Skip to content

6 MASALAH GAYA YANG SERING DIHADAPI LELAKI MENURUT PAKAR FESYEN

Kongsikan artikel ini

Butang baju kemeja ditempat yang salah adalah satu masalah gaya yang sering dilakukan oleh lelaki. GLAM Lelaki menyediakan 6 masalah dan kesalahan yang perlu diketahui oleh lelaki ketika ingin bergaya.

Seperti pepatah lama yang mengatakan, “clothes make a man“, tetapi adakah ini sentiasa benar? Walaupun berpakaian merupakan asas keperluan kepada semua, ia dengan jelas membawa pelbagai faedah dan memberikan kelebihan yang tertentu. Seorang lelaki yang mahir dalam amalan sartorial yang betul juga kadang-kala menghadapi beberapa kesalahan dan masalah unik dalam berpakaian.

GLAM Lelaki mengumpulkan kesalahan dan masalah gaya ini di sini agar lelaki lebih bersedia untuk mengatasinya dan kelihatan yang terbaik pada masa hadapan.

BERIKUT ADALAH 6 MASALAH DAN KESALAHAN GAYA YANG SERING DIPERHATIKAN OLEH PAKAR FESYEN LELAKI:

1. RUANG KOLAR

Ruang kolar merujuk kepada cara belakang leher jaket sut atau jaket sukan anda boleh terangkat dan berjauhan dari kemeja, biasanya di satu sisi leher anda. Aspek yang agak membuat kekeliruan adalah bahawa punca masalah ini tidak mudah untuk ditemui.

Ia boleh dialami dengan jaket yang agak longgar dan jaket yang sangat kemas. Ini dilaporkan berlaku jika leher jaket terlalu besar untuk leher anda, tetapi hakikat bahawa ia kebanyakannya muncul hanya di satu sisi leher menunjukkan punca yang berbeza, mungkin mempunyai satu bahu yang lebih rendah atau lebih lebar daripada yang lain.

Memanipulasi ruang leher dengan meminta tukang jahit menurunkan butang atas sedikit jika ruang itu berada di sebelah kanan leher anda, ini akan menarik sisi jaket ke bawah sedikit lebih banyak apabila anda menutupnya, menekan leher lebih dekat kepada kemeja anda.

2. DIVOT BAJU PADA LENGAN

Satu lagi kesalahan gaya yang kurang diperhatikan oleh lelaki, serupa dengan ruang leher dalam hal sukar untuk didiagnosis. Ia berlaku apabila anda meletakkan tangan di sisi anda dan dapat melihat divot di atas biceps pada lengan jaket sut. Divot ini boleh muncul pada kedua-dua lengan atau hanya satu, dan nampaknya lebih biasa atau ketara pada flanel berbanding fabrik musim panas yang lebih ringan.

Masalah ini jarang disebabkan oleh bahu jaket yang terlalu lebar, tetapi lebih kepada beberapa faktor yang lain. Salah satunya adalah rotasi lengan yang tidak sejajar dengan cara bahu anda, dan yang lain adalah lubang lengan yang terlalu kecil untuk lengan.

3. FLYAWAY KOLAR

Flyaway kolar boleh menjadi unik atau menjadi masalah bergantung pada citarasa peribadi anda. Ini berlaku apabila hujung kolar baju anda tidak duduk di tempat yang sepatutnya, iaitu rata dengan bahagian baju yang lain dan kukuh di bawah kolar.

Ini akan berlaku jika kolar itu kecil dan keras atau jika ia panjang dan lembut, jadi mana-mana ekstrem panjang dan kekerasan akan menyebabkannya. Penyokong kolar akan banyak membantu untuk menyelesaikan masalah ini, tetapi pastikan bahawa kolar anda sepadan dengan bentuk leher dan bahu anda.

4. BUTANG KEMAJA DI TEMPAT YANG SALAH

Butang kedua kemeja adalah butang yang anda pastikan dikancingkan jika anda membuka kolar dan memakai kemeja tanpa tali leher. Jika butang ini diletakkan terlalu tinggi pada kemeja, anda masih kelihatan “terkancing” dan membosankan walaupun kolar terbuka. Sebaliknya, jika terlalu rendah, anda akan kelihatan seperti Tony Manero dalam “Saturday Night Fever”, mungkin dengan beberapa bulu dada terlihat.

Salah satu penyelesaian adalah mencari jenama yang meletakkan butang kedua pada ketinggian yang betul. Pilihan yang lain adalah pilihan yang dibuat khusus, di mana anda boleh mengatur untuk meletakkan butang di mana sahaja yang anda perlukan untuk kelihatan santai dan sedikit berani. Dan tidak terlalu konservatif atau terlalu playboy. Ini adalah sesuatu yang dikhawatirkan oleh lelaki bergaya manakala orang biasa kemungkinan besar akan memilih lokasi butang apa pun.

5. POKET SQUARE TERBENAM ATAU TERANGKAT

Banyak lelaki bahkan tidak memakai poket square. Bergantung pada saiz dan bahan yang digunakan untuk poket square anda, ia boleh jatuh terlalu banyak sehingga tidak dapat dilihat sama sekali, atau ia memuncak seperti souffle dan kelihatan lucu. Yang terakhir berlaku terutamanya dengan sutera berseluar satin, yang merupakan kombinasi dari ringan dan licin.

6. KESULITAN PADA HUJUNG LENGAN

Kemeja yang harus terlihat di bawah lengan jaket sut anda seharusnya ukuran panjang lengan yang betul adalah 0.25-0.5 inci. Ini bagus dan menyenangkan sehingga anda mempunyai jaket dengan panjang lengan yang berbeza bersama dengan pelbagai kemeja yang berbeza. Beberapa jaket biasanya potongan Itali mempunyai lengan yang lebih pendek daripada yang lain.

 

Foto: Unsplash.com

Artikel Berkaitan: 10 ITEM FESYEN LELAKI MASA KINI PATUT MILIKI

By Ronald Henry
Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

Paris fashion week 2024

15 GAYA SELEBRITI LELAKI TERBAIK DI PARIS FASHION WEEK FALL 2024

Bacaan Lanjut
Sisley Malaysia

SISLEY BUKA STOR FLAGSHIP PERTAMA DI MALAYSIA

Bacaan Lanjut
fashion week 2024

30 GAYA SELEBRITI LELAKI TERBAIK DI FASHION WEEK MENSWEAR 2024

Bacaan Lanjut

LIVESTREAM – SAKSIKAN PEMENTASAN VALENTINO LE CIEL MEN FALL/WINTER 2024 DI SINI

Bacaan Lanjut
Louis Vuitton Men

LIVESTREAM – SAKSIKAN PEMENTASAN LOUIS VUITTON MEN FALL WINTER 2024 DI SINI

Bacaan Lanjut

GAYA FESYEN YANG BOLEH CUBA UNTUK KELIHATAN SEPERTI JACOB ELORDI

Bacaan Lanjut