Skip to content

DIMAZ VINNO, BERKONGSI PERIHAL FESYEN DAH 'UPDATE' TERKININYA

DIMAZ VINNO, BERKONGSI PERIHAL FESYEN DAN ‘UPDATE’ TERKININYA

Kongsikan artikel ini

DIMAZ VINNO, PENGURUS BESAR JOVIAN MANDAGIE SDN BHD, MERUPAKAN INDIVIDU PENTING DISEBALIK PENGURUSAN DAN PENJENAMAAN LABEL FESYEN, JOVIAN MANDAGIE. DIA JUGA ANTARA YANG STYLISH DALAM KELOMPOK SOSIALIT ERA BAHARU. DI SAMPING AKTIF MENGURUSKAN KERJAYANYA SEWAKTU PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP), GLAM LELAKI SEMPAT BERBUAL PERIHAL FESYEN DAN PERKHABARAN BAHARU DIMAZ. 

dimaz vinno

1. PERKHABARAN BAHARU DIMAZ?

Sejak awal Januari lepas, saya agak sibuk dengan urusan kerja, yang mana terdapat banyak produk yang akan dilancarkan dalam masa sebulan. Saya perlu memantau penghasilan produk-produk tersebut di pejabat. Selain bekerja, saya bergiat aktif melakukan senaman untuk mengekalkan bentuk badan yang fit.

 

2. DIMAZ SUKAKAN FESYEN. YOU HAVE A GREAT SENSE OF STYLE TOO. KONGSIKAN REVOLUSI FESYEN DIMAZ?

Terima kasih atas pujian itu. Gaya peribadi saya memerihalkan stail yang asas dan klasik, yang mana saya tahu ia boleh dipakai dengan gaya yang pelbagai. Jika sebelum ini, saya gemar memakai baju-baju yang ‘bold’, tetapi sekarang stail saya bertukar menjadi ‘minimal urban’ dan santai, dengan sedikit sentuhan ‘sporty’.

 

3. APAKAH RUJUKAN FESYEN DIMAZ?

Tentunya sumber nomber satu saya iaitu aplikasi Instagram. Ada kalanya, saya rujuk fesyen-fesyen dari filem atau siri televisyen yang saya tonton. Walau bagaimanapun, saya turut membaca GLAM Lelaki untuk dijadikan panduan gaya saya.

 

4. DIMAZ BEKERJA DALAM BIDANG PERNIAGAAN FESYEN. HOW DO YOU INCORPORATE BUSINESS WITH FASHION? 

Dalam bidang kerja saya, sesuatu benda itu berubah dengan repat. Anda perlu ada idea kreatif baru setiap hari, mengikuti trend semasa dan tetap bersikap radikal dalam peraturan strategi perniagaan anda. Saya perlu tahu perbezaan antara apa yang ‘boleh dijual’ dan apa yang ‘senang’ dilihat.

Harus menghasilkan koleksi atau produkter yang cantik untuk dibeli orang, pertama anda perlu berfikir adakah itu yang dicari-cari orang? Do people get the style? Adakah ia memberi anda pulangan dan keuntungan untuk mengekalkan perniagaan anda? Pada akhirnya, saya harus dapat menadaptasikan jenis fesyen atau hala tuju gaya yang sesuati untuk perniagaan.

 

5. TREND FESYEN PALING DIMAZ SUKA?

Sejak kebelakangan ini, saya banyak mengeksplorasi penampilan ‘Korean relaxed look’ seperti kemeja T longgar dengan seluar berpotongan longgar. Dan saya ni jenis yang suka ton warna semula jadi. Ia telah menjadi warna pilihan utama saya kala membeli baju.

 

dimaz vinno

 

6. BISAKAH FESYEN MENGUBAH DUNIA? JIKA YA, BAGAIMANA?

Obviously yes! Saya percaya yang seringkas mana sekali pun baju yang anda pakai, ia boleh memberi inspirasi kepada orang lain. Tetapi fesyen sekarang lebih daripada sekadar memakain pakaian yang cantik-cantik, ia adalah untuk menyampaikan mesej kepada dunia.

Banyak jenama sekarang yang menukar hala tuju kepada jenama gaya hidup- mendidik mereka dan mewujudkan komuniti yang lebih baik dengan strategi tersendiri dalam mempromosikan produk mereka atau mewujudkan kesederan untuk kesejahteraan dunia dan masyarakat.

 

7. PEREKA FESYEN/LABEL FESYEN/INDIVIDU YANG DISUKAI? MENGAPA?

Pereka fesyen: Tom Ford (kerana saya sukakan stail peribadinya yang klasik dan ‘sleek’)

Label fesyen: Dior Men, Kith, Cold Laundry dan Uniqlo (Jenama fesyen berikut adalah apa yang saya rasakan paling relevan selaras dengan konteks fesyen sekarang. They speak right through me)

Individu: Dennis Van Peel, Park Seo Joon, Jackson Wang, David Beckham & Kanye West. (Mereka adalah individu-individu yang saya terfikir boleh bawakan gaya yang baik dalam penggayaan harian mereka. I can definitely relate to what they wear on my own dressing). 

 

8.TIP FESYEN UNTUK LELAKI?

Don’t overdo yourself. Tiada apa yang akan terhasil kalau trying too hard. Sama ada apa yang anda pakai atau bagaimana menonjolkan keperibadian anda. Cukuplah dengan jadi sebenar dengan gaya yang sesuai untuk anda. Sebaik sahaja anda menjumpai stail yang menepati identiti anda, yang lain akan hadir secara semula jadi.

 

Artikel berkaitan: DEKATI HADRI HASHIM, BERBUAL TENTANG KERJAYA & FESYEN

Kongsikan artikel ini

Artikel Yang Berkaitan

"SAYA TAK TAHU REKAAN TANJAK TERSEBUT UNTUK OLIMPIK 2020," SALLEHIN HUSSAIN, PEREKA TANJAK KONTINJEN MALAYSIA

“SAYA TAK TAHU REKAAN TANJAK TERSEBUT UNTUK OLIMPIK 2020,” SALLEHIN HUSSAIN, PEREKA TANJAK KONTINJEN MALAYSIA

Bacaan Lanjut
BAPE® X COACH, KOLABORASI YANG EPIK

BAPE® X COACH, KOLABORASI YANG EPIK

Bacaan Lanjut
PRADA X ADIDAS A + P LUNA ROSSA 21, TAMPIL DALAM DUA WARNA

PRADA X ADIDAS A + P LUNA ROSSA 21, TAMPIL DALAM DUA WARNA

Bacaan Lanjut

THE NEW COOL, CHUBB-E

Bacaan Lanjut
BALIK TABIR KEMPEN VIDEO SALVATORE FERRAGAMO MUSIM LURUH 2021

BELAKANG TABIR KEMPEN VIDEO SALVATORE FERRAGAMO MUSIM LURUH 2021

Bacaan Lanjut
SELEBRITI LELAKI BERGAYA DI KEJOHANAN WIMBLEDON 2021

SELEBRITI LELAKI BERGAYA DI KEJOHANAN WIMBLEDON 2021

Bacaan Lanjut