Skip to content

King Frederik Denmark

5 FAKTA MENARIK MENGENAI RAJA DENMARK BAHARU, KING FREDERIK X

Kongsikan artikel ini

King Frederik X ditabalkan sebagai Raja Denmark baharu selepas bondanya, Ratu Margrethe II melepaskan takhta selepas 52 tahun menjadi Ketua Negara Denmark.

Era baharu Denmark kini bermula. Raja Frederik X menaiki tahkta Denmark selepas bondanya, Ratu Margrethe II melepaskan jawatan secara rasmi selepas 52 tahun. Keluarga diraja Denmark merupakan antara monarki yang paling tua di benua Eropah sejak 1000 tahun yang lalu.

Raja Denmark

(Photo by Samir Hussein/WireImage)

Deklarasi pelepasan tahkta oleh Ratu Margrethe telah diadakan ketika mesyuarat kabinet di Christiansboug Palace. Majlis pengumuman raja baharu Denmark pula dilakukan di ibu kota, Copenhagen yang menyaksikan kehdairan ribuan rakyat yang berkumpul untuk meraikan momen bersejarah ini.

Berikut adalah 5 fakta yang menarik mengenai Raja Denmark baharu, King Frederik X:

1. Queen Margrethe II Turun Takhta Secara Mengejut

14 Januari 2024 menandakan lembaran baharu buat Denmark. Ratu Margrethe II telah secara rasmi melepaskan takhta diraja Denmark.  Pengumuman mengejutkan itu telah dilakukan ketika ucapan selamat tahun baharu yang disiarkan secara langsung pada 31 Disember 2023.

Queen Margrethe Denmark

(Photo by Carlos Alvarez/Getty Images)

Baginda telah menjadi Ratu Denmark sejak 14 Januari 1972 dan merupakan ketua negara yang paling lama memegang takhta Denmark dalam sejarah. Selepas kemangkatan Ratu Elizabeth II, Queen Margrethe II merupakan ketua negara diraja wanita yang terakhir di dunia.

 

2. Usia Raja Denmark

Frederik André Henrik Christian dilahirkan pada 26 Mei 1968 di Copenhagen University Hospital di Cophenhagen. Baginda kini berusia 55 tahun. Nama Frederik diberikan bersmepena nama datuknya, Raja Frederik IX. Ia juga meneruskan tradisi keluarga diraja Denmark yang memberikan nama Frederik atau Christian kepada pewaris tahkta.

keluarga diraja Denmark

(Photo by Patrick van Katwijk/Getty Images)

Baginda menjadi Putera Mahkota Denmark selepas ibunya menaiki tahkta sebagai Ratu Denmark pada 14 Januari 1972. Frederik hanya mempunyai seorang adik lelaki bernama Putera Joachim.

 

3. Permaisuri Denmark Baru

Raja Frederik X bertemu Mary Elizabeth Donaldson buat pertama kali Ketika menghadiri Sukan Olimpik Sydney pada 2000. Permaisuri Mary merupakan seorang konsultan pemasaran dari Australia.

Queen Mary Denmark

(Photo by Martin Sylvest Andersen/Getty Images)

Mereka melangsugkan perkahwinan pada 14 Mei 2004 di Copenhagen Cathedral. Perkahwinan mereka menerima restu daripada Queen Margrethe ketika mesyuarat Counsil of State pada 8 Oktober 2003.

 

4. Putera Mahkota Denmark

Perkahwinan antara Raja Frederik dan Permaisuri Mary telah dianugerahkan empat orang cahaya mata. Putera pertama mereka dinamakan Christian yang lahir pada 15 Oktober 2005. Puteri Isabella pula dilhairkan pada 21 April 2007. Mereka juga mempunyai anak kembar Bernama Vincent dan Josephine yang lahir pada 8 Januari 2011.

Prince Christian Denmark

(Photo by Samir Hussein/WireImage)

Dengan perlantikan bapanya sebagai ketua negara, Putera Christian pula secara rasmi menjadi Putera Mahkota yang baharu. Christian Valdemar Henri John yang kini berusia 18 tahun akan menjadi pewaris pertama dalam institusi diraja Denamrk.

 

5. King Frederik Menitiskan Air Mata

Ketika majlis perutusan rasmi sebagai Raja Denmark baharu, King Frederik X dilihat menitiskan air mata di hadapan ribuan rakyat. Pengumuman perlantikan ini telah dibacakan oleh Perdana Menteri, Mette Frederiksen di balkoni istana Christiansborg Palace. Selepas memberikan ucapan pendek, baginda disertai oleh seluruh keluarganya di atas balkoni.

raja Frederik

(Photo by Patrick van Katwijk/Getty Images)

Perutusan perlantikan diraja oleh Perdana Menteri ini merupakan tradisi yang diamalkan sejak 1849 lagi. Denmark tidak menjalankan majlis pertabalan rasmi seperti institusi diraja lain seperti di England.

 

Foto: Getty Images

Baca lebih lanjut: “MEN ARE MADE HOW MEN SHOULD BE.” – AIMAN HAKIM RIDZA, GLAM LELAKI JANUARI 2024

By Muzammin Muzlan
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Pewaris Takhta Denmark, Putera Joachim Ikut Jejak Langkah Putera Harry ALASAN PEWARIS DENMARK, PUTERA JOACHIM & KELUARGA MEMBAWA DIRI KE AMERIKA SYARIKAT

ALASAN PEWARIS DENMARK, PUTERA JOACHIM & KELUARGA MEMBAWA DIRI KE AMERIKA SYARIKAT

Bacaan Lanjut
PUTERA HARRY INGIN RAJA CHARLES & PUTERA WILLIAM KEMBALI DALAM HIDUPNYA

PUTERA HARRY INGIN RAJA CHARLES & PUTERA WILLIAM KEMBALI DALAM HIDUPNYA

Bacaan Lanjut
PUTERA HARRY & MEGHAN MARKLE TAMPIL DENGAN DOKUMENTARI TERBAHARU

PUTERA HARRY & MEGHAN MARKLE TAMPIL DENGAN DOKUMENTARI TERBAHARU

Bacaan Lanjut
SEGALANYA MENGENAI DOKUMENTARI HARRY & MEGHAN BAHAGIAN 2

SEGALANYA MENGENAI DOKUMENTARI HARRY & MEGHAN BAHAGIAN 2

Bacaan Lanjut
KENALI LADY MARGARITA ARMSTRONG-JONES, CUCU PUTERI MARGARET NAN RUPAWAN

KENALI LADY MARGARITA ARMSTRONG-JONES, CUCU PUTERI MARGARET NAN RUPAWAN

Bacaan Lanjut
5 FAKTA MENARIK MENGENAI PUTERI ISABELLA DARI DENMARK

5 FAKTA MENARIK MENGENAI PUTERI ISABELLA DARI DENMARK

Bacaan Lanjut