Skip to content

ZAM OSMAN NEKAD TERUS KOMITED DALAM DUNIA KECERGASAN

Kongsikan artikel ini

Bagi belia seusianya, rugi andai masa banyak dihabiskan membuat perkara-perkara yang tidak berfaedah. Namun tidak bagi anak muda ini. Usianya digunakan sebaik-baiknya dalam menjalani gaya hidup sihat, agar bisa jadi inspirasi buat mereka di luar sana. Walau masih hijau dalam bidang kecergasan, namun ia tidak pernah menghalang dirinya untuk terus komited, belajar dan bangkit. Ikuti temubual penulis GL bersama Zam Osman.

GLAM Lelaki: Boleh anda ceritakan serba sedikit tentang diri anda?

ZAM OSMAN: Pertama sekali saya ingin berterima kasih kepada penulis GLAM Lelaki kerana sudi menemubual saya. Nama saya Nizamuddin Osman, berusia 21 tahun dan kini menetap di Kampung Lapan, Melaka. Mesra dipanggil Zam. Bertugas sebagai seorang pelayan bar dan jurulatih kecergasan. Anak bongsu dari tiga adik beradik. Selain bersenam di gim, hobi saya bermain badminton dan menonton wayang.

GLAM Lelaki: Ceritakan serba sedikit bagaimana anda boleh terlibat dalam dunia kecergasan?

ZAM OSMAN: Masa saya berumur 16 tahun, saya telah berpindah sekolah dan duduk serumah dengan abang saya, dan pada masa yang sama hobi abang saya adalah melakukan rutin push up. Melihat dedikasi dan hasil dari rutin tersebut, saya turut mengikut dan berjaya melihat perubahan badan di mana dari badan yang gempal kini sudah menjadi tegap. Sejak dari itu, saya sudah mula jatuh cinta dengan bidang ini dan ingin terus mengekalkan gaya hidup sihat ini.

GLAM Lelaki: Ceritakan serba sedikit tentang transformasi diri anda dari dulu dan kini sasa dan tegap?

ZAM OSMAN: Saya pun tidak terfikir dari seorang yang gemuk dan berisi, akhirnya boleh memiliki badan yang fit seperti sekarang dan saya bermula aerius selepas melihat transformasi yang memberangsangkan baru-baru ini. Tipulah jika saya tidak pernah merasa give up sepanjang 3 tahun saya dalam bidang ini. Terlalu banyak saya belajar tapi saya percaya dengan usaha  yang tak pernah putus, hasilnya pasti jelas.

GLAM Lelaki: Bagaimana pula dengan rutin kecergasan harian anda?

ZAM OSMAN: Seperti orang lain, setiap hari saya akan memfokuskan pada satu-satu bahagian tubuh badan. Saya akan menghabiskan 2 jam untuk setiap rutin. Contohnya ;

Isnin –  chest and tricep

Selasa –  back and bicep

Rabu – leg day and bicep

Khamis –  rehat

Jumaat –  chest and tricep

Sabtu – back and bicep

Ahad – rehat

GLAM Lelaki: Siapakah idola mahupun inspirasi anda dalam bidang kecergasan?

ZAM OSMAN: Tentulah abang saya sendiri.

GLAM Lelaki: Apa yang anda ingin buktikan apabila anda mulai membuat badan dan terlibat dalam dunia kecergasan?

ZAM OSMAN: Sudah semestinya ingin menjadi inspirasi untuk menarik lagi minat anak muda yang sebaya untuk cuburi bidang kecergasan ini.

GLAM Lelaki: Di mana anda melihat diri anda dalam bidang kecergasan dalam tempoh 5 tahun akan datang?

ZAM OSMAN: Azam saya adalah untuk menyertai lebih banyak pertandingan bina badan, agar suatu hari nanti mungkin saya boleh mengharumkan nama negara.

GLAM Lelaki: Pencapaian dalam bidang kecergasan.

ZAM OSMAN: Body Cantik Wow Fest 2018 Top 3  dan Festival Hari Sukan Melaka 2018 Open Top 5

GLAM Lelaki: Nasihat buat mereka yang ingin berjinak-jinak dalam bidang kecergasan?

ZAM OSMAN: Usaha, sabar dan fokus pada target anda.

Penyelaras / Teks / Konsep / Penata Gaya: Wan Mohd Firdaus | Foto: Instagram @fotobyali / www.fotobyali.com | Pakaian: GUESS dan UNDER ARMOUR | Lokasi: Xclusive Fitnesz Seksyen 13 Shah Alam / @xclusivefitnesz

#Bagi anda yang ingin tampil secara eksklusif dalam GLAMLELAKI.MY untuk ruangan Transformasi Zero 2 Hero, anda boleh PM atau DM Facebook & Instagram @glamlelaki, atau penulis di Instagram @wanmohdfirdaus.

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

BINA BADAN DI RUMAH? MUDAH SAJA!

Bacaan Lanjut

INTI PATI HEBAT SERUM WHITENING DARI KOSÉ

Bacaan Lanjut

COVID-19: ELAKKAN GIMNASIUM BUAT SEMENTARA WAKTU!

Bacaan Lanjut

5 TIP EKSPRES TURUNKAN BERAT BADAN BUAT LELAKI

Bacaan Lanjut

LELAKI JUGA BOLEH GUNA, CLEAR LANCAR RANGKAIAN PRODUK BERASAS BOTANI

Bacaan Lanjut

MUSCLEMANIACLUB LANCAR SUPLEMEN KECERGASAN TERKEMUKA, BIOTECHUSA DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut