Skip to content

AIZAT ALI, OUR NEXT RISING FITNESS SUPERSTAR!

Kongsikan artikel ini

Melihat fizikalnya, padan namanya sering kali dilaung kuat dalam setiap pertandingan bina badan disertainya. Yang pasti, figura sasa dimiliki bukan datang percuma. Semuanya bermula dengan minat akhirnya membawa kepada kerja keras tanpa kenal erti penat dan lelah, dan akhirnya nama kian menjadi sebutan dalam dunia kecergasan. Walau pernah ‘terduduk’ akibat kecelakaan, dirinya bangkit semula bagi membuktikan tiada apa yang mustahil. Bagi dirinya, biarlah…asalkan di setiap kali kejatuhannya, jatuhnya menuju ke hadapan. Jom ikuti temubual kami bersama Aizat Ali, our next rising fitness superstar! 

GLAM Lelaki: Boleh anda kongsikan serba sedikit tentang diri anda?

AIZAT ALI: Pertama sekali, ingin saya ucapkan jutaan terima kasih kepada penulis kerana sudi menemubual saya. Baiklah, nama diberi Aizat Syazwan Bin Mohd Ali. Lebih dikenali sebagai Aizat Ali. Umur pada tahun ini berusia 23 tahun. Berasal dari Setiawangsa, Kuala Lumpur. Hobi saya pula adalah workout dan melakukan aktiviti-aktiviti lasak

GLAM Lelaki: Ceritakan serba sedikit bagaimana anda boleh terlibat dalam dunia kecergasan?

AIZAT ALI: Sebenarnya sejak di bangku sekolah lagi bergiat dalam dunia kecergasan bermula dari sekolah rendah hinggalah mendaftar masuk sekolah sukan. Merupakan atlet untuk sekolah sukan Kuala Lumpur sebagai atlet pecut 100m dan 200m. Berminat pada sukan bina badan selepas tamat persekolahan dan masih aktif sehinggalah sekarang.

GLAM Lelaki: Ceritakan serba sedikit tentang transformasi diri anda dari dulu dan kini sasa dan tegap?

AIZAT ALI: Melihat orang lain dengan fizikal yang sasa dan tegap buat diri rasa betul-betul tercabar. Di fasa permulaan, saya menimba ilmu dari mereka yang pengalaman serta rujukan dari Internet. Dari badan saya yang bersaiz fit athlete, alhamdulillah badan saya kini ‘bersaiz’ men physique. Betul orang cakap bersusah dahulu senang kemudian. Transformasi yang mengejut dan merupakan satu kepuasan dalam diri ini dapat mencapai sesuatu yang inginkan.

GLAM Lelaki: Bagaimana pula dengan rutin kecergasan harian anda?

AIZAT ALI: Rutin kecergasan saya bermula selepas habis bekerja, iaitu dari hari Isnin hingga Jumaat. Saya rehatkan badan pada hujung minggu. Untuk Isnin, saya fokus kepada dada; Selasa pula bahu; Rabu saya utamakan belakang badan, Khamis untuk tangan dan kaki pula pada hari Jummat.

GLAM Lelaki: Khabarnya anda sendiri pernah melalui detik-detik hitam sewaktu mula-mula terlibat dalam dunia kecergasan. Boleh kongsikan dengan kami?

AIZAT ALI: Ya, saya pernah mengalami kecederaan bahagian pengelangan tangan dan tapak kaki, dan tidak dapat bersukan selama sebulan. Sewaktu itu rasa rindu nak ‘pegang’ besi sebab sudah lama tinggalkan. Nekad pergi berurut setiap minggu dan alhamdulilah pulih selepas berurut. Saya sarankan kepada semua yang mengalami kecederaan di bahagia otot, pergi berurut atau berjumpa doktor. Takut jadi apa apa pada bahagian sakit. Cegah dahulu sebelum terlambat.

GLAM Lelaki: Siapakah idola mahupun inspirasi anda dalam bidang kecergasan.

AIZAT ALI: Ryan Terry

GLAM Lelaki: Apa yang anda ingin buktikan apabila anda mulai membuat badan dan terlibat dalam dunia kecergasan?

AIZAT ALI: Sudah pasti untuk menjadi inspirasi kepada semua orang serta ingin menyampaikan mesej kepada semua bahawa menjaga kesihatan amat penting untuk diri kita, apatah lagi buat golongan muda dan remaja.

GLAM Lelaki: Pencapaian anda dalam bidang kecergasan.

AIZAT ALI: Antara pencapaian saya dalam bidang kecergasan ini adalah antaranya:

  1. No 1 Mr Enrich Bakat Baru Bawah 170cm
  2. No 2 Mr Sado Melaka Open 22 Tahun – 35 Tahun
  3. No 4 Mr Awt Bawah Open 170cm
  4. No 2 Mr Kabs Bawah Open 170cm

GLAM Lelaki: Nasihat boleh diberikan buat mereka yang ingin berjinak-jinak dalam bidang kecergasan?

AIZAT ALI: Nasihat saya agar jangan mudah putus asa. Nak dapatkan sesuatu kita kena mulakan dengan niat yang betul, apa yang kita hajat pasti akan dapat dengan ada usaha dalam diri. Paling penting jangan cepat mengalah. Kalau hendak seribu daya, kalau tak hendak seribu dalih. Keep it going okay!

Penyelaras / Teks / Konsep / Penata Gaya: Wan Mohd Firdaus | Foto: Instagram @ fotobyali | Pakaian: UNDER ARMOUR Fall Winter 2017 @underarmourmy

# Bagi anda yang ingin tampil secara eksklusif dalam GLAMLELAKI.MY untuk ruangan Kapsul GL Zero2Hero, anda boleh PM atau DM Facebook & Instagram @glamlelaki, atau penulis di Instagram @wanmohdfirdaus.

 

 

 

 

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

BINA BADAN DI RUMAH? MUDAH SAJA!

Bacaan Lanjut

INTI PATI HEBAT SERUM WHITENING DARI KOSÉ

Bacaan Lanjut

COVID-19: ELAKKAN GIMNASIUM BUAT SEMENTARA WAKTU!

Bacaan Lanjut

5 TIP EKSPRES TURUNKAN BERAT BADAN BUAT LELAKI

Bacaan Lanjut

LELAKI JUGA BOLEH GUNA, CLEAR LANCAR RANGKAIAN PRODUK BERASAS BOTANI

Bacaan Lanjut

MUSCLEMANIACLUB LANCAR SUPLEMEN KECERGASAN TERKEMUKA, BIOTECHUSA DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut