Skip to content

ULANG PAKAI PAKAIAN GIM ANDA? INI KESANNYA TIDAK SEMUA TAHU

Kongsikan artikel ini

Dek kesuntukan dan kekangan masa, lelaki khususnya akan mengulang pakai pakaian gim atau sukan yang digunakan hari sebelumnya. Maklumlah, pakaian tersebut dirasakan masih elok dan tidak berbau. Namun, adakah ia baik untuk kesihatan? Meskipun dilihat masih bersih, namun memakai pakaian olahraga atau gim yang belum dicuci boleh memberi kesan tertentu.

Jelas Dr Kay Obendorf, Ph.D, seorang profesor dari Cornell University, peluh yang dihasilkan sememangnya tidak berbau, namun aroma yang tidak enak akan muncul tatkala bakteria mula membiak dek kehadiran peluh dan keringat. Jika anda tidak segera membasuhnya, bakteria tetap dapat hidup lalu bauan kurang sedap akan makin menjadi-jadi, dan seterusnya memberi kesan pada aktiviti yang sedang anda lakukan.

Selain itu, mereka yang memakai pakaian sukan yang belum dicuci, akibatnya struktur kain akan menjadi kasar, dan seterusnya boleh menyebabkan kegatalan, ruam dan iritasi kulit. Malah anda juga bisa untuk mendapat jerawat dan bisul dek mengenakan kembali pakaian sukan yang tidak dicuci” jelas Arielle Nagler, MD, profesor dermatologi dari NYU Langone Health.

Saranan Obendorf, setiap kali tamat aktiviti, pakaian sukan perlu dibasuh terlebih dahulu sebelum boleh dipakai semula dengan cara merendamnya terlebih dahulu menggunakan air panas dan deterjen. Elak guna pelembut pakaian kerana bakteria sukar untuk hilang.

Oleh Wan Mohd Firdausm 11 Oktober 2017

 

 

 

 

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

BINA BADAN DI RUMAH? MUDAH SAJA!

Bacaan Lanjut

GUNA TELEFON PINTAR DI DALAM TANDAS MEMBAHAYAKAN

Bacaan Lanjut

INTI PATI HEBAT SERUM WHITENING DARI KOSÉ

Bacaan Lanjut

COVID-19: ELAKKAN GIMNASIUM BUAT SEMENTARA WAKTU!

Bacaan Lanjut

5 TIP EKSPRES TURUNKAN BERAT BADAN BUAT LELAKI

Bacaan Lanjut

COVID-19: TIDUR YANG CUKUP KUKUHKAN SISTEM IMUNISASI, UJAR PAKAR SMCV

Bacaan Lanjut