Skip to content

7 TANDA RAMBUT SEMAKIN MENIPIS & CARA UNTUK ELAK JADI BOTAK

Kongsikan artikel ini

Tahukah anda bahawa ramai lelaki menderita masalah rambut semakin menipis ataupun kepala botak dalam diam? 

Masalah ini boleh memberi tekanan kepada lelaki kerana kepala botak bukan sahaja menjejaskan penampilan, malah membuatkan mereka menjadi kurang yakin dengan diri sendiri.

Menurut American Academy of Dermatology, masalah rambut botak ini berlaku pada usia yang awal kadang kala seawal usia remaja. Jika anda rasa rambut menipis pada usia awal 20-an, ini juga perkara normal!

Selepas usia 50 tahun, lebih daripada separuh lelaki menunjukkan tanda-tanda botak seperti rambut gugur teruk, rambut nipis ketara serta garis rambut semakin tinggi.

TANDA-TANDA KEPALA BOTAK

Selepas usia 50 tahun, lebih daripada separuh lelaki menunjukkan tanda-tanda kepala botak seperti rambut gugur teruk, rambut nipis ketara serta garis rambut semakin tinggi.

Foto: Freepik

Untuk pengetahuan anda, corak tipikal rambut botak lelaki bermula pada garis rambut di bahagian depan kepala. Garis rambut secara beransur-ansur bergerak ke belakang (tidak menurun ke dahi) dan membentuk bentuk “M”.

Kawasan bulat di bahagian belakang kepala selalunya menipis dan membesar dari semasa ke semasa. Akhirnya rambut menjadi lebih halus, pendek dan nipis, dan menghasilkan corak rambut berbentuk U di sekeliling sisi kepala dan kawasan botak di bahagian belakang kepala.

Selain itu, ini tanda-tanda kepala botak yang anda boleh periksa.

 1. Rambut yang menipis, terutamanya di bahagian ubun-ubun atau bahagian atas kepala, boleh menjadi penunjuk kebotakan. Anda mungkin perasan bahawa rambut anda kelihatan kurang lebat.
 2. Semakin banyak rambut gugur. Periksa rumah anda terutamanya pada bantal atau katil, lubang saluran air di bilik mandi serta berus rambut untuk semak sekiranya rambut anda gugur dengan kerap.
 3. Apabila rambut menipis, kulit kepala menjadi lebih jelas kelihatan, terutamanya di bawah cahaya terang atau apabila rambut anda basah.
 4. Hadir bintik botak kecil, dalam bentuk bulat atau bujur pada kulit kepala atau bahagian badan yang lain. Kondisini ini alopecia areata dan perlu diperiksa oleh pakar perubatan.
 5. Sesetengah orang mengalami kegatalan atau kerengsaan melampau pada kulit kepala apabila rambut gugur.

CARA MENGATASI RAMBUT GUGUR

Minoxidil ialah rawatan topikal yang diluluskan oleh FDA yang boleh membantu menggalakkan pertumbuhan semula rambut dan melambatkan keguguran rambut kepala botak.

Foto: Freepik

Rawatan tidak perlu jika anda selesa dengan penampilan baru anda. Ada sesetengah orang akan memakai rambut palsu, ada juga yang menanam rambut.

Tetapi kebanyakan lelaki rambut botak akan menerima sahaja penampilan baru ini! Namun, jika anda masih selesa berambut, anda boleh cuba beberapa cara ini:

 • Guna Minoxidil (Rogaine). Minoxidil ialah rawatan topikal yang diluluskan oleh FDA yang boleh membantu menggalakkan pertumbuhan semula rambut dan melambatkan keguguran rambut.
 • Ambil ubat preskripsi. Sebelum itu, dapatkan nasihat profesional penjagaan kesihatan untuk ubat preskripsi seperti finasteride (Propecia) atau dutasteride, yang boleh berkesan dalam memperlahankan keguguran rambut pada lelaki.
 • Anda juga boleh mencuba Terapi Laser Tahap Rendah (LLLT). Peranti LLLT, seperti sikat atau penutup laser, boleh membantu merangsang folikel rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut.
 • Prosedur pemindahan rambut, seperti Pengekstrakan Unit Follikular (FUE) atau Pemindahan Unit Follikular (FUT), boleh berkesan dalam memulihkan rambut yang hilang secara kekal.

Foto: Freepik

 • Gunakan syampu dan perapi lembut, dan elakkan rawatan atau gaya rambut yang ekstrem yang boleh merosakkan rambut anda. Elakkan gaya berlebihan dan penggunaan alat haba secara berlebihan.
 • Kekalkan diet seimbang, kerap bersenam, uruskan tekanan, dan dapatkan tidur yang cukup untuk menyokong kesihatan keseluruhan, yang secara tidak langsung boleh membantu kesihatan rambut.
 • Elakkan merokok dan alkohol berlebihan kerana ia boleh menyumbang kepada keguguran rambut. Berhenti merokok dan mengehadkan pengambilan alkohol boleh memberi kesan positif kepada kesihatan anda secara keseluruhan dan berpotensi untuk rambut anda.
 • Jika anda mengesyaki keguguran rambut, rujuk pakar dermatologi atau pakar kesihatan untuk diagnosis yang betul dan pelan rawatan yang diperibadikan.

Apa yang anda harus ingat adalah tidak semua jenis keguguran rambut boleh dicegah atau dirawat. Faktor genetik memainkan peranan penting dalam pola kepala botak lelaki.

Campur tangan awal selalunya lebih berkesan dalam menguruskan keguguran rambut, jadi dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat profesional lebih awal daripada kemudian.

Artikel berkaitan: BULU BAWAH LENGAN, PERLU CUKUR ATAU TIDAK?

By Anis Hanini
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

glam fashion party 2024

20 GAYA SELEBRITI WANITA TERBAIK DI GLAM X GLAM LELAKI FASHION PARTY 2024 

Bacaan Lanjut
Lush Malaysia

LUSH MALAYSIA LANCAR STOR KE-10 DI SURIA KLCC

Bacaan Lanjut

5 LANGKAH UNTUK MERAWAT KELEMUMUR

Bacaan Lanjut
FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

FRED JEWELRY PILIHAN LELAKI MASKULIN

Bacaan Lanjut

CARA HILANGKAN JERAWAT DENGAN CEPAT TANPA PARUT

Bacaan Lanjut

5 SYAMPU TERBAIK UNTUK RAMBUT GUGUR LELAKI

Bacaan Lanjut