGAN ‘HOME OF CLASSICS’

Bacaan Lanjut

PAMERAN VAN GOGH ALIVE KINI DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut
LOUIS VUITTON AEROGRAM SIMBOL APRESIASI MODEN

LOUIS VUITTON AEROGRAM SIMBOL APRESIASI MODEN

Bacaan Lanjut

#GL15TAHUN HIS LASTING IMPACT, KENJI CHAI

Bacaan Lanjut

5 MUZIUM YANG PERLU DILAWATI SETIAP PEMINAT FESYEN

Bacaan Lanjut
POTRET TIGA DEKAD PUTERI DIANA DIPAMER BUAT KALI PERTAMA

POTRET TIGA DEKAD PUTERI DIANA DIPAMER BUAT KALI PERTAMA

Bacaan Lanjut