Skip to content

ROTI BAKAR TERLEBIH BAKAR PUNCA KANSER?

Kongsikan artikel ini

Apa benar dakwaan ini? Ya, ia tidak mustahil. Walaupun jurucakap pengkaji kanser di Amerika berkata penemuan ini masih di tahap awal dan belum dapat dilihat mempunyai sebarang kaitan dengan manusia, Food Standards Agency mengesyorkan agar semua daripada kita untuk mengikuti arahan memasak berhati-hati dan mengelakkan pemerangan yang sebenarnya boleh membawa penyakit sekiranya tidak dikawal.

toast-1077984_1920

Saintis makanan telah memberi amaran bahawa makanan berkanji seperti roti dan kentang perlu dimasak secara kuning keemasan, dan bukannya sampai perang atau hampir hangus, untuk mengurangkan pengambilan bahan kimia yang berbahaya yang mungkin boleh menyebabkan kanser.

Dikatakan bahawa bahan kimia akrilamid akan dihasilkan apabila makanan berkanji dibakar, dipanggang atau digoreng terlalu lama pada suhu yang tinggi, dan penyelidikan sebelumnya telah mendapati bahawa ia merupakan toksik kepada DNA haiwan. Oleh itu buat anda semua elakkan untuk membakar roti bakar terlalu lama bagi mengelakkan kemungkinan  berlakunya kanser.

Sumber oleh Woman’s Day.

Diolah oleh Wan Mohd Firdaus, 3 Februari 2017

 

By Wan Firdaus
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

10 FAKTA TENTANG MOVEMBER BOLEH SELAMATKAN NYAWA ANDA

Bacaan Lanjut
APA LELAKI PERLU TAHU TENTANG KANSER PAYUDARA

JANGAN ABAIKAN! FAKTA PENTING TENTANG KANSER PAYUDARA YANG LELAKI PERLU TAHU

Bacaan Lanjut
5 CARA MEMBINA OTOT DAN MEMBAKAR LEMAK LELAKI

5 CARA MEMBINA OTOT DAN MEMBAKAR LEMAK LELAKI

Bacaan Lanjut
Pengakuan Seks

PENGAKUAN SEKS DARIPADA PEMBACA GLAM LELAKI: KISAH SEBENAR, RAHSIA TERBONGKAR

Bacaan Lanjut
TIP MUDAH UNTUK DAPATKAN TIDUR LENA HINGGA KE PAGI

TIP MUDAH UNTUK DAPATKAN TIDUR LENA HINGGA KE PAGI

Bacaan Lanjut
9 KERABAT DIRAJA BRITAIN YANG MENGHIDAP KANSER

9 KERABAT DIRAJA BRITAIN YANG MENGHIDAP KANSER

Bacaan Lanjut